FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Radmanović za poboljšanje odnosa u regiji

Autor: rmav
SARAJEVO, 14. studenog 2012.(Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović najavio je u srijedu kako će se osobno i zajedno s drugim članovima tog tijela angažirati na poboljšanju odnosa među državama regije ocijenivši kako su oni trenutačno "zategnuti" zbog "novih izbora" i "neke retorike".

"Ja osobno i BiH želimo biti nositelj dobrosusjedskih odnosa", kazao je Radmanović u Sarajevu u susretu s novinarima upriličenom u povodu njegova preuzimanja dužnosti predsjedatelja Predsjedništva BiH na kojoj će biti narednih osam mjeseci.

Radmanović je potvrdio kako nema nikakvih najava sastanaka čelnika BiH, Hrvatske i Srbije na najvišoj razini do kraja ove godine, uključujući bilateralne i trilateralne odnose.

Na podsjećanje Hine na sporne izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića o Vukovaru i Srebrenici koje su i dovele do sadašnje situacije, Radmanović je kazao kako on spornim zapravo smatra "reakcije na retoriku". "Ako nitko ne reagira onda neće biti ni problema", pojasnio je svoje stajalište Radmanović dodajući kako se mora razgovarati i kada o nekim pitanjima nema suglasja. "I pored teških riječi treba razgovarati i one ne smiju poremetiti odnose u regiji", kazao je Radmanović.

Dodao je kako je o tome nedavno razgovarao i s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem koji mu je prenio kako podupire dijalog.

Radmanović je u srijedu pred novinarima oštro kritizirao visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka zbog sadržaja izvješća o stanju u toj zemlji kojega je on u utorak podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Stvara se loša i netočna slika o BiH", kazao je Radmanović kritizirajući dokument u kojemu se, među ostalim, ozbiljno upozorava na separatističke izjave političara iz Republike Srpske a posebice predsjednika tog entiteta Milorada Dodika. Radmanović je optužio Inzka da zapravo "ništa ne radi i ne snosi nikakvu odgovornost" a da mu govore pišu savjetnici koji prepisuju isječke iz novina i tako krivo predstavljaju stanje u zemlji.

Odgovornost domaćih političara Radmanović vidi samo u sporom procesu dogovaranja, no potvrdio je kako je upravo to razlog ozbiljnog zaostajanja BiH na putu ka Europskoj uniji.

Ocijenio je kako je narednih nekoliko mjeseci kritično za BiH. "Ili ćemo uhvatiti korak sa susjedima ili ćemo potpuno zaostati i ostati crna rupa u Europi", upozorio je Radmanović ocijenivši kako BiH treba poduzeti tek malo dodatnog napora jer joj je EU već napravila velike ustupke.

Radmanović, koji je ranije ove godine inzistirao na ostavci predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatka Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova zbog spora oko glasanja predstavnika BiH pri UN-u za rezoluciju o Siriji, u srijedu je potvrdio kako je od toga odustao nakon sporazuma o političkom savezništvu kojega su nedavno potigli SDP i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Pitanje (Lagumdžijine) odgovornosti nećemo pokretati, no nećemo je ni zaboraviti", kazao je Radmanović koji je ujedno visoki dužnosnik SNSD-a.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙