FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Zastupnica Republike Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava (ECHR) Štefica Stažnik ocijenila je kako je za hrvatske štediše vrlo važna današnja presuda tog suda da je Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Slovenije, a Srbija za povrat štedišama Invest banke izvan Srbije. Zastupnica Stažnik ističe kako je riječ o "pilot-presudi" kojom je sud u Strasbourgu utvrdio sustavni problem postupanja Slovenije i Srbije sa starom deviznom štednjom u njihovim bankama. Dvojica štediša Ljubljanske banke i jedan štediša Invest banke tužili su BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Makedoniju, a sud je presudio da su od svih tuženih država samo Slovenija i Srbija odgovorne za povredu ljudskih prava štediša, i to prava na mirno uživanje vlasništva, to jest raspolaganje svojom ušteđevinom, te prava na učinkovito pravno sredstvo jer nacionalni pravni sustavi tih država nisu omogućili štedišama povrat njihove štednje.

ZAGREB - Laburist Dragutin Lesar izrazio je danas zabrinutost što Vlada RH nije objavila što je konkretno dogovorila sa Slovenijom oko rješavanja pitanja Ljubljanske banke, a bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da to pitanje treba dići na razinu razgovora dvojice premijera. Europski sud za ljudska prava presudio je predmetu troje državljana BiH da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, a da je Republika Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije, objavljeno je na internetskoj stranici hrvatske vlade. Dragutin Lesar je, zamoljen za komentar te presude, kazao kako žali što hrvatska Vlada u svih 20-tak godina nije znala pravno savjetovati građane da sami ostvare svoja prava "ako ona već nije našla put".

MALINSKA - Ministar uprave Arsen Bauk najavio je danas da će referendum kao krajnja mogućnost smjenjivanja gradonačelnika i načelnika ostati u drugom čitanju izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Kazao je to sudjelujući na sastanku obnašatelja dužnosti primorsko-goranskog župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Primorsko-goranske županije koji je počeo jučer u Malinskoj na otoku Krku. Ministar je, danas, drugog dana sastanka, predstavio Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o lokalnim izborima. Među najvažnijim izmjenama u prijedlogu Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi jest uvođenje istodobnog smjenjivanja gradonačelnika ili načelnika s vijećem ako se ne donese proračun, rekao je Bauk. Time se, dodao je, nastoji potaknuti bolja suradnja tih dvaju tijela. Ako je suradnja među njima nemoguća, bolje

SISAK - "Promjena imena mjesta Gvozd u Vrginmost, mimo suglasnosti stanovnika mjesta je nezakonita, predstavlja opasan presedan i izaziva uznemirenje građana, izjavio je danas saborski zastupnik Ivan Šantek na konferenciji za novinare Županijskog odbora HDZ-a Sisačko-moslavačke županije u Sisku. Šantek je istaknuo kako je mjesni odbor Gvozd bio protiv takve odluke, ali su ga zbog nedorečene zakonske regulative preglasovali drugi mjesni odbori. "Takve političke teme se redovito zlorabe uoči izbora, kako bi se skrenula pozornost građana s neuspješne vladavine Kukuriku koalicije", rekao je dodavši kako je promjenom imena jedino ispunjeno obećanje SDP-a uoči prošlih lokalnih izbora. Saborska zastupnica Ivanka Roksandić je pozvala sve političke stranke u toj općini da djeluju u interesu njezinih stanovnika. Dodala je kako je budućnost stanovnika općine Gvozd upitna, jer je stanovnika sve manje te podsjetila kako je u osnovnoj školi samo 136 učenika. Čak 250 obitelji u mjestu Vrginmost, koje ima tek 1122 stanovnika, prima socijalnu pomoć, rekla je napomenuvši kako je u takvom stanju stanovnike nemoguće zadržati te da će ih dodatno ugroziti političke tenzije.

SPLIT - Zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković kazala je danas na konferenciji za novinare da na sljedeće lokalne izbore, ako se odluči kandidirati za gradonačelnicu, neće ići kao kandidat Hrvatske građanske stranke (HGS) Željka Keruma. Ponovila je da će nakon novogodišnjih blagdana odlućiti o tome hoće li se kandidirati za splitsku gradonačelnicu na lokalnim izborima 2013. godine. "Ja na izbore neću izaći kao kandidat HGS-a, to je definitivno. Ako se odlučim kandidirati za gradonačelnicu, to neće biti u kombinaciji s HGS-om", rekla je Visković.

ZAGREB - Poslovnik o hrvatsko-ruskom zajedničkom povjerenstvu za suradnju na području sprječavanja katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica potpisali su danas u Zagrebu ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić i ministar Ruske Federacije za pitanja civilne zaštite, izvanrednih situacija i uklanjanja posljedica elementarnih nepogoda Vladimir Pučkov. Poslovnikom, koji je potpisan u DUZS-u, utvrdit će se zajedničko povjerenstvo koje će definirati načine konkretne suradnje na području zaštite od katastrofa i uzajamnom pružanju pomoći u slučaju katastrofa.

ZAGREB - Na današnjem predstavljanju novoustrojenoga Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP) najavljeni su projekti pomoći mladim poduzetnicima u visokoj tehnologiji u prostorijama koje je osiguralo Sveučilište u Zvonimirovoj ulici na temelju sporazuma o suradnji kojim nije definirano samo korištenje tih prostorija, nego i mnogo šira suradnja na razvoju inovacijskih i drugih potencijala. Voditelj centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Srđan Novak rekao je na konferenciji za novinare da je Sveučilište prepoznalo ZIP kao partnera te da je, uz svoje dvije osnovne zadaće - izobrazbu visokoškolskoga kadra te znanstveno-istraživačku djelatnost, pokrenulo i potporu razvoju znanja i transferu tehnologije.

SPLIT - Kaštelanskoj tvrtki CEMEX-u stiglo je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode pozitivno rješenje koje omogućava da se u pogonima tvornica cementa u Sv. Jurju i Sv. Kaji privremeno skladišti i loži drvni otpad, a u tvornici u Sv. Kaji upotrebljava i biomasa, potvrdili su danas u službi za informiranje CEMEX-a. "Dobili smo nedvojbenu stručnu potvrdu da korištenje drvnog otpada i biomase u našim tvornicama neće imati nikakav štetan utjecaj. Osigurat ćemo strogu primjenu propisanih mjera zaštite okoliša i zdravlja građana", izjavio je predsjednik uprave CEMEX-a Hrvatske Trpimir Renić.

ZAGREB - Većina članica Europske unije ne provodi sustavne mjere u otkrivanju i praćenju hepatitisa, posljedica čega je prekasno otkrivanje bolesti što dovodi do sekundarnih oštećenja i prenošenja virusa na druge - rezultati su komparativnog "Europskog hepatitis indeksa" provedenog u tridesetak europskih zemalja, među kojima i Hrvatskoj, koje je danas predstavila krovna europska udruga pacijenata s bolestima jetre (ELPA).

ŠIBENIK - Restauratori pod vodstvom Silvija Pranjića počeli su obnovu gotičkog portala iz 16. stoljeća na gradskoj palači u Vodičkoj ulici u Šibeniku, izvijestilo je danas Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" koje i provodi taj projekt. Vrijedni arhitektonski detalj, jedan od mnogobrojnih u šibenskoj povijesnoj gradskoj jezgri, na listi je zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske pri Ministarstvu kulture, a njegovu obnovu i spas od daljnjeg propadanja potaknuli su članovi Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac". Radove na portalu u Vodičkoj ulici odobrilo je Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Šibeniku, koji će i nadzirati restauraciju.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić predstavio je danas projekt Znanstveno-tehnološkog centra "Nikola Tesla" na prostoru Zagrebačkog velesajma gdje bi svoje mjesto mogle pronaći tvrtke koje se bave visokom tehnologijom, a podršku projektu dao je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. "Cilj nam je staviti u funkciju imovinu grada te potaknuti izvoz i zapošljavanje mladih i obrazovnih ljudi koji će pomoći visokotehnološkom razvoju Zagreba i Hrvatske", kazao je Bernardić na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici.

ZAGREB- Bivši savjetnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Herman Vukušić posvjedočio je danas na suđenju Dragi Tadiću da sa splitskim poduzetnikom Srećkom Jurišićem, koji je priznao da je pokušao utjecati na suce Vrhovnog suda radi izmjene presude Branimiru Glavašu, nije razgovarao o tom slučaju dok on nije postao "javna stvar". Vukušić je kazao da se u vrijeme kada su Jurišić i ostali navodno pripremali akciju smanjenja Glavaševe kazne s njim često čuo telefonom jer su organizirali turnir u pokeru.

ZAGREB - Prema informacijama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), svi stožeri u gradovima i općinama na području Zagrebačke županije uz tok rijeke Save (Velika Gorica, Orle, Rugvica, Pokupsko, Zaprešić, Marija Gorica, Brdovec, Samobor, Sv. Nedelja i Ivanić-Grad) odnosno Kupe (Pisarovina) su aktivni, a ekipe na terenu pripremljene su za nadoilazeći vodeni val, priopćeno je danas iz Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije sa sjednice, čija su glavne teme bile stanje vodostaja i aktivnosti operativnih snaga zaštite i spašavanja na području te županije.

TRNOVEC/VARAŽDIN - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u pratnji direktora Hrvatskih voda Ivana Plišića obišao je danas poplavama pogođeno međimursko područje, a posjetio je i granični prijelaz Trnovec, koji je zbog poplave zatvoren za sav promet. Jakovina je Koordinaciju svih službi ocijenio odličnom, napomenuvši kako su time spriječene veće poteškoće. Istaknuo je kako nasipi nisu bili predviđeni za ovako veliki vodeni val te dodao kako je do sada zabilježen najveći val od 2800 kubika u sekundi, za razliku od današnjega, koji iznosi 3.300 kubika u sekundi. U području pogođenom poplavama kod mjesta Otok Virje došlo je do propuštanja nasipa i izlijevanja veće količine vode iz korita rijeke Drave pa policija moli građane na tom području da postupaju po uputama policijskih službenika i drugih nadležnih služba, a posebice u možebitnoj potrebi evakuacije ili gradnje zaštitnih nasipa, priopćeno je iz Policijske uprave varaždinske

DUBROVNIK - Prilikom nadzora prometa u Opuzenu policija je zaustavila osobni automobil bez registarskih oznaka kojim je prije nego što je stekao pravo na vožnju upravljao 36-godišnjak kojemu je izmjereno i 0,98 promila alkohola u krvi. Prilikom nadzora vrijeđao je policajce i oglušio se o zapovijedi da prestane, nakon čega je uz uporabu sredstava prisile doveden u prostorije policije.

Tijekom privođenja fizički je napao i ozlijedio policajca, a nastavio je vrijeđati policajce i prijetiti im.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙