FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbi sa sjevera Kosova prijete prosvjedima na prijelazima

Autor: vili
BEOGRAD, 12. studenog 2012. (Hina) - Srbi sa sjevera Kosova poslali su srbijanskim vlastima otvoreno upozorenje da će se suprotstaviti primjeni sporazuma Beograda i Prištine i pilot projektu o integriranom upravljanju administrativnim prijelazima (IBM) koji se treba početi primjenjivati sredinom prosinca, navode u ponedjeljak beogradski mediji.

Poruka Srba s kosovskog sjevera je da će se svim demokratskim sredstvima boriti protiv primjene sporazuma iz Bruxellesa, te da će "umjesto službenih prijelaza koristiti takozvane alternativne pravce", piše beogradski "Danas". Istodobno, šef srbijanskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević najavio da će ovog tjedna u Bruxellesu početi razgovori o tehničkom protokolu IBM.

"To nije protokol koji su usuglasili premijeri Dačić i Thaci sada u Bruxellesu. Njih dvojica su razgovarali o nekim spornim detaljima i sada se nastavljaju daljnji razgovori oko same primjene. Najbitnije je dogovoriti da Eulex ima izvršni mandat na prijelazima", istaknuo je Pavićević u izjavi Radio-televiziji Srbije (RTS).

"Ako to budemo uspjeli dogovoriti u pravcu u kojem mi želimo, onda će Eulex zaista biti jedini koji će imati aktivnu ulogu", kazao je Pavićević naglasivši kako je za srbijansku stranu bitno "da na svim prelazima na sjeveru dio prihoda od carina bude uložen u općine na sjeveru Kosova".

Šef Ureda srbijanske vlade za Kosovo Aleksandar Vulin slično tumači predstojeću primjenu sporazuma. "Srbija će inzistirati da na administrativnim prijelazima Eulex, kao jamac statusne neutralnosti, ima izvršnu funkciju i da tamo ne budu carinici, već poreznici", kazao je Vulin.

"Neće biti postavljeni carinici već poreznici jer carinici su na granici, a poreznici na administrativnoj liniji, dok će Misija EU predstavljati jamac statusne neutralnosti. Najveća prijetnja po sporazum o IBM odnosi se na mogućnost uskraćivanja mandata Eulexu. Za nas bi bila nepremostiva prepreka kada Eulexu ne bi bio produžen mandat na Kosovu", ističe šef vladina ureda za Kosovo.

Srbi sa sjevera Kosova, pak, misle drukčije - da ih je država izdala.

"Vlastita država nam je zabola nož u leđa. Krenuli su praviti granicu između centralne Srbije i Kosova, a da se ne bismo bunili, dogovorili su se s Eulexom i Prištinom da je bolje da srpska Žandarmerija uhiti naše sinove, da se gnjev ne bi izlijevao na EU i KFOR", kazao je za "Danas" Marko Jakšić, zastupnik Demokratske stranke Srbije (DSS) sa sjevera Kosova. Jakšićeva je ocjena da nova vlast nastavlja politiku stare, te da je "sve isto, samo Borisa (Tadića) nema".

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova (SNV) Milan Ivanović inzistira na tome da "Srbi ne žele albanske institucije" te da to praktički znači da ne žele na administrativnim prijelazima ni kosovske carinike i policajce, jer bi, kako je rekao, "ti prijelazi onda predstavljali granicu unutar države Srbije, što je protuustavno".

Potpredsjednik oporbene Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić kazao je u ponedjeljak da vlada u pregovorima s Prištinom ubrzano ide ka uspostavi granice s Kosovom ocijenivši da će ako se primijeni sporazum o integriranom upravljanju prijelazima, Srbija i Kosovo uspostaviti granicu. Time će, po njegovim riječima, Srbija učiniti važan korak u priznavanju nezavisnog Kosova.

Napredak Beograda u dijalogu s Prištinom i primjena ranije postignutih sporazuma, među kojima i upravljanja administrativnim prijelazima, jedan su od temeljnih uvjeta za napredak Srbije u eurointegracijim procesima i dobivanje datuma pregovora za priključenje EU.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙