FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Federacije BiH upozorava da mu vlada ne funkcionira

Autor: zkre
MOSTAR, 2. studenog 2012. (Hina) - Premijer Federacije BiH (FBiH) Nermin Nikšić upozorio je u intervju za "Dnevni avaz" od petka da vlada u ovome entitetu ne funkcionira zbog raspada koalicije između SDP-a i SDA navodeći da njezinu rekonstrukciju s novom parlamentarnom većinom opstruira predsjednik FBiH Živko Budimir.

"Neprirodno je da vlada radi na ovakav način, a da postoji sasvim druga parlamentarna većina. Federalna vlada trenutačno radi samo na tehničkim pitanjima, kako se ne bi zaustavio život", rekao je premijer Nikšić. Dodao je da Vlada Federacije BiH zbog različitih političkih stavova ne razmatra odluke koje bi dovele do promjena.

Po njegovim riječima, odmah nakon uspostave nove koalicijske šestorke na državnoj razini iz koje je isključen SDA, trebalo bi pristupiti rekonstrukciji vlade FBiH, koju će činiti SDP, dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost BiH, što opstruira predsjednik Živko Budimir.

"Pozicije šest stranaka koje čine državnu vlast vrlo su jasne, isto kao i pozicije četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u FBiH. Međutim, imamo problem da tu činjenicu, tu stvarnost ne priznaje predsjednik FBiH Živko Budimir, za kojeg nova parlamentarna većina ne postoji", dodao je premijer Nikšić.

Dodao je da je zbog složenih procedura to vrlo teško izvesti jer za Budimirovu smjenu treba osigurati potporu dvije trećine zastupnika u Parlamentu Federacije, a nakon toga o tome bi takvu odluku trebao potvrditi i Ustavni sud FBiH.

Rad vlade Federacije BiH blokiran je od raspada savezništva između SDP-a i SDA. SDP u ovom trenutku nema dovoljan broj ministara u vladi kako bi mogao donositi odluke pa ih mora usuglašavati sa SDA. SDP umjesto SDA i Hrvatske stranke prava želi uvesti u vladu HDZ BIH i HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost. To je u ovom trenutku nemoguće izvesti jer predsjednik Federacije BiH Budimir odbija potpisati odluku o smjeni ministara SDA, a oni sami ne žele podnijeti ostavke. Jedini način promjene ministara bila bi smjena Budimira, no SDP ni u suradnji s dva HDZ-a i SDB nema potporu dvije trećine zastupnika u federalnom parlamentu koja je nužna da bi se pred ustavnim sudom entiteta pokrenuo postupak Budimirove smjene. Budimir prije donošenja bilo kakve odluke inzistira na konzultacijama sa svim parlamentarnim strankama, što SDP i njegovi koalicijski partneri odbijaju.

(Hina) xzkre/xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙