FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 17. studenog 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

DEN HAAG - Dvojica sudaca žalbenoga vijeća Haaškoga suda koja se nisu suglasila s oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču smatraju da je žalbeno vijeće u donošenju takve odluke počinilo niz pogrešaka, proizlazi iz njihovih izvojenih mišljenja kojima se suprostavljaju presudi donesenoj većinom u peteročlanom vijeću. Izdvojena mišljenja sudaca čine ujedno i najopsežniji dio žalbene presude napisane tek na nešto manje od 140 stranica. Malteški sudac Carmel Agius izražava svoje duboko neslaganje s metodom donošenja oslobađajuće presude uspoređujući ju s domino efektom u kojem rušenje jedne postavke ruši slijedeću bez obzira na sveukupnost dokaza koji po njemu podupiru osuđujuću presudu. Pristup koji odabire većina vijeća - da rušenje standarda od 200 metara poput domino efekta ruši čitavu presudu Agius ocjenjuje umjetnim i defektnim pristupom koji dovodi do pogrešnoga rezultata. Talijanski sudac Fausto Pocar u izdvojenom mišljenju upozorava da je većini u žalbenome vijeću bilo potrebno samo dva paragrafa analize da odbaci standard za utvrđivanje zakonitosti topničkih pogodaka od 200 metara i da nakon toga nije učinilo ono što je moralo - ili utvrditi koji je ispravni standard kojim bi se provjeravala zakonitost topničkih pogodaka ili u nedostatku toga vratiti predmet na ponovno suđenje. Pocar smatra da prvostupanjsko vijeće nije svoje zaključke o nezakonitosti napada temeljilo samo na kriteriju preciznosti topničkih pogodaka od 200 metara već i na nizu drugih dokaza koje je žalbena većina s nedovoljno uvjerljivim argumentima odbacila. Što se tiče zaključka žalbenoga vijeća da nema dokaza o postojanju udruženog zločinačkog pothvata Pocar ocjenjuje da žalbena većina netočno i nepravilno analizira i interpretira zaključke prvostupanjskoga vijeća i iznosi nepotkrijepljene tvrdnje.

BEOGRAD - Članovi i pristaše izvanparlamentarne Srpske radikalne stranke (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja u subotu su na prosvjedu u Beogradu, u povodu oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, spalili hrvatsku zastavu, a predsjednika Srbije nazivali “Izdajicom” i “ustašom”. U prosvjedu ispred zgrade Predsjedništva u središtu grada sudjelovalo je nekoliko stotina članova i pristaša Šešeljevih radikala, a kordon od nekoliko desetaka policajaca spriječio ih je da se približe sjedištu predsjednika Srbije. Sudionici protesta su, gazeći i paleći hrvatsku zastavu, skandirali “Ovako će i Hrvatska” i “Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate”, o čemu je izvjestila agencija FoNet i brojni internetski portali. Nosili su i transparente “Haag=EU=Vatikan”, “Dogodine u Kninu”, “Stop haškoj tiraniji” i “Sloboda za Šešelja”, uzvikujući imena haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića, nekadašnjih vođa bosanskih Srba, koji su pred Haškim sudom optuženi za genocid i zločine protiv čovječnosti. Zamjenik predsjednika SRS Nemanja Šarović optužio je svog donedavnog partijskog sudruga, a danas predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za izdaju i za “ponizno ponašanje” prema američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton s kojom se nedavno susreo.

Šarović je zamjerio Nikoliću da nije “ništa uradio da zaštiti srpski narod”, što su sudionici protesta propratili povicima “Tomo, ustašo”.

BEOGRAD - Ispred sjedišta delegacije Europske unije u Beogradu u subotu je održan prosvjed nacionalističkog pokreta “Dveri Srpske” u povodu oslobađajuće presude Haaškog suda (ICTY) hrvatskim generalima, a od vlade i predsjednika Srbije zatraženo je da prekinu proces pridruživanja Srbije EU-u i suradnju s ICTY-em. Prosvjed je osiguravale jake snage žandarmerije i protekao je bez incidenata, a nekoliko prosvjednika bacalo je na zgradu delegacije EU rolne toalet papira, izvijestili su reporteri beogradskih medija. Čelnici “Dveri” zahtijevali su i da se predstavnici Haaškoga suda protjeraju iz Srbije. “Haaški sud je ispostava EU-a i Washingtona i kriv je za ovo što se dešava. Dveri zahtijevaju da se osoblje Haaškoga suda u Srbiji proglasi za personae non gratae i da se protjeraju iz Srbije, kao i da se prekine bilo kakav put Srbije u EU”, rekao je na prosvjedu pred sjedištem delegacije EU-a u Beogradu aktivist “Dveri” Vladan Glišić.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u subotu da će oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu imati teške posljedice po proces pomirenja u regiji te da su tom presudom potvrđeni dvostruki standardi tog suda i međunarodne zajednice u odnosu prema zločinima na području bivše Jugoslavije, izvjestila je Radio-televizija Srbije (RTS). “Ovo će ostaviti teške posljedice po proces pomirenja u regiji. Kako netko od nas traži da osudimo sve zločine, a drugi mogu ne osuditi zločin prema srpskom narodu?”, rekao je Dačić novinarima u Zrenjaninu. Dačić je ocijenio kako Haaški sud može donijeti “bilo kakvu presudu, ali će u anale ući to da su dva vijeća istog suda donijela dvije tako oprečne osude”. "Očito je da ova presuda ima politički predznak. Ona je imala za cilj da Hrvatsku oslobodi odgovornosti za počinjene zločine nad Srbima. Realnost je potpuno drugačija - više od 200.000 Srba je protjerano iz Hrvatske, više tisuća je ubijeno”, rekao je Dačić, napomenuvši kako “ bira riječi zbog Srbije”, a da ih "zbog sebe ne bi birao". “To nema veze s Hrvatskom i hrvatskim narodom. Mi s njima trebamo graditi korektne odnose, ali izgradnja dobrih odnosa znači da se iskreno krene dalje u odnosu na ono što je bilo. Ovo će stvoriti temelj da ti odnosi duži niz godina budu narušeni, što nije dobro za regiju”, rekao je Dačić. “Ovdje je izgleda legitimizirano pravo: udri po Srbima, Srbe na vrbe, i to se može javno iskazivati u Hrvatskoj, a nas u Srbiji snimaju rentgen aparatima i praktično će nam čitati misli da li netko od nas simpatizira nekoga tko je u Haagu ili ne. Ne znam čime je to Srbija zaslužila i čemu sve ovo vodi”, rekao je Dačić.

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar obrane Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu da je Srbija ispunjavala i ispunjavat će svoje međunarodne obveze, ali da su “građani Srbije konsternirani” oslobađajućom presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Vučić je u Halifaxu, gdje sudjeluje na 4. Međunarodnom sigurnosnom forumu, tijekom razgovora s kanadaskim ministrom obrane Peterom MacKayom, ocijenio da međunarodno pravo ”mora biti jednako za sve”, priopćilo je Ministarstvo obrane Srbije. “Međunarodna pravda i međunarodno pravo moraju se primjenjivati na sve, a ne samo na jednu stranu”, rekao je Vučić u Halifaxu. No naglasio je da je “Srbija, prije svega, posvećena gospodarskom napretku i budućnosti, te su unutarnje reforme i regionalna suradnja ključni okvir za napredak Srbije”, navedeno je u priopćenju ministarstva, koje prenose beogradski mediji.

MOSTAR - U središtima dvadesetak općina u Bosni i Hercegovini u subotu navečer su zapaljene svijeće u spomen sjećanja na 21. godišnjicu pada Vukovara, a više bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane odlučilo je organizirano otići u Vukovar. Iz Brčkog i Orašja su pješke krenule kolone više desetaka članova udruga dragovoljaca, veterana i vojnih invalida domovinskog rata HVO-a. “Prije svega želja da svojim pješačenjem do Vukovara danas odamo jednu počast žrtvama, ljudima koji su ugradili svoje živote u slobodu hrvatskoga naroda dakle svim žrtvama domovinskoga rata, naravno i nevinim civilima koji su stradali u Vukovaru,“, rekao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a Brčko Distrikta Mijo Josipović. Prije polaska sudionike kolone je blagoslovio velečasni Veselko Župarić, dok su na spomeniku poginulim braniteljima položeni vijenci i zapaljene svijeće. U više općinskih središta u organizaciji udruga iz Domovinskog rata zapaljene su svijeće i položeni vijenci. Duž Vukovarske ulice u Mostaru zapaljeno je stotine svijeća, kao i u prozorima obiteljskih kuća.

MOSTAR - Godišnja književna nagrada Antuna Branka Šimića uručena je u petak navečer u Mostaru za knjigu časne sestre Anke Petričević 'Pjesme srca', priopćili su u subotu iz organizacije manifestacije Šimićevih susreta. Budući da je Anka Petričević u redu časnih sestara Marije od Presvetog srca u zatvorenom samostanu Klarisa u Splitu, Šimićevu nagradu je u njezino ime preuzela njezina nećakinja Branka Buljan, profesorica književnosti iz Imotskog. "Sestra Marija je jako sretna zbog ove nagrade", rekla je Buljan. Uz predaju nagrade, predstavljena je i monografija o Anki Petričević – sestri Mariji od Presvetog Srca. Središnji događaj ovogodišnjih 49. Šimićevih susreta bit će u Šimićevim rodnim Drinovcima kod Gruda u nedjelju, 18. studenoga. Tad će, nakon svete mise za Antuna Branka i Stanislava Šimića u župnoj crkvi u Drinovcima, biti priređena akademija u čast književnicima Šimićima. Ovogodišnji Šimićevi susreti završavaju 22. studenoga u galeriji u Vinkovcima otvaranjem izložbe grafika pod nazivom Seizmografski zapisi duše, autora Darka Dugandžića, asistenta na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg.

SARAJEVO - Skupina ratnih veterana iz Srbije i Bosne i Hercegovine zajednički je u subotu posjetila Srebrenicu i u memorijalnom središtu u Potočarima odala počast Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine koji su počinile snage bosanskih Srba. Posjet je, prema lokalnim medijima u BiH, organiziran u povodu obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije i sa željom da se zločin u Srebrenici više nikada ne ponovi. "Ono što ova skupina ljudi čini je preuzimanje osobne odgovornosti i mislim da to ima simbolično značenje za našu regiju i da je to ono što je potrebno", izjavio je Nenad Vukosavljević, koji je u Srebrenicu stigao iz Beograda. Kazao je kako je gubitak svakog ljudskog života tragedija, no "srebrenički zločin je poseban" jer je njegove razmjere teško pojmiti. Mirovni aktivist Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva Adnan Hasanbegović je podsjetio kako se susreti veterana, odnosno zajednički obilasci stratišta, organiziraju već dvanaest godina. "To mi daje nadu da bismo ubuduće više ovakvih stvari mogli raditi zajedno i time u našim društvima pokušati izgraditi zajedničku kulturu sjećanja", kazao je Hasanbegović.

RIM - Talijanski premijer Mario Monti izrazio je iznimnu zabrinutost zbog sukoba u Gazi te je pozvao svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da se angažira na postizanju trajnog prekida vatre između Izraela i Gaze, priopćeno je u subotu iz talijanske vlade. U telefonskom razgovoru s Netanyahuom, Monti je kazao kako je "iznimno zabrinut zbog nastavka sukoba" koji su počeli u srijedu izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, pri čemu je ubijen vojni šef Hamasa, Ahmad Džabari. Pozvao je da se "primirje između dviju strana zaključi što je prije moguće, kako bi se okončali sukobi te omogućio ponovni dijalog, kao i mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca". U petak je predsjednik talijanske vlade pozvao egipatskog predsjednika Mohameda Morsija da odigra aktivnu ulogu u pokušaju uspostave primirja između zaraćenih strana.

PARIZ - Više od 100.000 ljudi u nekoliko francuskih gradova prosvjedovalo je u subotu protiv plana socijalističke vlade da legalizira istospolne brakove i dopusti partnerima u tim brakovima usvajanje djece, po službenim procjenama koje je prenijela agencija AFP. Prosvjednici su sa sloganima potpore tradicionanoj obitelji izašli na ulice Rennesa, Nantesa, Dijona, Bordeauxa, Lyona, Marseillea, Toulousea a u najvećem broju, oko 70.000, u Parizu. Prosvjede pod nazivom "Prosvjedi za sve" organizirale su konzervativne katoličke organizacije kako bi se uvjerilo parlamentarne zastupnike da odustanu od usvajanja zakona nazvanog "Brak i usvajanje za sve" koji zagovara vladajuća socijalistička stranka. Mnogi prosvjednici nosili su natpis "jedna majka i jedan otac za jedno dijete" a većina je ispoštovala preporuku organizitora da dođu obučeni u odjeću plave, bijele i ružičaste boje kako bi ukazali na promjene u odnosu na francusku trobojnicu plave, bijele i crvene boje.

BEJRUT - Sirijski pobunjenici zauzeli su u subotu zračnu luku u blizini granice s Irakom koju je koristila sirijska vojska, rekli su aktivisti, što bi im trebalo omogućiti da zadrže nedavno osvojeni pogranični grad Albu Kamal. Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada osvetile su se bombardiranjem zračne luke zrakoplovima, rekao je lokalni aktivist. Zračna luka Hamdan ranije se koristila za prijevoz poljoprivrednih proizvoda ali je tijekom ustanka pretvorena u bazu za helikoptere i tenkove. Zauzimanje Hamdana znači da Assadove snage sada drže samo jednu zračnu bazu u pokrajini Deir al-Zor, glavnu vojnu zračnu luku u gradu Deir al-Zor. Sirijska vlada i državna televizija nisu komentirali tvrdnje aktivista o zauzeću zračne luke. Ako pobunjenici zadrže zračnu luku onda će Albu Kamal, pogranični grad od 60.000 stanovnika, vjerojatno će ostati u njihovim rukama, ocijenio je Rami Abdulrahman, voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava, i napomenuo da s tim novim uspjesima pobunjenika najveći teritorij van nadzora vlade postaje pokrajina Deir al-Zor duž granice s Irakom.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama u subotu je otputovao u posjet trima azijskim državama, iskoristivši svoje prvo putovanje u inozemstvo nakon izborne pobjede kako bi istaknuo usredotočenost svoje administracije na Aziju. Obama će posjetiti Tajland, Mianmar i Kambodžu. Najistaknutija točka turneje bit će vjerojatno povijesni posjet Mianmaru. Bijela kuća nada se da će Obamin posjet potaknuti Mianmar da odlučno nastavi demokratske reforme. Predsjednikovu turneju moglo bi, međutim, zasjeniti nasilje na Bliskom istoku i zabrinutosti oko razgovora o porezima i potrošnji sa zastupnicima u domovini. Obama se u Washington treba vratiti u srijedu ujutro.

TEHERAN - Predsjednik odbora za vanjske poslove iranskog parlamenta odbacio je tvrdnje da je Iran oružanim palestinskim skupinama u Pojasu Gaze isporučio rakere Fajr 5, izvijestila je televizijska postaja Al-Alam. "Mi niječemo da smo isporučili Fajr 5 palestinskom otporu. Cilj tih optužbi je pokazati da je pokret otpora slab ali ipak sposoban osigurati si potrebno oružje", rekao je Aladin Borojeurdi. Organzacija Islamaski džihad ustvrdila je u četvrtak da je ispalila raketu Fajr 5 na područje Tel Aviva. Rakete Fajr 5 iranske prozvodnje imaju domet od 75 kilometara, teže 915 kilograma i nose 90 kilograma eksploziva.

MADRID - Oko 5000 španjolskih policajaca, koji su u Madrid stigli autobusima iz svih krajeva države, u subotu je prošlo središtem glavnoga grada, prosvjedujući protiv niskih plaća i smanjenja broja zaposlenika, samo tri dana nakon općeg štrajka održanog u cijeloj zemlji protiv oštrih mjera štednje koje provodi vlada. "Građani, molimo vas da nam oprostite što ne uhićujemo one koji su uistinu odgovorni za ovu krizu - bankare i političare", pisalo je na jednom od transparenata što su ih isticali policajci koji su se, na poziv najvećeg policijskog sindikata Supa okupili pred zgradom ministarstva unutarnjih poslova. "Svake godine između 1500 i 2000 policajaca ode u mirovinu, a 125 ih se zaposli, što znači da će za tri ili četiri godine u Španjolskoj zavladati više nesigurnosti i više kriminala", upozorio je jedan od sudionika prosvjeda Jose Maria Sanchez Fornet u govoru održanom pred ministarstvom. Anxos Lores Tome, policajac koji je u Madrid stigao iz galicijskog grada Ferrola istaknuo je činjenicu da su mu prije desetak godina, kad je počeo raditi kao policajac, primanja iznosila 1500 eura mjesečno, a danas je njegova plaća 1450 eura.

TUNIS - U tuniskom zatvoru glađu štrajka 56 zatvorenika, većinom islamističkih militanata, a troje ih je "u zabrinjavajućem stanju", rekao je u subotu visoki dužnosnik ministarstva pravosuđa Father Saihi. "Ukupno štrajka 56 zatvorenika. Trojica među njima su u manje ili više zabrinjavajućem stanju", rekao je Saihi nekoliko sati nakon što je objavljena vijest o tome da je nakon dugotrajnog štrajka glađu zbog boravka u zatvoru preminuo i drugi islamistički militant. Prvi je od iscrpljenosti umro u četvrtak. Uhićeni su u sklopu istrage o napadu na zgradu američkog veleposlanstva 14. rujna, iako dio njih ne pripada radikalnom islamističkom pokretu. Trojica zatočenih u kritičnom su stanju, jer odbijaju uzimati hranu od 17. listopada, a dvojica među njima obećala su da će u subotu prestati štrajkati glađu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙