FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na izborni dan na Wall Streetu cijene dionica porasle

Autor: neba
NEW YORK, 7. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak, na sam dan predsjedničkih izbora u SAD-u, cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će se u srijedu znati pobjednik utrke za Bijelu kuću, čime bi se s tržišta uklonila velika neizvjesnost.

Dow Jones indeks ojačao je 133 boda, ili 1,02 posto, na 13.245 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,79 posto, na 1.428 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 3.011 bodova.

Ulagači su jučer s nestrpljenjem pratili posljednje ankete u vezi izbora za predsjednika SAD-a, dok su glasači hrlili na izborna mjesta.

Aktualni predsjednik Barack Obama ima u anketama malu prednost u odnosu na republikanskog izazivača Mitta Romneya, a ulagačima je najvažnije da se utrka konačno završi.

Naime, zbog neizvjesne borbe, neki se ulagači plaše da bi prebrojavanje glasova moglo potrajati, pa pobjednik ne bi bio poznat još nekoliko dana, a možda i mjeseci, kao što se dogodilo 2000. godine kada je na izborima George W. Bush sa samo nekoliko elektorskih glasova pobijedio Ala Gorea.

„Tržište se samo želi probuditi idućega dana i vidjeti da su izbori okončani, da je netko nedvosmisleno pobijedio“, kaže Linda Duessel, analitičarka u tvrtki Federated Investors.

U posljednjih sedam predsjedničkih izbora od 1984. godine na sam dan izbora S&P 500 indeks u prosjeku je rastao 0,85 posto, pa se jučerašnji uspon tog indeksa od 0,79 posto uklapa u taj prosjek, pokazuju podaci Bespoke Investment Group of Harrison.

Među dobitnicima su jučer bili sektori koji bi mogli imati koristi u slučaju Romneyeve pobjede, kao što su energetski, rudarski i vojni. No, obujam trgovanja ponovno je bio mršav, pa bi i to, kažu analitičari, mogao biti razlog osjetnijeg pomaka cijena dionica.

„Ulagači se klade na rezultate izbora. To su ustvari špekulacije, bez podrške u obujmu“, kaže Joe Gordon, partner u fondu Gordon Asset Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,79 posto, na 5.884 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 posto, na 7.377 bodova, a pariški CAC 0,87 posto, na 3.478 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙