FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mirel: Neprihvatljivi pokušaji utjecaja na izbor tužitelja u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. prosinca 2012.(Hina) - Ravnatelj odjela za zapadni Balkan pri Europskoj komisiji Pierre Mirel u ponedjeljak je kritizirao planove političkih stranaka koje čine novu vladajuću koaliciju u Bosni i Hercegovini da promijene sadašnji način izbora tužitelja i stave ga pod jači politički nadzor.

U intervjuu kojega je objavio sarajevski "Dnevni avaz" Mirel je kazao da nisu opravdana pozivanja vladajućih stranaka u BiH na modele izbora sudaca i tužitelja koji postoje u nekim zemljama Europe.

"Ukazivanje samo na određene primjere u službi ideoloških i političkih, a ne tehničkih ciljeva nije preporučljivo. U nedavno osnovanim demokratskim državama kao što je BiH sustav formalnih jamstava mora biti rigorozniji kako bi se spriječilo da jedan stup državne vlasti prevlada i ogranični neovisnost drugoga", kazao je Mirel.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji čine okosnicu nove vladajuće koalicije u BiH sastavljene od šest stranaka, u studenom su postigli dogovor da izmjene ulogu Visokog sudskog i tužiteljstvog vijeća (VSTV) koje kao neovisno tijelo od 2004. imenuje suce i tužitelje na svim razinama.

Prijedlog je da VSTV ubuduće provodi tek tehničke i formalne procedure, a da glavne tužitelje na državnoj entitetskim i županijskim razinama imenuju parlamenti odnosno skupštine.

Zalažući se za takvo rješenje predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik opetovano su se pozivali na primjer Hrvatske odnosno na činjenicu da tamo glavnog državnog odvjetnika bira Sabor.

Prijedlog SDP-a i SNSD-a bez ikakvih su rezervi podržale i ostale četiri stranke koje čine vladajuću koaliciju - HDZ BiH, HDZ 1990, Savez za bolju budućnost (SBB) i Srpska demokratska stranka (SDS).

Oporbene stranke, ali i nositelji ključnih pravosudnih funkcija u BiH, prijedlog su oštro kritizirali upozoravajući kako on znači uspostavu političke podobnosti kao kriterija za izbor tužitelja.

Predsjednik VSTV-a Milorad Novković i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izravno su upozorili kako bi to značilo korak unatrag u odnosu na postojeće rješenje.

Pierre Mirel sada se po prvi puta otvoreno pridružio tim kritikama stavljajući do znanja kako EU nije suglasna s prijedlozima SDP-a i SNSD-a.

On je konstatirao kako vrhovna sudska vijeća imaju zadaću jamčiti neovisnost i profesionalnost sudstva pa su na taj način i ustrojena u većini država-članica EU.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙