FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani hrvatskog osiguranja u Rovinju

Autor: dspo
ROVINJ, 5. studenog 2012.(Hina) - Ovogodišnja, 10. konferencija "Dani hrvatskog osiguranja 2012." okupila je u Rovinju dvjestotinjak domaćih i stranih stručnjaka iz područja osiguranja i reosiguranja, koji će tijekom dvodnevnog skupa raspravljati o stanju i promjenama u djelatnosti osiguranja s naglaskom na perspektivu i novosti koje dolaze pristupanjem u punopravno članstvo EU te o važnosti pojedinih segmenata osiguranja kao što su zdravstveno ili životno osiguranje.

Govoreći o komplementarnosti državnog i komercijalnog zdravstvenog osiguranja, ministar zdravlja Rajko Ostojić je kazao kako će se definitivno morati promijeniti legislativa kako bi privatne zdravstvene osiguravajuće tvrtke jače ušle u taj sustav osiguravanja. Za to, dodaje, ima cijeli niz razloga, poput osvješćivanja važnosti zdravlja ali i činjenice što danas, kako je rekao "prosječni Hrvat iz džepa izdvaja točno onoliko koliko i prosječan građanin u Europi, a ne čini to preko osiguravajuće tvrtke".

Za državu je puno jednostavnije i fiskalno odgovornije da to osigurava preko osiguravajuće tvrtke, naglasio je ministar zdravlja dodavši kako se to neće dogoditi do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, već će do toga doći u drugom dijelu mandata ove vlade.

Obraćajući se sudionicima skupa, zamjenik ministra financije Boris Lalovac dotaknuo se nacrta prijedloga novog zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji je do sada izazvao puno nezadovoljstva kod pojedinih osiguravajućih društava i istaknuo da Ministarstvo financija pokušava biti maksimalno transparentno i čuti i mišljenje osiguravajućih tvrtki.

"Želimo čuti, valorizirati i implementirati u novi zakon vaša mišljenja i prijedloge kako bi se u konačnici donio zakon na optimalan način, kako ne bi u njegovoj primjeni uzrokovali probleme", poručio je Lalovac izrazivši nadu kako će se u konačnici iznaći konsenzus.

Konferenciju "Dani hrvatskog osiguranja 2012." organizira Udruženje osiguravatelja HGK, a potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta ističe kako je osiguranje od izuzetne važnosti za bilo koju nacionalnu ekonomiju.

Ukupna premija društava za osiguranje u prošloj je godini iznosila 9,2 milijarde kuna. U uvjetima gospodarske krize od 2009. godine i djelatnost osiguranja bilježi tendenciju pada, iako, smatra Trnokopo Tanta, "industrija osiguranja ima brojne neiskorištene tržišne potencijale".

(Hina) xdspo ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙