FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište bez poticajnih signala

Autor: neba
ZAGREB, 9. studenog 2012. (Hina) - Bez poticaja iz domaćeg poslovnog sektora, na Zagrebačkoj bi burzi Crobexi danas mogli stagnirati, uz nizak obujam trgovanja, dok će ulagači pratiti zbivanja na svjetskim burzama.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer 0,86 posto, na 1.761 bod, a Crobex10 0,87 posto, na 990 bodova.

Redovni promet iznosio je 6,3 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego dan prije.

Od rijetkih dobitnika, ističe se dionica Zagrebačke banke, koja je ojačala 1,32 posto, uz promet od 578.000 kuna.

Među najvećim gubitnicama bila je, pak, dionica Ingre, s padom cijene za 4,36 posto.

„Domaće tržište smjernice će u idućem razdoblju uglavnom tražiti izvana, osim ako nam ne pristigne kakva zanimljiva vijest iz korporativnog svijeta, poput nedavne najave dokapitalizacije Leda. Zasad ne vidim pozitivne poticaje za domaće tržište“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na svjetskim je burzama, pak, jučer nastavljena korekcija cijena dionica, započeta dan nakon američkih predsjedničkih izbora.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno pale drugi dan zaredom, a tržište će i idućih dana biti nesigurno jer se ulagači plaše da Washington neće u zadanom roku pronaći rješenje za 'fiskalnu liticu'.

Dow Jones indeks pao je jučer 0,94 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,22, a Nasdaq indeks 1,42 posto.

U posljednja dva dana, otkako je Barack Obama ponovno izabran za predsjednika SAD-a, S&P 500 indeks potonuo je više od 3 posto, što je posljedica strahovanja ulagača da Kongres neće rasplesti gordijski čvor proračunskih problema.

Do kraja godine republikanci i demokrati trebali bi u Kongresu pronaći zajednički jezik po pitanju smanjenja proračuna za otprilike 600 milijardi dolara.

Ako to ne uspiju, slijedi tzv. 'fiskalna litica', automatsko smanjenje proračunskih rashoda i ukidanje poreznih olakšica, koje bi moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Jutros su zbog toga ponovno i na azijskim burzama cijene dionica pale, dok se na europskima trguje vrlo oprezno.

„Ova korekcija nije iznenađujuća. S&P je od svoje najniže ovogodišnje razine, zabilježene početkom lipnja, do najviše, postignute uoči američkih predsjedničkih izbora, porastao više od 14 posto. Zasigurno ima prostora za znatniju korekciju, između 7 i 10 posto, tim više što je S&P 500 zaronio ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka, što je negativni tehnički signal“, ocjenjuje Bešević Vlajo.

Negativnoj korekciji cijena dionica na inozemnim burzama doprinijeli su i loši makroekonomski pokazatelji Europe, posebice Njemačke.

„U idućem razdoblju na svjetskim burzama bit će mnogo neizvjesnosti, sve dok američki državni dužnosnici ne postignu sporazum oko nadolazeće 'fiskalne litice'“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙