FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street na putu gubitaka drugi tjedan zaredom

Autor: scvi
NEW YORK, 16. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali jer investitore i dalje muči prijeteća 'fiskalna litica', budući da se u raspravi o proračunu demokrati i republikanci sve više ukopavaju na suprotnim pozicijama.

Terminski Dow Jones indeks bio u oko 13,30 sati na gubitku 46 bodova, a tehnološki Nasdaq 6 boda.

Istodobno, terminski S&P 500 bio je u minusu 3,6 boda, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Zabrinutost oko 'fiskalne litice', odnosno automatskog smanjenja proračunske potrošnje i podizanja poreza od iduće godine, pritišće Wall Street još od 6. studenoga.

S&P 500 indeks na putu je da zabilježi drugi tjedan zaredom gubitak iznad 1 posto – od početka tjedna u minusu je 1,9 posto i nalazi se na najnižoj razini u zadnjih tri i pol mjeseca. Ipak, od početka godine i dalje u plusu i to za 7,6 posto.

Ako do kraja godine republikanci i demokrati ne usuglase bolja rješenja, početkom 2013. uslijedilo bi automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanja poreza, ukupno vrijedno oko 600 milijardi dolara, što bi moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Danas će predsjednik Barack Obama započeti pregovore s vodstvom Kongresa o budžetu.

Ranije je lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell izjavio da njegova stranka neće poduprijeti povećanje poreza, što priziva u sjećanje investitora prošlogodišnji politički ćorsokak u kojem se SAD našao zbog neslaganja u Kongresu u vezi podizanja granice zaduživanja.

U nešto većem fokusu investitora mogla bi se danas naći dionica Della, dan nakon što je ta kompanija za proizvodnju računala izvijestila o znatnom smanjenju tromjesečne dobiti. Cijena te dionice u elektroničkom predtrgovanju pala je 2,5 posto, na 9,32 dolara.

Na europskim su burzama cijene dionica danas su pale, ponajviše banaka. Trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX u minusu između 0,14 i 0,44 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙