FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: hoće li tržište pronaći snage za daljnji rast?

Autor: scvi
ZAGREB, 18. listopada 2012. (Hina) - Nakon što su indeksi Zagrebačke burze tri dana jačali, ponajviše pod utjecajem pozitivnih kretanja izvana, neizvjesno je hoće li tržište i danas pronaći snage za rast, jer investitori su na oprezu pred objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija za treće tromjesečje.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Indeksi su jučer ojačali treći dan uzastopno, no uz nešto niži obujam trgovanja. Tako je Crobex bio na dobitku 0,21 posto, na 1.768 bodova, a Crobex10 0,34 posto, na 986 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,76 milijuna kuna, što je otprilike tri milijuna manje nego dan prije.

„Vrlo je teško procijeniti u kojem će se smjeru kretati domaće tržište zbog izražene volatilnosti cijena dionica. Crobexi su porasli treći dan zaredom, no kako tjedan odmiče, sve je manji obujam trgovanja. Ako gledamo samo vanjske utjecaje, pozitivan trend mogao bi se nastaviti. Ipak, investitori su na oprezu uoči objave poslovnih rezultata kompanija za treći kvartal s obzirom na situaciju u domaćem gospodarstvu“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Važnijih poslovnih vijesti i dalje nema, dodaje Nagy, pa bi indeksi danas mogli stagnirati.

Na inozemnim burzama cijene dionica u porastu su treći dan zaredom.

Na Wall Streetu su u srijedu najviše porasle cijene dionica u građevinskom sektoru nakon podataka koji ukazuju na oporavak tržišta nekretnina.

Dow Jones indeks ojačao je 0,04 posto, na 13.557 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 1.460 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 3.104 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle treći dan zaredom, zahvaljujući naznakama stabilizacije dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog. Na europskim burzama jutros indeksi stagniraju.

„Stabilnost na inozemnim burzama prvenstveno je potaknuta dobrim makroekonomskim pokazateljima iz SAD-a, ali i iz Europe i Azije. Oni su ponešto zasjenili nešto lošije od očekivanja poslovne rezultate američkih kompanija, poput IBM-a i Intela, koji su ujedno iznijeli prilično konzervativne prognoze za daljnje poslovanje“, navodi Nagy. Investitore je ohrabrio i podatak o rastu kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju za 7,4 posto, u skladu s očekivanjima analitičara. Mnogi tržišni sudionici smatraju da je usporavanje rasta drugog po veličini najvećeg svjetskog gospodarstva sada dotaknulo dno, napominje Nagy.

„Za nove smjernice investitori danas očekuju objavu tjednih podataka s tržišta rada u SAD-u, potom o industrijskoj aktivnosti u području Philadelphije, te vodeće gospodarske indikatore za SAD. U Europi, pak, iščekuju se rezultati aukcije španjolskih obveznica“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙