FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne na 108 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 16. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na londonskom tržištu iznad razine od 108 dolara za barel, balansirajući između straha za potražnju zbog neizvjesnosti u pogledu rasta svjetskog gospodarstva ali i zabrinutosti za opskrbu s obzirom na sukob Izraela i Palestinaca.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 108,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po jednakoj cijeni kao i jučer, od 85,37 dolara.

U četvrtak u vrijeme zatvaranja tržišta ugovori za isporuke u prosincu, koji su istekli su jučerašnjim danom, zaključili su trgovinu u plusu od 1,37 dolara na 110,98 dolara za barel. Više se trgovalo ugovorima za isporuke u siječnju, koji su trgovinu zaključili u minusu 47 centi, na 108,01 dolar za barel.

U petak je među ulagačima ojačala zabrinutost da bi arapski proizvođači nafte mogli biti uvučeni u eventualni izraelsko-palestinski sukob, što bi utjecalo opskrbu naftom. Sinoć se ponovo razbuktao sukob između Izraela i Hamasa, koji je ispalio desetke raketa na jug Izraela. Tel Aviv je uzvratio nizom zračnih napada na Pojas Gaze.

Zbog nemira na Bliskom istoku snažnije su porasle cijene na londonskom tržištu nego one na američkom, gdje je na njih utjecao i niz drugih čimbenika, poput viših zaliha, prognoza slabog rasta potražnje i moguće fiskalne krize.

"Globalno gospodarstvo ima teškoća, a ujedno stalno jačaju i geopolitičke napetosti, posebice na Bliskom istoku. To znači status quo za naftna tržišta još neko vrijeme", rekao je Jonathan Barratt iz sydneyskog Barratt's Bulletina.

"Ako napetost na Bliskom istoku oslabi, smanjit će se razlika u cijenama između ta dva tržišta. Smatramo da je to manje vjerojatno nego prije mjesec dana. Glavni poticaj za održivo smanjenje razlike morala bi dati potpora sa američkog tržišta, za što trenutno po svemu sudeći šanse baš i nisu velike", naveli su analitičari Standard Banka u izvješću.

Američke zalihe sirove nafte u prošlom su se tjednu povećale, za gotovo 1,1 milijun barela, više nego što se očekivalo. Neočekivano velik bio je pad zaliha derivata, za čak 2,54 milijuna barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 107,23 dolara, što znači da je bila 1,02 dolara viša nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙