FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TI BiH: Presuda Sanaderu važan događaj, no teško će imati utjecaja na BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 20. studenog 2012.(Hina) - Presuda kojom je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog primanja mita važan je događaj za cijelu regiju, no ona na Bosnu i Hercegovinu, teško opterećenu korupcijom, neće imati utjecaja sve dok se ne promijene sadašnji odnosi snaga u njoj, ocjena je bosanskohercegovačkog ogranka međunarodne organizacije Transparency International (TI), čija je temeljna zadaća borba protiv korupcije.

"Ova presuda može imati tek toliko utjecaja na BiH kao neka vrsta 'motivacije' političkim vođama u zemlji da sebi ne dopuste da se nađu u situaciji kao Sanader", kazala je Hini u utorak glasnogovornica TI BiH Ivana Korajlić.

Dodala je kako se valja prisjetiti što je sve BiH do sada propustila uraditi na planu borbe protiv korupcije i kako, primjerice, političke stranke pokušavaju odlučivati kako će se birati tužitelji te neizravno utjecati na rad pravosuđa, što je, ističe ona, dovoljan dokaz da se u BiH ne može u dogledno vrijeme očekivati nešto poput presude bivšem hrvatskom premijeru.

"Svi dosadašnji slični slučajevi, kada su došli do suda, završili su oslobađajućim presudama, a najveći broj je završio na razini istraga koje su prekidane nakon određenog vremena", kazala je Korajlić podsjećajući na činjenicu da u BiH do sada nitko od političara nije osuđen zbog korupcije.

Ocjena je TI kako je problem to što u BiH zapravo uopće nema ozbiljnog pristupa procesuiranju slučajeva korupcije, a nema ni pritiska međunarodne zajednice kakav je bio u slučaju Hrvatske s obzirom da BiH nije ni blizu integriranju u Europsku uniju.

"Ukoliko se u BiH na ovakav neefikasan način nastavi procesuirati korupciju, u dogledno vrijeme nećemo imati niti jedan slučaj koji će završiti zatvorskom kaznom", kazala je Korajlić upozoravajući kako brojni osumnjičeni moćnici ostanu nedodirljivi, unatoč pokretanim istragama i prikupljenim dokazima, što je opet rezultat političkih utjecaja na pravosuđe.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙