FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 9. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Finska je najavila da sljedeći tjedan počinje parlamentarna procedura ratifikacije hrvatskog ugovora o pristupanju EU-u, te izrazila nadu da će postupak biti dovršen do kraja godine, najavljeno je u petak iz Hrvatskog sabora. "Finska strana informirala je saborsko izaslanstvo o trenutnom statusu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, iskazavši svoju neupitnu podršku dovršetku hrvatske integracije u EU, te najavila početak parlamentarne procedure ratifikacije za sljedeći tjedan, s očekivanjima da će biti dovršen do kraja godine", kaže se u priopćenju. Zajedničko izaslanstvo saborskog Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije, na čelu s Miloradom Pupovcem, boravilo je 6. i 7. studenog u dvodnevnom posjetu Finskoj. Tijekom posjeta izaslanstvo se sastalo s predsjednikom finskog parlamenta Eerom Heinauluomom, članovima Velikog odbora zaduženog za europske poslove, Odborom za vanjsku politiku, te članovima finsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva u finskom parlamentu.

ZAGREB - Republika Hrvatska izabrana je za članicu Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) Ujedinjenih naroda, na razdoblje od 2013. do 2015. godine, na izborima pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku, priopćeno je u petak iz MVEP-a. Uz Vijeće sigurnosti i Opću skupštinu, ECOSOC je jedno od glavnih tijela Ujedinjenih naroda, a nadležno je za koordinaciju UN-ovih aktivnosti na međunarodnim gospodarskim i društvenim pitanjima, kao i pitanjima iz područja kulture, obrazovanja, zdravstva, ljudskih prava temeljnih sloboda. Članstvo ECOSOC-a ukupno broji 54 države članice UN-a, a rad u Vijeću odvija se kroz funkcionalne, regionalne i stalne komisije i odbore, specijalizirane agencije, programe i fondove UN-a te ad hoc radne skupine i druga stručna tijela. Hrvatska je već bila članica ECOSOC-a u razdoblju od 2000. do 2002. godine te ujedno i predsjedala Vijećem posljednju godinu članstva. Novo članstvo u ovom Vijeću potvrda je međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske te ujedno i prilika da vlastitim iskustvom i znanjem pruži svoj doprinos u promicanju i ostvarenju gospodarskih i socijalnih politika od važnosti za Ujedinjene Narode kao globalne organizacije.

WASHINGTON - Tim za kampanju američkog predsjednika SAD-a objavio je u četvrtak navečer snimku uplakanog Baracka Obame koji dan nakon reizbora zahvaljuje svojim mladim članovima kampanje i dobrovoljcima na njihovom predanom radu. "Potpuno sam uvjeren da ćete svi vi učiniti čudesne stvari u vašim životima", kazao je Obama okupljenima u njegovom stožeru u Chicagu, bišući suze s lica nakon pobjede nad republikanskim kandidatom Mittom Romneyem. Potpuno se predavši emocijama, Obama je rekao da je sada "napravio puni krug". "Jer ovo što se vi napravili znači da je posao koji ja radim važan. I uistinu sam ponosan zbog toga. Ponosan sam na sve vas", poručio je Obama.

BUKUREŠT - Trgovina ljudima se "opasno" širi na jugoistoku Europe, s porastom svih oblika iskorištavanja ljudi, napose malodobnika, ocijenili su stručnjaci okupljeni u četvrtak i u petak na konferenciji koju su u Bukureštu organizirali Rumunjska i Francuska. "Trgovina ljudima je u porastu, ne samo radi seksualnog iskorištavanja", rekla je posebna predstavnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za to pitanje Maria-Grazia Giammarinaro. Sve veći broj žena, muškaraca, a osobito djece i mladeži iz zemalja Balkana, Moldavije i Ukrajine žrtve su lanaca koji ih prisiljavaju na prostituciju, prisilni rad, prošnju i počinjenje kaznenih djela. Njihovo su odredište "stara Europa" na zapadu, ali i Rusija, Turska, Cipar te turistička područja oko Crnoga mora - Rumunjska i Bugarska - i jadranska obala, napose Hrvatska i Crna Gora

ZAGREB/MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak ukaz kojim je imenovao generala Valerija Gerasimova načelnikom Glavnog stožera ruskih oružanih snaga, priopćeno je iz Kremlja. Gerasimov (57), koji odlazi s mjesta zapovjednika vojske Središnjeg vojnog okruga, također će obnašati dužnost prvog zamjenika ministra obrane. Novi ruski ministar obrane Sergej Šojgu, koji sastavlja svoj tim, predstavio je u petak Gerasimova Putinu kao svog kandidata, a Putin ga je prihvatio. "Mislim da je ministar izabrao odgovarajućeg kandidata i nadam se da ćete raditi dobro i učinkovito", rekao je Putin. Gerasimov će na dužnosti načelnika zamijeniti Nikolaja Makarova. Putin je u utorak smijenio ministra obrane Anatolija Serdjukova i na njegovu dužnost je imenovao Šojgua. "Donio sam odluku o smjeni ministra obrane Serdjukova uzevši u obzir situaciju koja se pojavila vezano za ministarstvo pravosuđa, kako bi se stvorili potrebni uvjeti za neovisnu istragu svih pitanja", rekao je Putin.

ANKARA - Dvadesetšest vojnih časnika, uključujući i dvojicu generala, prebjeglo je iz sirijske vojske u Tursku, što predstavlja najveće masovno dezerterstvo u posljednjih nekoliko dana visokih časnika iz redova snaga predsjednika Bašara al-Asada , objavili su u petak turski državni mediji. Njih 26 prešlo je u tursku pograničnu pokrajinu Hatay s obiteljima i vojnicima pješaštva, sveukupno 70 ljudi, izvješćuje agencija Anadolija. Prema istom izvoru, prebačeni su u logor Apaydin u kojem Turska smješta prebjege iz Asadove vojske. U posljednja 24 sata je iz Sirije u Tursku prešlo oko 8.000 Sirijaca pa se broj sirijskih izbjeglica u Turskoj popeo na oko 120.000, doznaje se iz podataka turskog ministarstva vanjskih poslova. Odnosi između Ankare i Damaska, koji su nekada bili bliski saveznici, na najnižoj su razini od početka pobune protiv Asada prije gotovo 20 mjeseci.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙