FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 2. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Zbog krutog interpretiranja odredbi Obiteljskog zakona po pitanju raspolaganja imovinom i prihodima djece od strane roditelja, Ministarstvo socijalne politike donijelo je novo mišljenje prema kojem za raspolaganje prihodima od imovine djeteta ili raspolaganje redovitim prihodima djeteta roditeljima nije potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb. Samostalnost roditelja ostaje ograničena pri zaključivanju poslova koji se tiču otuđenja ili opterećenja imovine djeteta, prije svega se tu misli na nekretnine, ali i pokretnine i iznose veće vrijednosti, priopćilo je danas Ministarstvo.

ZAGREB - Blok Umirovljenici zajedno (BUZ) uputio je večeras pismo ministru financija Slavku Liniću, u kojem pitaju što građanima uopće znači pojeftinjenje bundi od nerca, zlatnoga nakita, dragoga kamenja ili bijesnih automobila kada im većini treba samo kruha svagdašnjeg. Želite li nakon svega još kazati i kako nije u redu što vas kritiziraju zato što od dolaska na vlast uporno otimate siromašnima kako bi bogati bili još bogatiji, stoji u pismu ministru Liniću u kojem mu umirovljenici poručuju kako još samo treba kazati "da nam je dobro ali mi toga očito još nismo svjesni". BUZ poručuje ministru financija kako građanima trebaju snošljive cijene svega što je drastično poskupjelo te da radnici žele svoju zarađenu plaću, nezaposleni posao, a umirovljenici mirovinu dostatnu za život dostojan čovjeka.

ŠIBENIK - Većina gradova i općina na šibensko-kninskom području već neko vrijeme zanemaruje svoje financijske zakonom određene obveze prema županijskome Fondu za zaštitu mora iz kojeg bi se trebalo financirati čišćenje mora, osobito nakon nevremena kakvo je vladalo posljednjih nekoliko dana, upozorio je danas šibensko-kninski župan Goran Pauk. Zbog nedostatka novca u tom fondu, rekao je župan Pauk, eko-brodu nedostaje potrebna oprema, poput velikih mreža za skupljanje smeća, pa se čišćenje mora obavlja ručno. Posebice je istaknuo grad Šibenik, od kojeg je zatražio da ispuni svoju zakonsku obvezu, dodajući kako, po zakonu, u županijski Fond za zaštitu mora gradovi na godinu moraju uplaćivati 40 tisuća kuna, a općine 20 tisuća.

DUBROVNIK - Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić pozvao je danas vladu da prihvati zahtjeve iz te županije i promijeni odluku kojom se ukida dubrovačka podružnica Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i pretvara u područi ured pod ovlasti splitske podružnice HZMO-a. U priopćenju se ističe kako je posljednja odluka vlade o pretvaranju područne službe HZMO-a u područni ured "još jedan korak" prema pretvaranju Dubrovnika u provinciju, što žalosti.

DUBROVNIK - Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić uputio je pismo ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini s molbom da udovolji zahtjevu općine Lumbarda kako bi se krenulo u projekt rješavanja problema s odlagalištem komunalnog otpada. Naime, inspektorica zaštite okoliša donijela je rješenje o privremenom zatvaranju deponija komunalnog otpada Kokojevica, a koje već desetak godina služi građanima Lumbarde i grada Korčule za odlaganje komunalnog otpada. Odluka o prestanku gospodarenja navedenim deponijem, koji je donijela skupština društva Mindel d.o.o. 30. listopada ove godine, a sve do okončanja postupka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa glede navedenoga odlagališta.

ZAGREB - Program zdravstvenog odgoja znanstveno je utemeljen i obvezatan za sve učenike, poručio je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, reagirajući na prozivke Glasa roditelja za djecu (GROZD) da je uvođenje u škole dijela programa koji se odnosi na spolnost, bez suglasnosti roditelja, u suprotnosti s Ustavom. Ministar Jovanović upozorava da roditelj nema pravo svome djetetu uskratiti usvajanje zdravijih životnih navika koje će ono dobiti u školi kroz taj program, pa i u dijelu koji je se tiče spolnoga odgoj, a koji je samo mali dio ukupnog kurikuluma predmeta zdravstveni odgoj.

ZAGREB - Miroslava Krležu ne treba čitati samo kao hrvatskoga pisca već kao velikoga europskog pisca, poručeno je s međunarodnog znanstvenog skupa „Krleža danas“, koji je danas počeo u Leksikografskom zavodu koji nosi njegovo ime, a gdje je istodobno otvorena i prigodna izložba posvećena Krležinom stvaralaštvu. "Krleža je važan pisac jer njegovi tekstovi imaju važnu europsku perspektivu kao što su to primjerice 'Povratak Filipa Latinovića', 'Banket u Blitivi' ili 'Zastave'“, rekao je šef katedre za slavistiku sa Sveučilišta u Mainzu Alfred Gall dodajući kako se upravo stoga Krležu ne treba čitati samo kao hrvatskoga pisca već kao velikoga pisca u okviru europske kulture. Urednica Književnog programa Kulturnog centra Beograda Olivera Stošić Rakić napomenula je kako se ovakvim projektima beogradska publika prisjeća onih zaboravljenih pisaca koji su imali velik utjecaj na stvaranje „beogradskog duha“. Krleža je zasigurno takav pisac koji je utjecao na identitet Beograda, a izložba priča priču o odnosu Krleže prema Beogradu od trenutka kada je došao kao, uvjetno rečeno, netko tko nije bio dobrodošao, pa sve do trenutka kada je ispraćen ovacijama kao veliki i važan jugoslavenski pisac, zaključila je Stošić Rakić.

VINKOVCI - U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, koja obavlja matične poslove za narodne i školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije, danas je predstavljen projekt "Knjižnice za novo doba / Libraries for a new age" koji se u suradnji s knjižnicama u Srbiji provodi u sklopu programa Europske unije (EU) - IPA Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija 2007.-2013. Predstavljajući projekt, u koji su kao partneri, osim vinkovačke knjižnice, uključene i knjižnice iz Vukovara, Iloka, Županje i Drenovaca te iz Srbije Međunarodna mreža pomoći IAN iz Beograda i knjižnice iz Inđije, Kule, Stare i Nove Pazove, ravnateljica vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice Emilija Pezer istaknula je kako je projekt okrenut marginaliziranim skupinama društva te edukaciji knjižničara.

ZAGREB - Peti međunarodni festival heligonki, dijatoničkih harmonika koje se kao poseban muzički izričaj njeguju u Gorskom kotaru, održat će se 3. studenoga u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz sudjelovanje virtuoza na tom instrumentu, svjetskog prvaka Tomaža Boškina. Festival će biti prigoda da se građani Zagreba i cijele Hrvatske upoznaju s "heligonkom" koja je dio kulturnog naslijeđa, tradicije i svakodnevice goranskog čovjeka, ističe Društvo Goranin iz Zagreba koje, pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovnje, kulturu i šport, Grada Zagreba, organizira festival.

SPLIT - Ukupno 66 vozila, od kojih su 44 osobna, 15 kamiona i sedam autobusa, oštećeno je na trajektu "Marko Polo" tijekom plovidbe iz talijanske Ancone prema Splitu u noći sa srijede na četvrtak po jakom jugoistočnom vjetru i udarima valova, što je izazivalo ljuljane broda, doznaje se danas od lučkog kapetana splitske Lučke kapetanije Borisa Matošića. "Riječ je o ogrebotinama, razbijenim staklima ili ulegnućima na vozilima, a štetu će namiriti osiguravateljska kuća iz Engleske kod koje je trajekt 'Marko Polo' osiguran", rekao je kapetan Matošić za Hinu.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙