FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Inzko zamrznuo rad mostarskog gradskog vijeća

Autor: zkre
MOSTAR, 21. studenog 2012. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko zamrznuo je rad mostarskog gradskog vijeća dok se ne razjasni je li vijećnicima istekao mandat, iako u tome gradu jedino nije izabran novi sastav gradskog vijeća jer nije bilo lokalnih izbora koji su u ostatku BiH održani u listopadu.

U pismu koje je u srijedu dostavljeno svim vijećnicima i gradskoj upravi Mostara austrijski diplomat je naveo da je Središnje izborno povjerenstvo BiH uputilo dopis mostarskom Gradskom vijeću u kojemu je upozorilo da je mandat svim vijećnicima u BiH istekao četiri godine od objave rezultata izbora 2008. u Službenom glasniku BiH.

Gradsko vijeće Mostara je ranije ovoga mjeseca donijelo odluku da nastavi s radom smatrajući da bi nepostojanjem ove institucije došlo do blokade grada Mostara, a u međuvremenu je zatraženo ponovno očitovanje SIP-a oko ove odluke Gradskog vijeća.

"Sve dok relevantne institucije ne riješe ovo pitanje, tražim da Gradsko vijeće kao tijelo, kao i njegovi pojedinačni članovi, ne poduzimaju nikakve korake koji bi na bilo koji način podrazumijevali da su mandati vijećnika i dalje na snazi", navodi se u pismu.

Dodaje se da bi nastavak rada Gradskog vijeća vodio u dalju pravnu 'pravnu konfuziju u Mostaru'.

Inzko je pak u pismu vijećnicima naveo da je 'neobično da jedno parlamentarno tijelo samo sebi dodijeli nadležnost i da jednostrano produži vlastiti mandat'.

Izbori u Mostaru u listopadu ove godine nisu održani nakon što je Ustavni sud BiH osporio odredbe izbornog zakonodavstva koje se tiču održavanja izbora u tome gradu, a političke stranke nisu postigle dogovor o promjeni.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙