FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Gospodarstvo eurozone na putu je da zabilježi najslabije tromjesečje od najtežih dana u prvoj polovini 2009. godine, pod pritiskom ubrzanog pada aktivnosti u sektoru uslužnih djelatnosti, preliminarno je izvješće istraživačke tvrtke Markit. Markitov ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća sektor proizvodnje i usluga u 17-članoj eurozoni, u studenome je iznosio 45,8 bodova, čime je neznatno poboljšan u odnosu na 45,7 bodova u listopadu, stoji u priopćenju londonske tvrtke za prikupljanje i obradu podataka. I dalje se tako drži ispod razine od 50 bodova, u području pada aktivnosti. Eurozona tako bilježi pad već 15 mjeseci zaredom, uz izuzetak siječnja kada su blago uvećane, napominju u Markitu. Pritom je tempo pada aktivnosti u industrijskom sektoru donekle usporio dok je u uslužnom sektoru ubrzao u sektoru usluga, sažimaju rezultate u Markitu. PMI za sektor industrije u studenome je tako uvećan na 46,2 boda, sa 45,4 boda u listopadu, te je na najvišoj razini od ožujka. S druge strane, PMI u sektoru usluga smanjen je na 45,7 bodova, sa 46 boda u prethodnom mjesecu, i trenutno je na najnižoj razini od srpnja 2009. godine.

LONDON - Agencija Fitch snizila je kreditni rejting Cipra za dvije razine, s 'BB+' na 'BB-', uz negativnu prognozu, ukazujući na slabe gospodarske izglede i proračunski podbačaj. "Sniženje kreditnog rejtinga Cipra odražava znatno slabiju makrogospodarsku prognozu, proračun koji je znatno podbacio u odnosu na očekivanja i nastavljenu visoku razinu neizvjesnosti u pogledu troškova dokapitalizacije banaka", ističe agencija u priopćenju. "Kašnjenje pregovora o službenoj potpori jedan je od uzroka pogoršanja stanja u gospodarstvu i proizveo je neizvjesnost u pogledu reforme javnog sektora i korekcije makrogospodarskih neravnoteža", dodaje se u priopćenju. "Osjetno je smanjena i kratkoročna financijska fleksibilnost vlade koja trenutno ovisi o bankama kada je u pitanju podmirivanje potreba za financiranjem", konstatiraju u Fitchu. Nikozija je zatražila financijsku pomoć Europske unije u lipnju, ali pregovori su počeli tek sredinom studenog. Međunarodni zajmodavci, Europska središnja banka (ECB), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska unija, pokušavaju sa ciparskim vlastima dogovoriti opseg potrebnih rezova u javnom sektoru koji bi bili uvjet za financijsku pomoć.

MADRID - Španjolsko ministarstvo financija prodalo je u četvrtak 3,9 milijardi eura vrijednih srednjoročnih i dugoročnih obveznica u sklopu nastojanja da namakne novac za tešku 2013. godinu, sreže deficit i izađe iz recesije. Obveznice s rokom dospijeća 30. travnja 2021. prodane su u iznosu od 1,5 milijardi eura uz kuponsku kamatu od 5,5 posto. Interes ulagača bio je 1,8 puta veći od ponude, u usporedbi s 2,2 puta većim interesom na prošloj sličnoj aukciji održanoj u prosincu prošle godine. Prosječan prinos iznosio je 5,517 posto, u usporedbi s 5,68 posto za usporedive 10-godišnje obveznice prodane u četvrtak na sekundarnom tržištu. Španjolska je prodala također 1,7 milijardi eura vrijedne obveznica s dospijećem 31. listopada 2015., uz kuponsku kamatu od 3,75 posto i prosječan prinos od 3,617 posto, u usporedbi s 3,660 posto koliko je iznosio početkom studenog. Potražnja je bila nešto slabija u odnosu na prethodnu aukciju i premašila je ponudu 2,1 puta, naprema 2,8 puta zablježenih početkom mjeseca. Ministarstvo je prodalo i 645 milijuna eura vrijedne obveznice s dospijećem 30. srpnja 2017. uz kupon od 5,5 posto. Potražnja je bila 2,6 puta veća od potražnje.

FRANKFURT - Povjerenik Europske unije za promet želi da željeznička poduzeća do 2023. odvoje poslove prijevoza putnika i tereta od upravljanja željezničkom mrežom kako bi se olakšao ulazak novih ponuđača na to tržište, pišu njemački mediji. "Ako se ti poslovi ne odvoje, dodatno otvaranje tržišta neće stvarno rezultirati oštrijom konkurencijom", upozorio je Siim Kallas u interviewu za Financial Times Deutschland, objavljenom u četvrtak. Prema tom prijedlogu, za kojeg dnevnik piše da će ga Kallas predstaviti u prosincu, integrirana poduzeća poput njemačkog državnog Deutsche Bahna bit će prisiljena oštro odijeliti željezničko poslovanje od upravljanja mreže do potpunog odvajanja. U Bruxellesu predlažu i ograničenje protoka sredstava između transportnog i odjela za upravljanje mrežom. Kallas je već ranije upozoravao da je novopridošlicama vrlo teško konkurirati na tržištima na kojima uhodane državne tvrtke mogu koristiti državne subvencije.

PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji porasle su u studenom prvi put u 13 mjeseci, potvrđujući snagu drugog po veličini svjetskog gospodarstva koje se počelo oporavljati od izraženijeg usporavanja, objavila je banka HSBC. Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za kinesku industriju koji objavljuje britanski bankovni div porastao je u studenom 50,4 boda, s konačnih 49,5 bodova u listopadu, nakon što je 12 mjeseci zaredom bilježio vrijednosti ispod 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti. Indeks sastavlja londonska tvrtka Markit a objavljuje ga HSBC. Prati aktivnosti u industrijskom sektoru i pomno je praćen pokazatelj zdravlja gospodarstva. Prekoračenje ključne granice od 50 bodova koja dijeli pad od rasta aktivnosti ukazuje na opetovano zahuktavanje kineskog gospodarstva, nakon posustajanja aktivnosti sedam tromjesečja zaredom. U studenom su državni statistički ured i Kinesko udruženje za logistiku i nabavu izvijestili da je službeni kineski indeks menadžera nabave u listopadu porastao na 50,2 boda, sa 49,8 bodova u rujnu, ukazujući na rast aktivnosti prvi puta u tri mjeseca.

SARAJEVO - Predstavnici udruga koje okupljaju poljoprivrednike u Federaciji Bosne i Hercegovine okupili su se u četvrtak ispred sjedišta entitetske vlade u Sarajevu kako bi prosvjedovali zbog planova za smanjenjenje poticaja namijenjenih poljoprivredi u 2013. godini. Nešto više od stotinu prosvjednika okupilo se kako bi federalnu vladu, koja odlučuje o nacrtu proračuna za iduću godinu, naveli da izmijeni prijedlog po kojemu bi sredstva namijenjena poticajima bila smanjena za više od šest milijuna eura. Predsjednik saveza udruga poljoprivrednika FBiH Avdo Muslimović izjavio je novinarima kako prosvjednici traže povlačenje prijedloženog proračuna i pregovore o problemnima poljoprivrednika. Podsjetio je na činjenicu da poljoprivrednicima u protekla dva mjeseca poticaji uopće nisu isplaćeni, kao i da im entitetske vlasti na ime neisplaćenih poticaja iz ove i prethodne dvije godine duguju više od petnaest milijuna eura.

RIM - Talijanska trgovinska bilanca sa zemljama izvan Europske unije u listopadu je iskazala višak zahvaljujući snažnom skoku izvoza, pokazali su preliminarni podaci statističkog ureda Istata. Višak je u listopadu iznosio 1,47 milijardi eura, u odnosu na manjak od 657 milijuna eura u lanjskom listopadu. Talijanski izvoz u zemlje izvan Europske unije poskočio je na godišnjoj razini 17,2 posto, na 16,8 milijardi eura. Uvoz je također uvećan, za 2,3 posto, na 15,4 milijarde eura. Na mjesečnoj je razini sezonski prilagođeni izvoz u listopadu porastao 0,7 posto, na 15,3 milijarde eura, a uvoz je uvećan 1,1 posto, na 15 milijardi eura, pokazuju ISTAT-ovi podaci. U razdoblju od siječnja do listopada trgovinska bilanca sa zemljama izvan EU-a iskazuje manjak od 3,1 milijarde eura. Izvoz je u tom razdoblju porastao 9,9 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz smanjen za 3,1 posto.

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na londonskom tržištu ispod razine od 111 dolara po barelu, budući da je primirje u Pojasu Gaze prigušilo zabrinutost za opskrbu, nadjačavši pozitivan utjecaj rasta kineske industrijske proizvodnje. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 34 centa, na 110,52 dolara, nakon što je nakratko poskočila na 111,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni od 87,38 dolara. Izrael i islamistički pokret Hamas dogovorili su sinoć primirje uz posredovanje Egipta, čime su obustavljeni osmodnevni sukobi u Pojasu Gaze. Iako Izrael nije izvoznik nafte, strahuje se da bi se u sukobima mogli angažirati i veliki proizvođači nafte u Perzijskom zaljevu, što bi moglo dovesti do poremećaja u opskrbi iz te naftom bogate regije. "Mislim da će se primirje održati i to bi trebalo spustiti cijene nafte na londonskom tržištu. Čini se ipak da je tržište prilično skeptično", tumači Thorbjoern Bak Jensen iz A/S Global Risk Managementa.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Ulagače na europskim tržištima dionica ohrabrio je u četvrtak podatak o rastu kineske industrijske proizvodnje u studenom, od čega su najviše koristi imale cikličke dionice. Londonski FTSE porastao je 0,56 posto na 5.784 boda, frankfurtski DAX za 0,83 posto na 7.244 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,36 posto i iznosio je 3.489 bodova. Preliminarni kineski indeks menadžera nabave za industrijski sektor koji izrađuje banka HSBC i dobar je pokazatelj stanja u privatnom proizvodnom sektoru prekoračio je u studenom prvi puta u 13 mjeseci razinu od 50 bodova koja dijeli pad od rasta aktivnosti. Taj se podatak nadovezao na jučerašnje izvješće američkog Instituta za upravljanje nabavom (ISM) koji je pokazao da je industrijska proizvodnja u SAD-u porasla u studenom najbržim tempom u pet mjeseci. "Postavlja se pitanje je li stanje u kineskom gospodarstvu stvarno tako loše kao što se mislilo kao i hoće li SAD-u trebati dugo da se oporavi. Dobivamo naznake da stanje nije tako loše kako se pretpostavljalo", ističe Petar Braendle iz tvrtke Swisscanto Asset Management. Sektori osjetljiviji na gospodarski rast bili su među vodećim dobitnicima. Rudarski sektor ojačao je u prosjeku 1,1 posto, tehnološki 0,8 posto a turistički 0,7 posto.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ulagače ohrabrio rast industrijske aktivnosti u Kini, po prvi puta nakon 13 mjeseci, dok je euro ojačao zahvaljujući nadi da će idućega tjedna Grčka dobiti novu tranšu međunarodne pomoći. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 1,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,6 i 1 posto. Premda su u Šangaju cijene pale oko 0,8 posto, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na dobitku 0,8 posto. Skok japanskog Nikkei indeksa na najvišu razinu u šest i pol mjeseci zahvaljuje se rastu cijena dionica tamošnjih izvoznika jer se ulagači nadaju da će slabljenje jena potaknuti rast njihovih prihoda i zarada. Ulagače je ohrabrilo i izvješće HSBC banke o rastu PMI indeksa u Kini u studenome na 50,4 boda. To je prvi puta nakon 13 mjeseci da se taj indeks probio iznad razine od 50 bodova, koja ukazuje na jačanje industrijske aktivnosti.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, no obujam trgovanja bio je mršav jer su mnogi ulagači odsutni uoči Dana zahvalnosti. Dow Jones indeks ojačao je 48 bodova, ili 0,38 posto, na 12.836 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 1.391 bod, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 2.926 bodova. U četvrtak se na Wall Streetu ne radi zbog Dana zahvalnosti, dok se u petak radi skraćeno. Zbog toga mnogi više razmišljaju o nadolazećim slobodnim danima nego o trgovanju. Na to ukazuje izuzetno mršav obujam trgovanja. Umjereni optimizam ulagača zahvaljuje se naznakama stabilizacije američkog gospodarstva, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta. Kako se bliži kraj godine, tako je sve više špekulacija o tome kakva će biti predstojeća blagdanska potrošnja. Stoga se s nestrpljenjem očekuje 'Crni petak', dan nakon Dana zahvalnosti, kada trgovački lanci privlače kupce velikim popustima, što se smatra početkom predblagdanske shopping groznice.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙