FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 4. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

GVOZD - U Gvozdu, središtu istoimene općine kojem je Općinsko vijeće u lipnju ove godine većinom glasova promijenilo ime u Vrginmost, održan je prosvjedni skup u organizaciji Hrvatske stranke prava i Hrvatskog nacionalnog fronta (HNF). Marija Idžan (HDZ), zamjenica načelnika Općine Gvozd, ujedno i predsjednica Udruge naseljenih Hrvata iz BiH, izvijestila je kako je predala Ustavnom sudu zahtjev za provjerom ustavnosti odluke o promjeni imena, a Željko Soldo (HSP), vijećnik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije i predsjednik županijskog Odbora za hrvatske branitelje kazao je da je zbog ovog malog skupa ponosan jer "Hrvati pokazuju da imaju kičmu i da znaju cijeniti svoju povijest", te da je izmjena povijesnog imena Gvozd u Vrginmost samo "kontinuitet dovođenja u pitanje vrijednosti postignutih u Domovinskom raru". Predsjednik HSP-a Danijel Srb izmjenu imena mjesta nazvao je nezakonitom - jer nije prošla ni Županijsku skupštinu, niti je konačno usvojena od Vlade RH, a ipak na ulazu u mjesto na pločama piše Vrginmost, te se upitao tko to tolerira.

SLAVONSKI BROD - Zbog ponovnih visokih koncentracija sumporovodika u zraku gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara odaslao je novi dopis na adrese mjerodavnih institucija, u prvom redu ministarstva zaštite okoliša i prirode. Kako se onečišćenje povezuje s radom Rafinerije nafte Bosanski Brod u Republici Srpskoj (BiH), slavonsko-brodski gradonačelnik opetovano traži reakciju državnih vlasti i brže rješavanje tog međudržavnog problema. Podsjeća kako je mjerna postaja u Slavonskom Brodu jutros zabilježila jednu o dosada najvećih koncentracija sumporovodika u zraku - 61,7 mikrograma po prostornom metru, što je gotovo devet puta više od graničnih vrijednosti. Podatci o onečišćenju zraka uzrokovani radom Rafinerije nafte Brod alarmantni su posljednjih nekoliko dana. Tako je 1. studenoga 2012. u večernjim satima izmjerena koncentracija benzena od 17,7 mikrograma po prostornom metru. Godišnja dopuštena koncentracija ne bi smjela prelaziti 5 mikrograma po prostornom metru, stoji u obavijesti građanima na službenim stranicama grada Slavonskog Broda. Građanstvo se upozorava i da redovno prati podataka s mjerne postaje.

OMIŠ - Splitska dogradonačelnica Anđelka Visković izjavila je kako već tri mjeseca ne komunicira s gradonačelnikom Željko Kerumom, te nije isključila mogućnost da se kandidira za gradonačelnicu na mjesnim izborima 2013., ali će odluku o možebitnoj kandidaturi donijeti poslije novogodišnjih blagdana. Odluku hoću li se eventualno kandidirati za gradonačelnicu donijet ću poslije Nove godine jer se u iduća dva mjeseca želim posvetiti važnim projektima među kojima je i novi gradski proračun", rekla je Visković danas novinarima u Omišu gdje je nazočila prosvjednoj vožnji turističkim vlakićem skupine građana koji su izrazili nezadovoljstvo zbog obustavljanja izgradnje brze ceste Trogir-Omiš.

OSIJEK - Na predstojećim mesnim izborima kandidat za župana osječko-baranjskog SDP-a bit će Domagoj Hajduković, predsjednik županijske organizacije te stranke, istaknuto je na izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a Osječko-baranjske županije. O važnosti predstojećih izbora, te SDP-ovom kandidatu za župana govorili su, između ostalih, Biljana Borzan, predsjednica Gradskog odbora SDP-a Osijek i saborska zastupnica, potpredsjednici SDP-a Rajko Ostojić i Zlatko Komadina, član Predsjedništva SDP-a Davor Bernadić i Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika. Biljana Borzan je posebno istaknula kako se radi o predstavniku mladih kadrova koji će znati i htjeti izvesti Slavoniju i Baranju iz sadašnje krize. Naglasila je kako je ona osobno optimista, jer upravo ovaj dio Hrvatske ima velike prirodne i gospodarske potencijale. Nije točno da sadašnja hrvatska vlast zanemaruje ovaj dio Hrvatske kako to "govore oni kojima odgovora stalna svađa i svaljivanje krivnje za svoju nesposobnost na druge" kazala je Borzan.

SPLIT - Pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) proveli su vježbu obrane od poplave na rijeci Cetini ''Cetina 2012.'', izvijestio je Državni ured za zaštitu i spašavanje (DUZS). Navodi se kako je tema vježbe "Cetina 2012." provedba aktivnosti zaštite i spašavanja nakon dolaska nagloga protjeka vode i povećanja vodostaja rijeke Cetine, što je dovelo do plavljenja na nebranjenom području te omekšavanja i proboja nasipa na do tada branjenom području uz rijeku Cetinu. Vježba je, uz stožerno-zapovjedni, imala i terensko – pokazni dio, koji se provodio na lokacijama općine Hrvace – predio Rumina, grada Sinja - kod peradarske farme Mostina, općine Otok – most na Kerepu, na području grada Trilja – predjelu Gaza i kod mosta u Trilju te na području grada Omiša – predio izletišta Radmanovih Mlinica i niže položeni dijelovi ceste od Omiša prema Radmanovim Mlinicama. Scenarijem vježbe predviđeno je plavljenje dijelova naselja uz rijeku Cetinu, kao i 127 stambenih i 3 ugostiteljska objekta. Poplava je prouzročila ljudsku žrtvu (smrtno stradala jedna starija osoba), evakuaciju velikog broja ljudi (40 osoba koje se nisu odazvale pozivu na hitnu evakuaciju), zbrinjavanje više od 400 stanovnika te je onesposobila kritičnu infrastrukturu, onemogućila redovnu opskrbu, zdravstvenu zaštitu i slično. U vježbi je sudjelovalo preko 400 sudionika.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙