FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko: BiH zaostaje u procesu europskog pridruživanja

Autor: zkre
MOSTAR, 8. studenog 2012. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko upozorio je u polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, koji je u četvrtak objavljen na internetskim stranicama OHR-a, da ova zemlja zaostaje na putu ka europskim integracijama dodajući da su pojačana osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma od vlasti Republike Srpske.

"Bosna i Hercegovina je u posljednjih šest mjeseci napravila malo pomaka u pravcu euroatlantskih integracija, a izravna osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma su značajno porasla", istaknuo je Inzko u redovitom izvješću koje će u utorak predstaviti prigodom obraćanja u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

Po Inkovim navodima "obećavajući razvoj situacije" s početka 2012. godine, kada je uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH, zaustavljeno je, a "političke stranke su se upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim razinama".

"U vrijeme kampanje za lokalne izbore, ovi politički manevri postali su važniji od gorućih potreba građana i zemlje kao cjeline”, istaknuo je austrijski diplomat koji se nalazi na čelu međunarodne uprave u BiH.

Po njegovim navodima vodstvo Republike Srpske je ojačalo svoju šestogodišnju politiku "otvorenog i direktnog osporavanja same biti mirovnog sporazuma".

"Izjave visokorangiranih dužnosnika RS-a, kao i radnje koje oni poduzimaju, a koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih tijela, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Daytona, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH“, napisao je Inzko u izvješću Vijeće sigurnosti UN-a.

Naveo je i da vlasti u BiH nisu poduzele potrebne korake kako bi se ispunili uvjeti potrebni za zatvaranje Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

Inzko je u izvješću spomenuo i kako lokalni izbori u BiH jedino nisu održani u Mostaru dodajući da se lokalne političke stranke nisu mogle usuglasiti oko donošenja novih izbornih pravila za taj grad budući je stare propise ukinuo Ustavni sud BiH.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙