FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 21. studenoga 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Svečana akademija "Srce i riječ za Vukovar" održana je sinoć u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, a svjedočanstvo i sjećanja na ratne događaje iznijeli su sisački biskup mons. Vlado Košić, medicinska sestra časna Marija Zora Pavić i liječnik dr. Željko Jelinčić. Nakon akademije sudionici su se sa zapaljenim svijećama uputili u dvorište Nadbiskupskoga bogoslovnoga sjemeništa te sudjelovali u zajedničkoj molitvi za Domovinu i hrvatske branitelje. Istaknuvši kako je Vukovar naša hrvatska svetinja mons. Košić je naglasio da ne smijemo zaboraviti svoje hrvatske branitelje, koji položili život za hrvatsku slobodu. Također je kazao kako ne smijemo zaboraviti one koji su poput Predraga Matanovića branili svoj dom. Sisački biskup podsjetio je da je samo u Sisačkoj biskupiji u jugosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata srušeno više od stotinu vjerskih objekata, među kojima 25 župnih crkava. Govoreći o ratnom sanitetu dr. Željko Jelinčić je podsjetio na "prave liječnike junake" kao što su bili dr. Vesna Bosanac i dr. Juraj Njavro iz vukovarske Ratne bolnice. Posebice je istaknuo kako je u jugosrpskoj agresiji i napadima na Vukovar poginulo 30 djece, ranjeno njih 80 te da je u Ratnoj vukovarskoj bolnici rođeno 18 djece.Medicinska sestra časna Marija Zora Pavić govorila je o svojim susretima s ranjenicima te podsjetila da je nakon 1992. boravila na južnom ratištu, gdje se skrbila za ozlijeđene hrvatske vojnike i civile.

ZAGREB - Očekivano trajanje života kod muškaraca i žena u posljednjih deset godina u Hrvatskoj se povećalo, no 20 tisuća građana godišnje svejedno umire prerano zbog preventabilnih bolesti, iako je svatko od njih mogao živjeti još 12 godina, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić na večerašnjem predavanju na temu "Zdravlje u Hrvatskoj danas (s pogledom unatrag i unaprijed)". Prema podatcima Hrvatske zdravstvene ankete iz 2003., od prekomjerne težine pati 60 posto muškaraca i 50 posto žena, a pretilo je 20 posto odraslog stanovništva. U Hrvatskoj puši 27 posto osoba, a potrošnja alkohola se u razdoblju od 2000. do 2009. povećala. Vezano uz socio-ekonomsko zdravlje udio građana u riziku od siromaštva i socijalne isključivosti je 31 posto, dok je u Europskoj uniji 23 posto, rekao je ministar na predavanju održanom u Hrvatskom liječničkom domu. Ocijenio je da je "afera Farmal" naškodila zdravstvu u tri segmenta - naškodila je časnim liječnicima, urušila je povjerenja građana u zdravstveni sustav i povećala sumnju građana u farmaceutski sektor. Govoreći o Nacionalnoj strategiji zdravstva 2012. - 2020. ministar zdravlja je naglasio kako su najvažniji prioriteti razvoj informatizacije i eZdravstva, jačanje upravljačkih kapaciteta, reorganizacija ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova te suradnja s drugim resorima. Naveo je kako je Ministarstvo ove godine za nabavu opreme uložilo 250 milijuna kuna, a za informatizaciju 100 milijuna kuna.

RIJEKA - Međunarodna izložba fotografija pod nazivom "Treći element" s temom vode otvorena je večeras u riječkoj Galeriji Principij. Na međunarodni natječaj pristiglo je 376 pojedinačnih fotografija i 13 kolekcija s 52 fotografije. Žiri u sastavu Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka iz Rijeke, Iva Prosoli, kustosica Muzeja grada Zagreba i predavačica na Akademiji dramske umjetnosti te Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka odabrao je za izložbu 73 pojedinačne fotografije, dva diptiha i jednu kolekciju s pet fotografija 63 autora. Grand Prix je dobio Dejan Miloradov iz Novog Sada, Nagradu 'Đoko Milekić' Drago Labaš iz Varaždina, a Nagradu 'Viktor Hreljanović' Matea Rusak, također iz Varaždina. Diplome Fotokluba Rijeka su dobili Hrvoje Skorup, Nika Petković i Sara Bačić. Nagrade 'Viktor Hreljanović' i 'Đoko Milekić' nose imena uglednih riječkih fotografa, članova ovog fotokluba.

ZAGREB - Nova knjiga Brune Šimleše "U rukavicama mi je ionako prevruće" u kojoj autor otvoreno progovara o životu, ljubavi, Bogu i duhovnosti predstavljena je večeras u zagrebačkom CineStar-u u Branimir centru. Šimleša se u razgovoru s voditeljicom Antonijom Blaće dotaknuo niz aktualnih tema te otvoreno i "bez rukavica" odgovorio na brojna pitanja o tome kako od sebe stvoriti osobu koja može privući ljubav, kako izaći na kraj s 'negativnim' emocijama, je li homoseksualnost prirodna i zdrava, koja je tajna ženstvenosti, zašto se teško mijenjamo i najčešće učimo samo na bolnim iskustvima, treba li vjerovati svojem unutarnjem glasu, treba li se ostati u lošem braku zbog djece. Autor je knjigu, za koju sam ističe kako je "najšarolikija dosad", podijelio u tri poglavlja: Duhovnost u praksi, Ljubav i odnosi te poglavlje Bog, crkva, društvo. U knjizi, objavljenoj u nakladi Ljevak, su po prvi puta na jednom mjestu objedinjene i autorove novinske kolumne kojima je pridodao mnoge dosad neobjavljene tekstove. Knjigu "U rukavicama mi je ionako prevruće" Bruno Šimleša je posvetio svima koji život ne žele doživljavati kao generalnu probu i ne mire se sa životom koji ih ne zadovoljava. Posvećena je svima koji traže odgovore, a ne izgovore i žele svoj život posvetiti ljubavi, poručio je.

(Hina) xbdj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙