FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GfK: osobno osiguranje ima svaki peti građanin RH

Autor: rbel
ZAGREB, 20. studenog 2012. (Hina) - Približno svaki peti građanin Hrvatske posjeduje neku policu osobnog osiguranja, a najčešće se radi o polici životnog osiguranja, pokazuje istraživanje GfK o razvoju tržišta banaka i osiguranja u regiji središnje i istočne Europe, koje ta tvrtka za istraživanje tržišta provodi od 2000. godine.

Istraživanje se temelji na podacima o dva ključna pokazatelja tržišta osiguranja, odnosno osobnim osiguranjima i osiguranjima imovine (kuća, stan, predmeti u kućanstvu, auto).

Policu osobnog osiguranja u regiji ima prosječno 26 posto građana, a u Hrvatskoj 18 posto.

Prosjek kućanstava koje imaju barem jednu policu osiguranja imovine pak za regiji središnje i istočne Europe iznosi 42 posto, dok u Hrvatsko gotovo tri četvrtine kućanstava ima barem jednu policu osiguranja imovine.

Pritom iz GfK navode da među policama osiguranja imovine dominira obvezno osiguranje od auto odgovornosti, s udjelom od 69 posto.

Promatrano regionalno, u Slavoniji je udio kućanstava sa policama osiguranja imovine nešto manji od prosjeka za cijelu Hrvatsku i iznosi 64 posto, dok je u Sjevernoj Hrvatskoj, Istri i Primorju veći od prosjeka i iznosi oko 79 posto. Pritom su nositelji osiguranja rjeđe žene, osobe starije od 60 godina te oni s nižim primanjima i manje obrazovani.

Iz tih podataka u GfK donose zaključak da tržište osiguranja u Hrvatskoj pruža priliku za rast te navode da najveći interes postoji za životno osiguranje, i to kod osoba u dobi do 30 godina.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙