FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 26. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

BARCELONA

Vladajuća katalonska stranka Konvergencija i unija (CiU) Artura Masa pobijedila je u nedjelju na regionalnim izborima, ali ne samo da nije osvojila apsolutnu većinu mandata u katalonskom parlamentu čemu se nadala, nego je i izgubila nekoliko zastupničkih mjesta u odnosu na postojeći saziv, pokazuju izlazne ankete. Po projekcijama katalonske javne televizije, CiU osvaja između 54 i 57 mandata u katalonskom parlamentu sa 135 zastupnika, što je manje od 62 koliko ih stranka ima sada i daleko od apsolutne većine koju je katalonski predsjednik Mas priželjkivao kako bi dobio legitimitet za raspisivanje najavljenog referenduma o katalonskoj neovisnosti. Na drugom je mjestu Republikanska ljevica (ERC) koja osvaja od 20 do 23 mandata, po izlaznim anketama. ERC je također separatistička stranka i mogla bi sklopiti savez s Masom u pogledu referenduma, navodi Reuters. Pokažu li se ovi rezultati točnima, bit će to korak unazad za Masa koji je ove izbore opisao kao "ključne u povijesti Katalonije".

KAIRO

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi naglasio je u priopćenju u nedjelju navečer da je proširenje njegovih ovlasti, koje si ukazom sam dodijelio, samo privremeno i pozvao je sve u zemlji na demokratski dijalog. "Egipatsko predsjedništvo potvrđuje da su te mjere samo privremene i da nisu usmjerene na koncentriranje ovlasti, već na njihovo prepuštanje demokratski izabranom parlamentu", stoji u tom priopćenju. Dodaje se da je takva odluka bila potrebno kako bi se izbjegao svaki pokušaj osporavanja dviju demokratski izabranih institucija, gornjeg doma parlamenta i ustavotvorne skupštine. Tim priopćenjem Mursi opravdava ustavnu deklaraciju od 22. studenoga kojim si je dodijelio velike ovlasti i pretpostavio ih zakonu. Oporba ga je prozvala da se ponaša poput faraona, a pravosuđe se zabrinulo za svoju neovisnost. Tisuće Egipćana izašle su na ulice zadnjih dana i prosvjedovale protiv Mursijevih mjera.

BEOGRAD

Beogradski gradonačelnik Dragan Đilas izabran je u nedjelju za predsjednika Demokratske stranke (DS) i na tom mjestu zamijenit će Borisa Tadića, dosadašnjeg vođu DS-a i bivšeg predsjednika Srbije, kojeg je izvanredna skupština DS-a izabrala za počasnog predsjednika stranke. Tadića je za počasnog predsjednika DS predložio upravo novoizabrani predsjednik Dragan Đilas. Izabrano je i sedam potpredsjednika stranke, a najviše glasova među njima dobio je aktualni vojvođanski premijer Bojan Pajtić. Izbornom skupštinom okončan je višemjesečni tihi rat unutar DS-a u kojem su se izdvojile struje koje su podupirale Tadića i Đilasa, ali se Tadić nedavno odlučio povući iz izborne utrke, pa je Đilasu jedini protukandidat bio manje poznati dugogodišnji član stranke Branimir Kuzmanović. Đilas je nakon izbora najavio da će DS "u sljedeća dva mjeseca pripremiti nacionalni plan za izlazak iz krize", koji će činiti temelje budućeg djelovanja stranke na srbijanskoj političkoj sceni.

RIM

Čelnik talijanske Demokratske stranke (PD) Pier Luigi Bersani vodi na izborima talijanskog lijevog centra za njihova kandidata za premijera na općim izborima sljedeće godine, pokazale su izlazne ankete nakon zatvaranja birališta. Izlazne ankete RAI-ja pokazuju da Bersani osvaja 44 posto glasova ispred najvećeg protukandidata Mattea Renzija, gradonačelnika Firence i također člana PD-a, koji dobiva 36 posto. Na trećem je mjestu Nichi Vendola, predsjednik pokrajine Apulije i čelnik Pokreta za ljevicu sa 16 posto. Bersani (61) je i prije izbora bio favorit zbog toga što ima kontrolu nad glasačkom mašinom PD-a i potporu unutar stranačke jezgre. Međutim, snažan odaziv na izbore, koji nisu bili ograničeni samo na članove PD-a, stožerne stranke talijanske ljevice, povećali su očekivanja da Renzi može ostvariti dobar rezultat.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙