FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga "Glasat ću za Srebrenicu" optužuje policiju RS za progon nesrba

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. studenog 2012.(Hina) - Aktivisti udruge "Glasat ću za Srebrenicu" u srijedu su u Sarajevu predali kaznenu prijavu protiv tužitelja u Bijeljini koji je naložio njihovo ispitivanje u sklopu istrage o okolnostima pod kojima su se uoči lokalnih izbora održanih 7. listopada Bošnjaci prijavljivali za glasovanje u Srebrenici.

Čelnik udruge Emir Suljagić potvrdio je kako je protiv bijeljinskog tužitelja Ranka Kerovića, koji je policiji dao nalog za ispitivanje, podnio kaznenu prijavu, a istodobno ga je prijavio stegovnom tužitelju Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV).

Suljagić tvrdi kako je tužitelj Kerović počinio kazneno djelo zloporabe službenog položaja i ovlasti.

"Želimo pokazati da BiH nije zemlja vladavine ljudi, nego vladavine prava i propisa i želimo pokazati da ćemo se svim zakonitim sredstvima boriti za BiH u kojoj su svi njeni građani ravnopravni", kazao je novinarima Suljagić.

Podsjetio je kako su ga po tužiteljevu nalogu u srebreničkoj policiji pitali kani li njegova udruga nastaviti s radom, hoće li se formirati još neka i tko im je davao novac za djelovanje.

"Jedina zemlja u Europi gdje se još mogu postavljati takva pitanja je Bjelorusija", kazao je Suljagić ustvrdivši kako su lokalno tužiteljstvo i policija Republike Srpske postali "glavni instrument progona nesrba" u tom entitetu.

Iz bijeljinskog su tužiteljstva priopćili kako su Suljagić i njegovi suradnici ispitivani tek kao mogući svjedoci, a ne kao osumnjičenici te su dodali kako na ispitivanju nisu ni željeli odgovarati na postavljena pitanja.

Rezultati lokalnih izbora u Srebrenici još nisu potvrđeni zbog pritužbi političkih stranaka sa srpskim predznakom da je bošnjački kandidat za načelnika Ćamil Duraković na njima pobijedio zahvaljujući fiktivnom prijavljivanju bošnjačkih glasača kojima je u tome pomagala baš udruga "Glasat ću za Srebrenicu".

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Vedran Hadžović u utorak je kazao kako je na temelju policijskih provjera poništeno tek 17 rješenja o prebivalištu u Srebrenici, a u samo 11 slučajeva riječ je o osobama koje su i glasovale 7. listopada pa te brojke nikako nisu mogle utjecati na regularnost glasovanja.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima u Srebrenici su, zbog njezina velikog simboličkog značenja, sve bošnjačke odnosno srpske stranke nastupile u ujedinjenim blokovima pokušavajući tako osigurati pobjedu za Durakovića odnosno Vesnu Kočević.

Političke stranke sa srpskim predznakom osporile su zakonitost izbora u Srebrenici tvrdeći kako je Duraković pobijedio samo zato što su brojni Bošnjaci bili fiktivno prijavljeni kao stanovnici te općine uoči izbora a odmah po njihovu okončanju su se odjavili.

SIP je u dva navrata razmatrao i odbio prigovore srpskih stranaka, no Prizivno vijeće Suda BiH naložilo je ponovno razmatranje cijelog slučaja i taj postupak još traje.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙