FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FaH - Najava fotografija za četvrtak, 15. studenoga

Autor: uand
ZAGREB, 15. studenog 2012. (Hina) - Najava važnijih događaja za četvrtak, 15. studenoga koje ćemo popratiti fotografijama.

ZAGREB - Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti objedinjenom raspravom o prijedlogu Zakona o lokalnim izborima i izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem bi se ubuduće, ako se ne usvoji proračun lokalne (regionalne) jedinice, provodili i izbori za čelne ljude izvršne vlasti (načelnik, gradonačelnik, župan), a ne samo za predstavničko tijelo (vijeće, skupština, županija). Zakonskim izmjenama, koje idu u prvo čitanje, vlada želi ukloniti nedostatke uočene u provedbi zakona koji je donesen uoči lokalnih izbora 2009. godine. Sadašnje rješenje je bilo da su načelnici de facto nesmjenjivi, u slučaju nedonošenja proračuna padalo bi vijeće i išlo bi se u izbore za predstavničko tijelo, a institut referenduma, odnosno opoziva načelnika, kao jedino sredstvo smjenjivosti u tijeku mandata pokazao se, po ocjeni vlade, nedovoljno promišljenim. Izmjenama se briše i odredba o opozivu načelnika referendumom, ali se uvodi mogućnost da predstavničko tijelo raspiše savjetodavni referendum za pitanja iz svog djelokruga, što do sada nije bilo moguće. Također se uvodi mogućnost raspuštanja vijeća ako ono ne raspiše referendum koji su svojim potpisima zatražili građani, čime se omogućava građanima veći utjecaj u pitanja koja se tiču lokalne samouprave (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (u 10 sati, u Banskim dvorima, Trg sv. Marka 2, snimatelji i fotoreporteri trebaju doći do 9,45 sati). Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice je Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu, nacrti prijedloga izmjena i dopuna financijskih planova Hrvatskih voda, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatskih cesta, Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i izmjena i dopuna Državnog proračuna i financijskih planova izvanproračunskih korisnika. Također, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za 2012. Vlada će razmotriti i prijedloga zakona o sanaciji javnih ustanova, izmjene i dopune Zakona o platnom prometu, s nacrtom konačnog prijedloga zakona, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja. Među ostalim točkama dnevnog reda je prijedlog odluke o produženju primjene Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. do 1. srpnja 2013., izvješće o provedbi plana humanitarnog razminiravanja i utrošenim sredstvima za 2011. i prijedlog plana za 2012.; izvješća o provedbi mjera iz akcijskih planova uz Strategiju suzbijanja korupcije donesenih 2008. i 2010. godine.

ZAGREB - Ministarstvo socijalne politike i mladih u suorganizaciji s Vijećem Europe organizira dvodnevni Regionalni seminar o sudjelovanju osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu (9,15 sati, Hotel International, Miramarska 24). Seminar će otvoriti potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Na seminaru će sudjelovati oko 20 predstavnika devet zemalja s područja jugoistočne Europe te osam predavača iz raznih međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima vezanim uz osobe s invaliditetom.

ZAGREB - Uoči objave drugostupanjske presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini u Den Haagu 16. listopada, braniteljske udruge u cijeloj Hrvatskoj organiziraju okupljanja i molitvu za generale. U Zagrebu će se branitelji okupiti na Mirogoju i kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" položiti vijence i zapaliti svijeće (18 sati). U mimohodu će otići do zagrebačke Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na molitvu za domovinu i bdijenje u 19 sati.

ZAGREB - O odlasku u Vukovar "Vlakom sjećanja" u povodu Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine na konferenciji za novinare govorit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević (11,45 sati, Gradska uprava, Trg S. Radića 1 , dvorana 372). Vlak sjećanja organiziraju Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara i Ministarstvo branitelja. Vlak kreće u nedjelju 18. studenog 2012. godine s Glavnog kolodvora u Zagrebu u 4,55 sati, staje u Kutini u 6,20 sati, a u Vukovar stiže u 9,19 sati. Nakon sudjelovanja u Koloni sjećanja, u Radničkom domu u Borovom naselju za sve sudionike Vlaka s akreditacijom (memorijalni šal) Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara organizira ručak (vojnički grah). Vlak iz Vukovara polazi u 16,03 sati i stiže u Zagreb u 20,30 sati.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu otvara se sajam informacijskih tehnologija INFO, a na otvorenju sajma bit će i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. INFO se odražava do 17. studenog u organizaciji ZV-a i Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet. U sklopu sajma CARNet provodi niz aktivnosti obilježavanja 20. godišnjice uspostave prve hrvatske internetske veze (10,30 sati, Kongresna dvorana ZV-a, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Konferencija za novinare povodom 45. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (12 sati, u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, Ksaverska cesta 12a).

Dežurni na desku FaH-a:

Prije podne: Damir Senčar

Poslije podne: Uroš Andrić

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

(Hina) xua ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙