FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BRUXELLES

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak po dolasku na nastavak summita o višegodišnjem proračunskom okviru da ne vjeruje u postizanje konsenzusa na ovom sastanku jer su stajališta zemalja članica vrlo udaljena. "Mislim da nećemo uspjeti postići konsenzus, pozicije su još međusobno jako udaljene", rekla je Merkel, dodajući da nema "ničeg dramatičnog" u tome da se dogovor postigne na nekom novom summitu početkom sljedeće godine. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je u noći na petak predstavio novi prijedlog FF za razdoblje 2014-2020. od 972 milijarde eura, što je 1,01 posto bruto nacionalnog dohotka u Europskoj uniji. Ukupni iznos koji je Van Rompuy predložio ostao je isti kao i u njegovu prijedlogu od prošlog tjedna, što je 75 milijardi eura manje od iznosa koji je predložila Europska komisija, ali je predložio određenu preraspodjelu sredstava.

BRUXELLES

Britanski premijer David Cameron izrazio je u petak ujutro po dolasku u zgradu Europskog vijeća nezadovoljstvo najnovijem prijedlogom višegodišnjeg proračunskog okvira EU-a, koji je iznio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. "Imamo stvarni problem s nedostatkom napretka u pregovorima u proračunu. Sada nije vrijeme za premještanje novca iz jednog dijela proračuna u drugi, trebamo smanjiti troškove koje si ne možemo priuštiti. Ono što radimo kod kuće moramo napraviti i ovdje", rekao je Cameron po dolasku na nastavak summita o višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine.

BRUXELLES

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele posjetit će u ponedjeljak Zagreb, gdje će s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o završetku hrvatskih priprema za punopravno članstvo u Europskoj uniji, priopćio je njegov glasnogovornik Peter Stano. Fuele će se u Zagrebu sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Josipom Lekom, premijerom Zoranom Milanovićem, potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i potpredsjednikom vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenom Mimicom kako bi "razgovarao o dovršetku priprema za ulazak u Europsku uniju", kaže Stano. "Do posjeta dolazi nekoliko tjedana nakon što je Komisija objavila sveobuhvatno izvješće o monitoringu u kojem je ocijenila posao koji je Hrvatska učinila u svojim pripremama za članstvo u EU i identificirala područja u kojima su potrebni dodatni napori u sljedećih nekoliko mjeseci", dodaje Stano.

BEOGRAD

Bivši pukovnik nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) i haaški osuđenik Veselin Šljivančanin izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da presudu koja mu je izrečena ne osjeća kao pravednu i da bi otišao u Vukovar, unatoč tome što za njim postoji crvena tjeralica Interpola. Šljivančanin je u emisiji RTS "Da možda ne" rekao da bi otišao u Vukovar bez obzira što se i dalje nalazi se na Interpolovoj crvenoj tjeralici koja je izdana na zahtjev Hrvatske. "Oni, navodno, imaju neku novu optužnicu protiv mene, u kojoj kažu da su vojnici pod mojim zapovjedništvom ubili 10.000 hrvatskih vojnika", rekao je Šljivančanin u emisiji RTS. Šljivančanin je u Den Haagu osuđen na 10 godina zbog pomaganja i potpore mučenja hrvatskih zarobljenika, ali kaže da "ne osjeća tu presudu kao pravednu".

ZAGREB

Za odvjetnike na Balkanu nikad nije bilo boljih vremena, uzimajući u obzir sva suđenja protiv visokih vojnih i političkih dužnosnika, piše u petak britanski list The Economist u osvrtu na niz suđenja političkim dužnosnicima u Hrvatskoj, Srbiji i Kosovu te oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. "Na Balkanu je glavna vijest tko je u zatvoru, tko je iz njega izašao ili kome će se suditi", navodi list i dodaje da je u javnosti najviše odjeknulo oslobađanje Gotovine i Markača koje je u Hrvatskoj izazvalo ekstazu, a u Srbiji ogorčenje. U tekstu pod naslovom "Pravda u Hrvatskoj - politički odjeci nekoliko sudskih odluka", The Economist piše da su se generali vratili kući kao heroji i da bi Gotovina mogao ući u politiku kao desničarski političar blizak Katoličkoj crkvi. Ugledni britanski list također podsjeća čitatelje na niz istraga i suđenja bivšim i aktualnim političkim dužnosnicima na Balkanu - nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, potpredsjedniku srbijanske vlade Oliveru Duliću, kosovskom političaru Fatmiru Limaju i prvom potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću.

GAZA

U izraelskoj pucnjavi duž granice s Pojasom Gaze u petak je ubijen jedan Palestinac, a nekoliko ih je ranjeno, dva dana nakon početka primirja između Hamasa i Izraela koje se dosad uglavnom poštivalo. Glasnogovornik Hamasa optužio je Izraelce da su prekršili dogovor o primirju postignut pod okriljem Egipćana te je kazao kako će se žaliti Kairu. Glasnogovornica izraelske vojske rekla je kako vojska provjerava informacije o incidentu. Liječnici tvrde da je ubijen 23-godišnji mladić nakon što se približio sigurnosnoj ogradi postavljenoj duž granice s Gazom. Član obitelji poginulog mladića koji je bio na mjestu događaja za Reuters je rekao kako je on pokušao na ogradu objesiti zastavu Hamasa te da je izraelski vojnik triput pucao u zrak prije nego što je ispalio hitac koji je mladića pogodio u glavu.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u subotu će u mađarskom Pečuhu posjetiti predstavnike hrvatske zajednice na manifestaciji Dani Hrvata te se sastati s mađarskim predsjednikom Janosom Aderom. U ranijim prijepodnevnim satima Josipović će se sastati s predstavnicima hrvatske manjine u Hrvatskom klubu August Šenoa, a potom i sa svojim mađarskim kolegom Aderom. Dvojica šefova zajedno će obići izložbu "Tisućustogodišnje veze Hrvata i Mađara" i potom svečano otvoriti Dane Hrvata. Osim obraćanja Josipovića i Adera, prisutne će pozdraviti i predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj (SHM) Mišo Hepp i gradonačelnik Pečuha Zsolt Pava. Nazočnost Hrvata u Mađarskoj je višestoljetna, a hrvatska manjina u Pečuhu se osim Hrvatskog kluba može pohvaliti i svojom gimnazijom, Hrvatskim kazalištem, jedinim profesionalnim hrvatskim kazalištem izvan RH, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj i Hrvatskom redakcijom Mađarskog radija te Hrvatskom redakcijom Mađarske televizije koje pripremaju emisije na hrvatskom jeziku, a Internet radio Croatica (www.croatica.hu) također emitira program na hrvatskom jeziku.

BARCELONA

Katalonija bi, postane li neovisna država, bila "sedma najbogatija u Europskoj uniji" mjereno bogatstvom po glavi stanovnika, rekao je u petak Artur Mas, čelnik te španjolske pokrajine dva dana prije prijevremenih pokrajinskih izbora. "Po broju stanovnika bili bismo negdje u sredini EU-a jer više od polovice zemalja članica ima manje stanovnika od Katalonije", rekao je predsjednik konzervativne stranke CiU (Konvergencija i unija). "Među 27 članica EU-a, bili bismo sedmi po bogatstvu mjereno po glavi stanovnika", rekao je Mas za španjolsku televiziju TVE, a po "veličini teritorija bili bismo među najmanjima, na 22. ili 23. mjestu". Vlada u Madridu odbila je pregovarati o većoj proračunskoj samoupravi Katalonije te je Mas raspisao izbore i ako koalicija na čelu s njegovom strankom osvoji većinu u regionalnom parlamentu on će u roku od četiri godine raspisati referendum o neovisnosti.

SARAJEVO

Stalno smanjenje plaća mjera je za kojom poseže najveći broj poslodavaca u Bosni i Hercegovini suočenoj sa sve većom gospodarskom krizom, proistječe iz podataka koje prikuplja Agencija za statistiku BiH. Kako u petak prenose banjalučke "Nezavisne novine", tijekom rujna je, u usporedbi s kolovozom, smanjenje plaća zabilježeno u 12 od 15 analiziranih proizvodnih i neproizvodnih djelatnosti u BiH, a dosegnulo je iznos do 67 konvertibilnih maraka (oko 34 eura). Prosječna plaća u rujnu je iznosila 813 KM (oko 415 eura), dok je u kolovozu bila 830 KM (424 eura). Plaće su smanjene zaposlenima u poljoprivredi, šumarstvu, rudarstvu, ali i u financijskom posredovanju i zdravstvu. Smanjenja plaća bili su pošteđeni rijetki, poput zaposlenih u ribarstvu kojima su primanja u rujnu bila za 11 KM (5,6 eura) veća nego u kolovozu.

MOSTAR

Pedesetdvogodišnja Zeničanka u BiH tuži tamošnju Županijsku bolnicu zbog pogreške liječnika i osoblja bolnice koji su najvjerojatnije zamijenili njezine nalaze s drugom dijagnozom metastaziranog karcinoma, nakon čega je mjesecima bila podvrgnuta kemoterapiji, što joj je izazvalo velike zdravstvene probleme, objavio je u petak "Dnevni avaz". Nesretna žena je imala upalu žučne kesice, no bila je podvrgnuta agresivnoj kemoterapiji, rekao je njezin odvjetnik Ragib Hadžić, koji je dodao da je pogrešku zeničke bolnice potvrdila i analiza napravljena u bolnica u Splitu. Kazao je i da je najvjerojatnije još jedna osoba oštećena u zamjeni nalaza i to upravo ona za koju je utvrđeno da je imala metastazirani karcinom.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina se neće raspasti, koliko god o tome govorili lideri nekih političkih stranaka, izjavio je britanski veleposlanik u BiH Nigel Casey kako ga u petak citira sarajevsko "Oslobođenje". U intervjuu ovom listu veleposlanik Casey istodobno je, uz ovakve izjave, neprihvatljivim ocijenio i one u kojima je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik omalovažavao visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka. "Nikada nisam čuo da i jedna ozbiljna stranka izvan RS zagovara raspad BiH i ne vidim nikakvu mogućnost da takvo što bude dogovoreno između stranaka koje predstavljaju sve konstitutivne narode u ovoj zemlji u bilo kojoj kombinaciji. Nadalje, sve potpisnice Daytona predane su suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i to se neće promijeniti", izjavio je britanski diplomat potvrdivši kako je to i čvrsto stajalište Londona.

KABUL

U napadu automobilom bombom u petak su u istočnom Afganistanu smrtno stradale dvije osobe, a više od 70 ih je ozlijeđeno, izjavili su dužnosnici, dodavši kako je među ranjenima nekoliko pripadnika stranih vojnih snaga. Odgovornost za bombaški napad u Maidan Šaru, glavnome gradu pokrajine Varde, od Kabula udaljenom 35 km, preuzeli su talibani, no nije poznato što je točno bila meta napada. Glasnogovornik ISAF-a izjavio je da je šest pripadnika koalicijskih snaga lakše ozlijeđeno. Bombaš je detonirao eksploziv smješten u kamionu cisterni, udaljenom od Operativnog centra koji vode koalicijske i afganistanske snage oko 40 metara.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙