FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 4. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Osmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Hrvatske održan je u utorak, a glavna tema je bila završna faza pretpristupnog procesa, priopćio je Ured glasnogovornika Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Hrvatska je primila čestitke za dosezanje trenutne točke na putu prema članstvu u EU te je potaknuta na daljnji napredak, a Odbor je izrazio uvjerenje da će Hrvatska biti spremna ispuniti pretpristupne obveze koje proizlaze iz pregovora o članstvu o čemu će Europska komisija (EK) izvijestiti u sljedećem izvješću krajem ožujka, dodaje se u priopćenju. Odbor je istaknuo kako su napori u jačanju neovisnosti, odgovornosti, nepristranosti i profesionalnosti u pravosuđu nastavljeni, a Hrvatska je ohrabrena da nastavi rješavati zaostale sudske predmete i učinkovito provoditi sudske odluke.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović sastao se u utorak tijekom bilateralnog posjeta Slovačkoj sa slovačkim kolegom Martinom Glvačom s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji suradnji dviju država, suradnji u okviru NATO-a i Europske unije te angažmanu u mirovnim operacijama, posebice u misiji ISAF u Afganistanu, priopćeno je iz ministarstva obrane. Što se tiče unaprijeđenja bilatelarne obrambene suradnje, u prvi plan je stavljena hrvatsko-češka helikopterska inicijativa, zajednička obuka za helikopterske timove koji se upućuju u operaciju ISAF. Dugoročna perspektiva hrvatsko-češke inicijative je razvoj programa sposobnosti saveznika u području standardizirane helikopterske obuke te uspostava međunarodnog središta za obuku pilota helikoptera. U okviru razgovora o vojno-tehničkoj suradnji, ministar Kotromanović je pozvao slovačke izlagače na sajam vojne opreme i naoružanja - ASDA (Adriatic Sea Defence and Aerospace) koji će se održati u Hrvatskoj u travnju 2013.

HANNOVER - Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je u Hannoveru ponovno izabrana za predsjednicu Kršćansko demokratske unije (CDU) sa 97,3 posto glasova, što je najuvjerljiviji rezultat otkad je na čelu stranke. Merkel, koja će se kandidirati i za treći mandat kancelarke na parlamentarnim izborima koji se održavaju za 10 mjeseci, postigla je bolji rezultat nego na glasanju kongresa stranke prije dvije godine kada je ponovno izabrana s 90,4 posto glasova. Angela Merkel (58) je na dužnosti kancelarke sedam godina, a na čelu CDU-a 12 godina. Godine 2000. bila je prva žena na čelu jedne velike njemačke političke stranke. Ona se zauzela za stabilnost uoči izborne godine 2013., rekavši da CDU želi nastaviti vladati u sadašnjoj koaliciji, ako je moguće.

SARAJEVO - Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je na izvanrednoj sjednici u Sarajevu prihvatio prijedlog entitetskog proračuna za 2013. godinu čime je okončan postupak njegova usvajanja jer ga je Zastupnički dom već odobrio na zasjedanju održanom u ponedjeljak. Prema prijedlogu kojega je parlamentu na odobrenje uputio entitetski premijer Nermin Nikšić bez suglasnosti vlade koja nije mogla zasjedati zbog međustranačkih podjela u njoj, Federacija BiH u narednoj bi godini trebala biti financirana iznosom od dvije milijarde i 200 milijuna konvertibilnih maraka (milijarda i 125 milijuna eura) što je za 10 posto više u odnosu na rebalansirani proračun za 2012. godinu. Premijer Nikšić je obrazlažući prijedlog proračuna potvrdio kako planirani iznos vjerojatno neće biti dostatan pa valja očekivati novi rebalans.

SARAJEVO - Predstavnici udruga koje okupljaju članove obitelji Bošnjaka ubijenih na području istočne Bosne te preživjele žrtve zlostavljanja koje su počinile snage bosanskih Srba u utorak su pozdravili pravomoćnu osuđujuću presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrečenu Milanu i Sredoju Lukiću. Predsjednica udruge Žene-žrtve rata Bakira Hasečić koja je bila u Den Haagu kako bi nazočila izricanju presude, kazala je lokalnim medijima u BiH kako su doživotna odnosno kazna od 27 godina zatvora rođacima Lukić satisfakcija za sve njihove žrtve. "Ovo je za nas žrtve i sve svjedoke novo rođenje", kazala je Hasečić za agenciju Fena. Milan i Sredoje Lukić osuđeni su pravomoćno na doživotnu robiju odnosno na 27 godina zatvora nakon što su proglašeni odgovornim za neke od najbrutalnijih ratnih zločina počinjenih u BiH. Oni su okrivljeni da su sudjelovali u monstruoznom ubojstvu najmanje 120 bošnjačkih žena, djece i staraca koji su zarobljeni te zatočeni u dvije kuće u Višegradu u kojima su potom živi spaljeni.

BRUXELLES - NATO je u utorak odobrio razmještanje raketa zemlja-zrak Patriot u Turskoj kako bi se spriječilo prelijevanje građanskog rata u susjednoj Siriji. "U odgovoru na turski zahtjev NATO je odlučio osnažiti kapacitete turske protuzračne obrane kako bi se branilo stanovnišvo i teritorij Turske", rekli su u izjavi ministri vanjskih poslova članica NATO-a. Turska je Patriote od NATO-a zatražila u studenom nakon tjedana razgovora sa saveznicima o tome kako osnažiti sigurnost na njenoj 900 kilometara dugoj granici sa Sirijom. Turska je zabrinuta zbog sirijskog kemijskog oružja, izbjegličke krize duž granice i, kako kažu, sirijske potpore kurdskim militantima na njenom teritoriju. Rusija, Sirija i Iran kritizirali su turski zahtjev NATO-u za postavljanje proturaketnih sustava Patriot.

BRUXELLES - Sjevernoatlantski savez u utorak se priključio kritikama mogućnosti da Sirija upotrijebi kemijsko oružje protiv pobunjenika, poručivši sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da bi to bio "potpuno neprihvatljiv potez" koji bi izazvao trenutačni odgovor međunarodne zajednice, objavile su agencije. "Moguća uporaba kemijskog oružja bila bi potpuno neprihvatljiva cijeloj međunarodnoj zajednici i ako itko pribjegne korištenju tog užasnog oružja, očekujem trenutačnu reakciju međunarodne zajednice", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na početku sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Saveza u Bruxellesu, prenosi Reuters.

DEN HAAG - Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u utorak je potvrdilo doživotnu kaznu zatvora izrečenu bosanskom Srbinu Milanu Lukiću za zločine na području Višegrada a njegovu rođaku Sredoju Lukiću, koji je sudjelovao u dijelu tih zločina, umanjilo je kaznu zatvora sa 30 na 27 godina. Milan Lukić, vođa lokalne paravojne skupine, prvostupanjskom je presudom 2009. osuđen na doživotni zatvor zbog zločina nad muslimanskim stanovništvom u Višegradu 1992. godine koji su uključivali spaljivanje više od stotinu živih muslimanskih civila, većinom žena, djece i staraca, u dvije kuće u Višegradu i pogubljenje skupine muslimanskih muškaraca na obali Drine. Na 30 godina zatvora tada je osuđen Sredoje Lukić, Milanov rođak, koji je sudjelovao u nekima od tih zločina kao pripadnik paravojnih snaga.

KAIRO - Egipatska policija žestoko se sukobila s prosvjednicima pred predsjedničkom palačom u Kairu, među kojima su neki uspjeli probiti policijski kordon i uputiti se prema palači, javljaju agencije, dok Reuters dodaje, pozivajući se na dva izvora, da je predsjednik Muhamed Morsi napustio palaču. Tisuće prosvjednika prošlo je tijekom dana cijelim Kairom da bi se predvečer počeli okupljati pred palačom Al-Itihadijom u Heliopolisu. Mursi je gnjev velikog dijela Egipćana izazvao ukazom kojim si je 22. studenoga uvelike povećao ovlasti, zbog čega su ga njegovi neistomišljenici odmah prozvali "faraonom" i diktatorom. Tad je prvi islamistički predsjednik Egipta, koji je na izborima pobijedio kao kandidat Muslimanske braće, između ostaloga, potpuno isključio mogućnost da njegove ili odluke ustavotvornog povjerenstva osporava pravosuđe, zbog čega su egipatski suci od prije nekoliko dana u štrajku.

PODGORICA - Mandatar nove crnogorske vlade Milo Đukanović izjavio je u utorak u parlamentu, predstavljajući novu crnogorsku vladu koju bi parlament trebao potvrditi, da je pred Crnom Gori put izazova za koji će biti potrebne korjenite reforme, uključujući i kadrovske promjene na svim razinama. Đukanović je najavio da će prioriteti nove vlade biti članstvo u NATO savezu i nastavak procesa europskih integracija te poboljšanje životnog standarda. Đukanović je predstavio prijedlog za sastav nove crnogorske vlade u kojoj nema previše novih imena. Vlada će imati 16 resora, tri potpredsjednička mjesta i jednog ministra bez portfelja.

LONDON - Provincija Abyan u južnom Jemenu, gdje su se tijekom 2011. i u prvoj polovici 2012. vodile žestoke borbe između vladinih snaga i militanata povezanih s Al Kaidom, poprište je prave "katastrofe" po pitanju ljudskih prava, ocjenjuje u utorak udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI). AI u svom izvješću govori o "zastrašujućim" kršenjima ljudskih prava te poziva na nepristranu vladinu istragu. "Abyan je pretrpio ljudsku katastrofu tijekom borbi između džihadista pokreta Ansar al-Šaria i vladinih snaga tijekom 2011. i u prvoj polovici 2012", ističe regionalni direktor AI-a Philip Luther.

WASHINGTON - Ratna mornarica Sjedinjenih Država u utorak je odbacila izvješća medija da je Iran zarobio njezinu bespilotnu letjelicu za izviđanje i prikupljanje podataka u iranskom zračnom prostoru nad Perzijskim zaljevom i ustvrdila da su sve njene letjelice na broju. Iranska Revolucionarna garda u utorak je priopćila da je Iran nedavno presreo američku izviđačku bespilotnu letjelicu u svom zračnom prostoru iznad Perzijskog zaljeva. Glasnogovornik središnjeg zapovjedništva mornaričkih snaga SAD-a u Bahreinu rekao je da niti jedna bespilotna letjelica SAD-a nije izgubljena u akciji. "Mornarica SAD-a u potpunosti kontrolira sve bespilotne letjelice koje djeluju na području Bliskog istoka.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u utorak je bez ijednog glasa protiv prihvatio zakon kojim se reformira dosadašnji mirovinski sustav i uvode stroži uvjeti za odlazak u mirovinu. Novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji treba stupiti na snagu s početkom iduće godine povećava potrebne godine života za umirovljenje na 65 godina za oba spola. U mirovinu će moći i mlađi mirovinski osiguranici uz uvjet da imaju 40 godina radnog staža, ali ne prije 60. godine života. Reforma koja treba omogućiti financijsku održivost mirovinskog sustava u idućih 15-ak godina trebala bi iduće godine donijeti financijsku uštedu od oko 150 milijuna eura. Za takav zakon glasovalo je svih 76 prilikom glasovanja nazočnih zastupnika u parlamentu koji inače ima 90 članova, a nitko nije glasovao protiv.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙