FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 22. studenog 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska može biti zadovoljna jer će ulaskom u Europsku uniju dobijati neusporedivo više novaca nego ranije, odnosno dobit će priliku da iskoristi jako puno sredstava, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i Komisije Joseom Manuelom Barrosom. Van Rompuy i Barroso razgovaraju sa svim čelnicima EU-a i Hrvatske uoči izvanrednog summita EU-a, na kojem će pokušati dogovoriti višegodišnji proračunski okvir EU-a za razdoblje 2014-2020. "Mi kao država možemo biti zadovoljni jer ulazimo u EU i ono što ćemo dobijati neusporedivo je više od onoga što smo dobijali ranije. Dobijamo priliku da iskoristimo jako puno sredstava, priliku da dobijemo dvostruko više nego što ćemo dati, a koliko ćemo iskoristiti ovisi o nama i našim sposobnostima", rekao je Milanović nakon razgovora s čelnicima dviju europskih institucija. Za Hrvatsku je od posebne važnosti da dobije dulje razdoblje u kojem će moći koristiti sredstva namijenjena za svaku proračunsku godinu. Po sadašnjem prijedlogu, sredstva namijenjena za jednu proračunsku godinu mogu se ugovarati još dvije naredne godine, a Hrvatska traži da se to produlji na tri, što bi joj povećalo izglede da bitno poveća iskoristivost raspoloživih sredstava. "Iznijeli smo stvari koje nas posebno zanimaju, a to je da imamo godinu dana više za potrošiti novac za neki projekt, prije nego ga se mora vratiti natrag. To znači da nam je to vrijeme potrebno da se uhodamo, da se stroj zagrije na radnu temperaturu. Šanse da to dobijemo postoje, ali ne želim ništa obećavati", rekao je Milanović.

ZAGREB - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u srijedu 28. studenoga u radnom posjetu Finskoj gdje će se susresti s predsjednikom finskog parlamenta Eerom Heinaluomom i ministrom vanjskih poslova Erkkiom Tuomiojaom, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVPE). Šefica hrvatske diplomacije će s visokim finskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima dviju zemalja, skorom ulasku Hrvatske u EU i procesu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u finskom parlamentu. Ministrica Pusić će također na sveučilištu u Helsinkiju održati predavanje "Hrvatska kao nova članica u obitelji EU", stoji u priopćenju MVEP-a.

SARAJEVO - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je za zamjenika predsjednika toga tijela iz reda bošnjačkog naroda izabrao Denisa Bećirovića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i to nepunih mjesec dana nakon što je on odlukom istog tog doma smijenjen s te dužnosti. Od 41 zastupnika koliko ih je sudjelovalo u odlučivanju, 26 je glasovalo za Bećirovića, sedam ih je bilo protiv a osam suzdržanih. Ishodom glasovanja ujedno je potvrđeno funkcioniranje nove vladajuće većine, koju uz SDP čini još pet stranaka i to Savez za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijademokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS). Bećirović je bio jedini kandidat za bošnjačkog zamjenika predsjednika zastupničkog doma, a predložio ga je predsjednik kluba zastupnika SDP-a Saša Magazinović ne ponudivši pri tom nikakvo obrazloženje. O prijedlogu se nije raspravljao, pa je cijeli postupak predlaganja i glasovanja završen za desetak minuta. Na smjeni Bećirovića provedenoj u listopadu inzistirale su političke stranke iz Republike Srpske, a u tome im se pridružila i Stranka demokratske akcije (SDA) koja je od ovog tjedna i službeno u oporbi. Zastupnički dom parlamenta BiH bi tijekom dana trebao odlučivati i o potvrđivanju novih ministara u vijeću ministara BiH, nakon što je parlamentarno povjerenstvo za izbor i imenovanja prije podne poduprlo kandidaturu Zekerijaha Osmića iz SDP-a za ministra obrane a Fahrudina Radončića i Edite Đapo iz SBB-a za ministra sigurnosti odnosno doministricu financija.

AMMAN - Sirijski pobunjenici zauzeli su u četvrtak vojnu bazu u naftom bogatoj pokrajini na istoku zemlje, zadavši još jedan udarac vojsci predsjednika Bashara al-Assada i oslabivši njegovu kontrolu nad tom strateškom regijom uz granicu s Irakom. Zauzimanjem topničke baze na prilazima Mayadeena, grada na obalama Eufrata blizu glavnih sirijskih naftnih polja, pobunjenici su nastavili ovotjedno osvajanje vojnih položaja na sjeveru i središtu zemlje. Najnoviji napredak pobunjeničkih snaga ukazuje na sve veću moć većinski sunitskih boraca u odnosu na Assada, pripadnika alavitske manjine bliske šijitskom islamu. Nakon zauzimanja baze kod Mayadeena, Assadova snage kontroliraju samo tri vojne baze u pokrajini Deir al-Zor, rekao je lokalni plemenski čelnik Nawar al-Bashir. Dodao je kako pobunjenici drže glavni cestu prema Iraku koja vodi od predsgrađa Mayadeena do graničnog prijelaza Albu Kamal.

JERUZALEM - Izraelski proturaketni sustav Željezna kupola je tijekom osam dana borbi stajala 25 do 30 milijuna dolara, rekla je izraelska vlada u četvrtak ocijenivši da je sustav napravljen uz pomoć SAD-a opravdao ulaganje. "Da su se dionice Željezne kupole našle na burzi u Tel Avivu ili Nasdaqu nekoliko puta bi povećale svoju vrijednost", rekao je izraelski ministar civilne obrane Avi Dichter u razgovoru za Radio Izrael. Pomoću radarski navođenih proturakentih projektila pet izraelskih bitnica oborilo je 421 od 1500 raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze od 14. studenog do primirja u srijedu kojemu je posredovao Egipat, rekla je vojska. Vojska je ocijenila da je Željezna kupola imala postotak uspješnosti od 90 posto. Kako bi se smanjili troškovi, sustav obara samo rakete koje ugrožavaju naseljena područja no često ispaljuje dva projektila odjednom. Tijekom sukoba su rakete u Izraelu ubile pet osoba i ranile više desetaka, rekla je policija.

GAZA - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je čestitao šefu vlade Hamasa u Gazi Ismailu Haniyehu na pobjedi nakon zaključenja prekida vatre s Izraelom, objavio je Haniyeh u priopćenju. U telefonskom razgovoru predsjednik Abbas je čestitao Ismailu Haniyehu iz Hamasa na pobjedi i izrazio žaljenje zbog žrtava, precizira priopćenje. Palestinska agencija Wafa sa sjedištem u Ramallahu je precizirala da je Abbas primio telefonski poziv od Haniyeha koji ga je informirao o stanju u Gazi nakon prekida vatre. Predsjednik je pozdravio palestinsku odlučnost prema agresiji i naglasio važnost prekida vatre, precizira agencija.

LONDON - Novi glavni ravnatelj BBC-a postat će Tony Hall, ravnatelj operne kuće Royal Opera House, priopćio je BBC u četvrtak. Hall, bivši direktor BBC-jevog programa vijesti, zamijenit će Georgea Entwistlea koji je dao ostavku ranije ovoga mjeseca nakon samo 54 dana na položaju jer se nije snašao u skandalu oko spolnog zlostavljanja koji je duboko uzdrmao tu televizijsku kuću. Predsjedatelj upravnog odbora BBC-a lord Patten je rekao da je "Hall prava osoba da izvede BBC iz ove sadašnje krize". Njegovo novinarsko iskustvo bit će "neprocjenjivo u trenutku u kojem BBC nastoji ponovno izgraditi svoju reputaciju", rekao je Patten u izjavi za djelatnike prenesenoj na BBC-jevoj internetskoj stranici. "Proteklih osam tjedana bili su vrlo traumatični za BBC no ovo je značajan dan koji obilježava početak nove faze. Ključan izazov bit će ponovna izgradnja naše reputacije u javnosti", najavio je Patten i pozvao djelatnike da podrže Halla u njegovu radu. Očekuje se da Hall svoju dužnost preuzme u ožujku. Entwistle je objavio da podnosi ostavku zbog objave BBC-jeve emisije Newsnight o zlostavljanju djece, u kojoj su izrečene lažne optužbe protiv bivšeg visokog britanskog dužnosnika. U to doba BBC je bio već nekoliko tjedana usred skandala u vezi s njezinim bivšim voditeljem pokojnim Jimmyjem Savileom osumnjičenim da je tijekom 40 godina spolno zlostavljao tristotinjak djece i tinejdžera.

BORDEAUX - Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega nakon prestanka dužnosti više ne štiti imunitet, u četvrtak je prvi put bio ispitan na sudu u Bordeauxu koji treba utvrditi je li se njegova kampanja iz 2007., financirala protuzakonitom donacijom najbogatije Francuskinje. Stotine policajaca osiguravale su 57-godišnjeg Sarkozyja pri dolasku u sudnicu u gradu na jugozapadu Francuske. Suci trebaju istražiti je li 4 milijuna eura u gotovini podignutih sa švicarskog računa Liliane Bettencourt, nasljednice kozmetičke industrije L'Oreal bilo iskorišteno za predsjedničku kampanju. Sarkozy odbacuje sve optužbe, a sudske istrage mogle bi naštetiti njegovim izgledima da se ponovno natječe za predsjednika svoje stranke UMP (desni centar) 2017., u čemu ga, prema anketama, podržava 52 posto članova stranke. Istražni sudac Jean-Michel Gentil mogao bi pokrenuti punu istragu protiv Sarkozyja što nužno ne mora završiti suđenjem. Bivši francuski predsjednik mogao bi bi biti ispitan u svezi dva druga predmeta: za nezakonito financiranje predsjedničke kampanje Eouarda Balladura 1959., te financiranje njegove kampanje 2007. libijskim novcem.

ZAGREB/PARIZ - U psihodrami koju vodeća francuska oporbena stranka UMP proživljava od nedjelje, Jean-Francois Cope odbacio je u četvrtak prijedlog da bivši francuski premijer Alain Juppe posreduje u bespoštednom ratu između njega i Francoisa Fillona oko dužnosti predsjednika stranke. "Ne. Ne vidim jasno što bi trebao biti predmet posredovanja", rekao je Cope za kanal Europe 1, piše agencija AFP. Fillon, koji je do svibnja bio premijer u vladi bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozya, isprva je priznao poraz na izborima za predsjednika stranke održanima u nedjelju, a zatim ih je u srijedu osporio. Ljutit što ga je pobijedio mlađi i tvrđi kandidat koji bi trebao biti kandidat za predsjedničke izbore 2017., Fillon je rekao da "UMP ne može djelovati na lažima". Zato je pozvao u pomoć partijskog veterana Alaina Juppea koji je rekao da će posredovati samo ako to žele obje strane, piše agencija Reuters. Cope na to ne pristaje i najavljuje da bi čak mogao tužiti Fillona sudu. Cope je Sarkozyjev učenik, a neki promatrači nagađaju da unutarstranačke borbe povećaavaju izglede da se Sarkozy vrati na čelno mjesto do izbora 2017.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙