FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

BEOGRAD

Pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Teritorijalne obrane Vukovara Petru Ćiriću, optuženom za ratni zločin protiv najmanje 193 zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u studenom 1991. godine.

Petra Ćirića (44), zvanog Pero i Pero Cigan, optužnica tužiteljstva za ratne zločine Srbije tereti za fizičko zlostavljanje i sudjelovanje u strijeljanju zatvorenika. U optužnici podignutoj 18. lipnja 2012. godine, navodi se da je Ćirić sudjelovao u prebijanju ratnih zarobljenika, nakon što su popisani i u nekoliko navrata odvezeni na Grabovo kod Ovčare, te da je ispred hangara na Ovčari sudjelovao i u likvidaciji posljednje skupine od desetak ratnih zarobljenika. Za ubojstvo više od 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 21. studenog 1991. godine, od kojih su identificirane 193 žrtve, srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine do sada je postupalo u ukupno tri predmeta. Od 20 optuženih na ukupno 207 godina zatvora pravomoćno je osuđeno 15 osoba, a pet optuženih je oslobođeno.

MOSTAR

Ravnatelj za pitanja zemalja jugoistočne Europe pri Glavnoj upravi Europske komisije za proširenje Pierre Mirel pozvao je političare u BiH da ne mijenjaju način biranja tužitelja kako su to predložile političke stranke SNSD i SDP kojim bi se umanjio utjecaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), a povećao utjecaj izvršne vlasti.

U intervjuu za nekoliko dnevnih novina u BiH Mirel je istaknuo da reformu pravosuđa u toj zemlji treba voditi kroz strukturirani dijalog koji je ranije započeo s Europskom unijom, napose kada je u pitanju VSTV. "Te su institucije ključne kao jamac neovisnog, ali i profesionalnog sudstva u većini zemalja, uključujući i najveći broj zemalja članica EU", rekao je Mirel koji je na čelu odjela Glavne uprave Europske komisije za proširenje za pitanja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova.

Po njegovim riječima nije 'preporučljiv' prijedlog SDP-a i SNSD-a da se oslabi uloga VSTV-a koje bira tužitelje i suce te odlučuje o njihovu sankcioniranju, budući da BiH nema dugu demokratsku tradiciju.

SEUL/TOKIO

Sjeverna Koreja postavila je na lansirnu rampu prvi stupanj rakete dugog dometa koju planira lansirati sredinom ovoga mjeseca, prkoseći međunarodnim pozivima da otkaže tu misiju, dok je Japan počeo razmještati projektile-presretače Patriot u očekivanju tog događaja, objavili su u ponedjeljak službeni izvori u Seulu i Tokiju. Sjeverna Koreja objavila je u subotu da će između 10. i 22. prosinca izvesti svoje drugo lansiranje rakete dugog dometa u ovoj godini. SAD i njegovi ključni azijski saveznici Južna Koreja i Japan osudili su lansiranje kao prikriveno testiranje balističkog projektila kojim se krše rezolucije UN-a donesene nakon dva nuklearna pokusa Pjongjanga izvedena 2006. i 2009. godine. Prvi stupanj rakete postavljen je na poziciju na sjevernokorejskom poligonu za lansiranje satelita Sohae, rekao je izvor iz južnokorejske vlade za novinsku agenciju Yonhap. Prema japanskoj nacionalnoj televiziji NHK, brod koji prevozi projektile Patriot PAC-3 napustio je u ponedjeljak mornaričku bazu na zapadu Japana i plovi prema otoku Okinavi, na krajnjem jugu japanskog otočja. Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje , izrazila je "zabrinutost" zbog plana lansiranja, a ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je "relevantne strane da djeluju na način koji je više pridonosi stabilnosti na Korejskom poluotoku". Rusija je u ponedjeljak od Sjeverne Koreje zatražila da "preispita odluku" o prosinačkom lansiranju, pozivajući Pjongjang da poštuje odluke Vijeća sigurnosti UN.

TOKIO

Najmanje devet osoba poginulo je u djelomičnom urušavanju cestovnog tunela u Japanu u nedjelju, objavili su u ponedjeljak japanski mediji. Prethodni podaci Nacionalne agencija za upravljanje požarima i prirodnim katastrofama govorili su o šest mrtvih, od čega pet osoba karboniziranih u gorućem vozilu i jedan vozač kamiona, izvučen ozlijeđen iz vozila a kasnije preminuo u bolnici. Agencija Kyodo izvijestila je u ponedjeljak ujutro o još tri smrtna slučaja, triju starijih osoba, jednog muškarca i dvije žene, iz istog vozila. Japansko ministarstvo prometa naredilo je u ponedjeljak inspekciju svih cestovnih tunela poput onog koji se djelomično urušio u nedjelju.

BOGOTA

Najmanje 20 gerilaca FARC-a ubijeno je u bombardiranju vojske na jugozapadu Kolumbije, izjavio je visoki vojni dužnosnik. Bombardiranje je bilo usmjereno na kamp Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) smješten u Los Arrayanesu, ruralnom lokalitetu pokrajine Narino, na granici s Ekvadorom, rekao je u nedjelju general Leonardo Barrero, jedan od zapovjednika vojske u tom području. "Zbog snage napada na Los Arrayanes, ocjenjujemo da ima najmanje 20 ubijenih gerilaca", izjavio je general Barrero, ističući da se vojna ofenziva odvijala u subotu rano ujutro. Nekoliko bombardiranja izvedeno je u području Ricaurte, u kojem se nalazi Los Arrayanes, i "zasad je pronađeno šest leševa", kazao je vojni dužnosnik.

WASHINGTON

Washington je u nedjelju predvođen američkim predsjednikom odao priznanje glumcu Dustinu Hoffmanu, nagrađenom najuglednijom nagradom glavnog grada SAD-a, pored skupine Led Zeppelin koju je Barack Obama u šali zamolio da ne uništi Bijelu kuću. Obama se našalio na račun legendarnih ispada rock skupine 70-ih godina na primanju dobitnika ovogodišnje 35. nagrade Kennedy centra dodijeljene balerini Nataliji Makarovoj (72), blues glazbeniku Buddyju Guyju (76) i televizijskom voditelju Davidu Lettermanu (65).

Tri člana Led Zeppelina - gitarist Jimmy Page (68), basist John Paul Jones (66) i pjevač Robert Plant (64) - primili su i pojedinačnu nagradu, poput 75-godišnjeg Dustina Hoffmana. "Ovi su tipovi redefinirali rock n'roll stil života", kazao je Obama na primanju u Bijeloj kući. U doba kad su ti Britanci vladali rockom, "bilo je uništenih hotelskih soba", dodao je Obama. "Dakle, dobro je da ovu svečanost organiziramo u dvorani čija su prozorska stakla debela 10 cm te uz prisustvo agenata Tajne službe po svim kutovima u prostoriji", našalio se Obama.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙