FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 15. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

GAZA - Hamas je ispalio desetke rakete na južni Izrael u četvrtak i pritom je ubio tri osobe, a Izrael je pokrenuo niz zračnih udara diljem Pojasa Gaze prijeteći širom ofenzivom kako bi zaustavio takve napade. Izraelska policija je priopćila da su tri osobe poginule kada je palestinska raketa pogodila jednu četverokatnicu u gradu Kiryat Malachiju, oko 25 kilometara sjeverno od Gaze. To su prve izraelske žrtve u novoj eskalaciji nasilja u regiji. Izrael je u srijedu ubio zapovjednika vojnog krila Hamasa Ahmeda Džabarija i granatirao Pojas Gaze s mora i iz zraka i pritom ubio 13 ljudi, među kojima pet militanata, troje djece i turdnicu. Više od 100 ljudi je ranjeno. Vijeće sigurnosti UN-a održalo je u srijedu navečer izvanredni sastanak kako bi razmotrilo izraelski napad. Pozvalo je na prestanak nasilja, ali nije ništa poduzelo.

BEJRUT - Oko 39 tisuća ljudi, većinom civila, ubijeno je od početka ustanka protiv režima Bašara al-Asada u Siriji prije 20 mjeseci, izvijestio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava. Među žrtvama je najmanje 27.410 civila, istaknula je ta nevladina organizacija koja smatra civilima i one koji su uzeli oružje u ruke protiv režimskih postrojbi. Broj ubijenih vojnika dosegao je 9800, a dezertera 1359, istaknuo je opservatorij, kojem je sjedište u V. Britaniji, a se poziva na ustaničku mrežu i medicinske izvore u civilnim i vojnim bolnicama u zemlji. Podaci obuhvaćaju civilne, vojne i ustaničke žrtve. "Treba još dodati 543 ubijenih čiji identitet nije utvrđen", rekao je predsjednik Opservatorija Ramio Abdel Rahman, čime se broj ubijenih u 20 mjeseci penje na 39.112. No, ti podaci ne obuhvaćaju tisuće nestalih osoba. Osim toga, kako ističe Abdel Rahman, "teško je dobiti točne podatke o ubijenim vojnicima i ustanicima jer oba tabora pokušavaju minimalizirati svoje gubitke".

WASHINGTON - Britanska naftna kompanija BP platit će rekordnu kaznu kako bi riješila dio svoje odgovornosti za nesreću na platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu 2010. u dogovoru koji će objaviti američko ministarstvo pravosuđa i to možda već u četvrtak, rekao je jedan pravosudni izvor za Reuters. Eksplozija i potonuće naftne platforme Deepwater Horizon 20. travnja 2010. godine, pri čemu je poginulo 11 radnika, prouzročilo je ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu. Nakon eksplozije došlo je do izlijevanja nafte s morskog dna koje je trajalo tri mjeseca, što je uzrokovalo najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a. Izvor upućen u pregovore BP-a i američkog ministarstva pravosuđa nije otkrio o kojem se novčanom iznosu radi, ali je rekao da će to biti najveća novčana kazna u američkoj povijesti. Taj rekord zasad drži farmaceutska tvrtka Pfizer Inc. koja je platila 1,3 milijarde američkih dolara 2009. godine za marketinšku prijevaru povezanu s njezinim lijekom protiv bolova Bextra. Očekuje se da će britanski energetski div BP priznati kaznenu odgovornost za nesreću Deepwater Horizona u nagodbi koju je postigao s američkim ministarstvom pravosuđa, kazao je izvor, u zamjenu za izuzimanje od budućeg progona po tim optužbama.

MOSKVA - Rusija je uspostavila kontakt sa svojim civilnim satelitima kao i s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS) nakon popravka kabela presječenog greškom tijekom radova u Podmoskovlju u srijedu, objavila je u četvrtak ruska Svemirska agencija (Roskosmos). "Oštećeni kabel je popravljen. Veza je uspostavljena, sustav normalno radi", rekao je glasnogovornik Roskosmosa Aleksej Kuznjecov, prenose ruske agencije. Kuznjecov je potvrdio da taj incident neće utjecati na odvajanje ISS-a od svemirskog broda Sojuza koji treba na Zemlju 19. studenoga vratiti Amerikanku Sunithu Williams, Rusa Jurija Malenčenka i Japanca Akihika Hoshidea.

"Slijetanje posade ISS-a će biti 19. studenoga, kao što je bilo predviđeno", rekao je. Izvori u ruskom svemirskom centru su u srijedu rekli da bi puknuće kabela moglo onemogućiti pripremu odvajanja ISS-a od svemirskog broda Sojuz. Neimenovani dužnosnik ruskog telefonskog operatera Adako Telekoma je rekao u četvrtak za agenciju Ria Novosti da je kabel greškom presječen tijekom radova na prikupljanju teške telekomunikacijske opreme u predgrađu Moskve.

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko prenio je u glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu zabrinutost zbog trenutačnog stanja u BiH, a posebice zbog djelovanja političara iz Republike Srpske usmjerenog na slabljenje države, objavio je u četvrtak Ured visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu. U priopćenju se navodi kako je Inzko o stanju u BiH posebno razgovarao s glavnim tajnikom UN-a nakon što je u utorak podnio redovito šestomjesečno izvješće Vijeću sigurnosti u kojemu je upozorio na rastuću političku krizu u toj zemlji, ali i na sve izraženija osporavanja njezine teritorijalnw cjelovitosti i suverenosti. "Visoki predstavnik je istaknuo osnovne aspekte njegovog najnovijeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem je izrazio posebnu zabrinutost zbog intenzivirane antidržavne retorike i pokušaja podrivanja i slabljenja državnih institucija koji dolaze od visokih dužnosnika Republike Srpske", stoji u priopćenju OHR-a o susretu Inzka i Ban Ki-Moona.

ATENA - Grčki radnici nezadovoljni mjerama štednje upali su u četvrtak na sastanak grčkih i njemačkih dužnosnika u Solunu i pokušali napasti njemačkog diplomata. Policija je palicama i suzavcem rastjerala 250 zaposlenika gradskih službi zbog izazivanja nereda. Prije toga nekolicina njih upala je u zgradu i trčala hodnicima psujući. Policija je objavila da su prosvjednici htjeli prekinuti sastanak kojemu je svrha bilo ublažavanje napetosti između Berlina i Atene. Interventni policajci tijelima su zaštitili njemačkoga konzula Wolfganga Hoelscher-Obermeiera i otjerali prosvjednike koji su ga napali na ulasku u zgradu. Neki demonstranti htjeli su ga gađati bocama vode. Više od dvjesto prosvjednika okupilo se preed zgradom i vikalo "Sad ili nikad". Držali su lažne nadgrobne ploče i transparente na kojima je stajalo "Borba do kraja". Mnogi Grci iscrpljeni višegodišnjom štednjom krive njemačku kancelarku Angelu Merkel za bolne rezove kojima je uvjetovana isplata paketa financijske pomoći toj zemlji.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙