FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji dolar i geopolitičke napetosti podigli cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 14. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte slabijim dolarom i geopolitičkim napetostima na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 54 centa, na 108,8 dolara, nakon što je dan ranije zaključila trgovinu u minusu 81 cent. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 85,72 dolara.

Dolar je u srijedu oslabio u odnosu na euro i jen, pa je naftna čije su cijene iskazane u američkoj valuti postala dostupnija imateljima ostalih valuta, pa je potražnja porasla.

Euro su poduprle naznake da će Grčka od međunarodnih zajmodavaca dobiti novac za ostatak ove godine kao i klizanje prinosa na talijanske obveznice na najnižu razinu u zadnje dvije godine.

"Dolar je izgubio na vrijednosti, puno negativnih faktora već je uračunato u cijene, a opskrba sa Sjevernog mora još je uvijek smanjena", tumači Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Geopolitičke napetosti također podupiru cijene, s obzirom na bojazan da bi se sirijski sukob mogao preliti na susjedne zemlje. Turski borbeni zrakoplovi u srijedu su se mogli čuti u blizini sirijske granice, trećeg dana nakon sirijskog zračnog napada na pobunjenike koji kontroliraju pogranični grad Ras al-Ain, objavio je Reuters.

Cijene nafte u utorak su pale nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila prognoze rasta globalne potražnje u četvrtom tromjesečju za oko 300 tisuća barela dnevno u odnosu na prognozu iz prošlomjesečnog izvješća, s obzirom na pustošenje uragana Sandy u SAD-u i na povećanje iranske proizvodnje.

Snižena je i procjena potražnje u ovoj i idućoj godini, na 670 tisuća barela odnosno 830 tisuća barela dnevno.

Ujedno je iranska proizvodnje nafte u listopadu porasla oko 70 tisuća barela dnevno, na 2,7 milijuna barela dnevno a izvoz se oporavio budući da Kina i Južna Koreja kupuju više nafte, navode u IEA-i.

Uteg za tržišta predstavlja i fiskalna kriza u SAD-u i neizvjesnost u pogledu dužničke krize u eurozoni.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u srijedu je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 105,97 dolara, što znači da je bila 58 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙