FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fiskalne nevolje u SAD-u pritišću europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su slabili pod pritiskom zabrinutosti u vezi ishoda predstojećih pregovora o američkom proračunu, pri čemu im je najveći uteg predstavljao bankovni sektor.

Londonski FTSE oslabio je tako 0,4 posto, na 5.653 boda, frankfurtski DAX za 0,2 posto, na 7.028 bodova, a pariški CAC za 0,02 posto, na 3.381 bod.

Najveći gubitnici zabilježeni su u bankovnom sektoru eurozone, uz pad odgovarajućeg indeksa za 1,4 posto.

Pritom su najviše oslabile dionice portugalske banke Banco Espirito Santo, za 4,9 posto, njemačkog Commerzbanka, za 3,9 posto, te francuskog Natixisa, za 3,7 posto.

Prijeteća financijska kriza u SAD-u zadaje glavobolju ulagačima koji se i dalje pitaju hoće li zastupnici u američkom Kongresu postići dogovor o deficitu i dugu i time izbjeći aktiviranje automatskog smanjenja potrošnje i povećanja poreza, ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara, koje bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo gurnuti u recesiju. Tijekom dana očekuju se pregovori predsjednika Baracka Obame i kongresnih čelnika.

Veće klizanje burzovnih indeksa priječili su dobitnici u tehnološkom sektoru, predvođenom SAP-om, čije su dionice poskočile 1,5 posto. Povod tom su izjave čelnika njemačkog softverskog diva da plan o ostvarenju prihoda većih od 20 milijardi eura do 2015. napreduje bolje nego što se očekivalo.

U fokusu ulagača bila je i Grčka, zbog i dalje prisutnih zabrinutosti u vezi održivosti grčkog duga i neslaganja zemalja eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) oko rješavanja problema golemog grčkog duga, čime je zapriječena isplata 31 milijardi eura vrijednih zajmova Grčkoj, nužnih da zemlja izbjegne bankrot.

"Čekamo nekoliko ključnih otponaca a to su dogovor u SAD-u kako bi se izbjegla fiskalna kriza, koji bi trebao biti postignut prije 14. prosinca, zatim službeni zahtjev Španjolske za pomoći, te isplata nove tranše Grčkoj prije kraja ovoga mjeseca", kazao je direktor francuskog ogranka banke Barclays Franklin Pichard.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je danas 2,2 posto, završivši ovotjedno poslovanje na 9.024 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙