FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Parkticipacija" traži lokaciju za prvi zagrebački vrt

Autor: smar
ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Aktivisti "Parkticipacije", građanske inicijative za urbano vrtlarstvo, danas su performansom na tratini kod Doma umirovljenika Sv. Ana u Novom Zagrebu upozorili da im Grad još nije odgovorio na prijedlog lokacije za osnivanje prvog zagrebačkog vrta u kojem bi građani sami uzgajali povrće i voće.

Žutom trakom su raspodijelili dio zapuštene tratine na gredice i parcele kakve bi se od proljeća stvarno mogle obrađivati ako Grad odobri ovu lokaciju za vrtove. Radi se o katastarskoj čestici 1028 (k.o. Zaprudski Otok) površine oko 8000 četvornih metara, koja je u gradskom vlasništvu i već dugo vrijeme bez ikakve namjene, ističe se u današnjem priopćenju te inicijative.

"Na nedavnoj sjednici Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb Istok izglasalo je podršku našem prijedlogu, ali napominju da bi za tu svrhu trebalo tražiti drugu lokaciju, zbog navodne postojeće parkovne infrastrukture, koje na ovom prostoru nikad nije ni bilo", navode. Napominju kako je čestica koju predlažu na prostoru gdje je planiran park Lakun, za koji, ističu, nema izgleda da će se u dogledno vrijeme realizirati.

"Jednom formirani vrt u budućnosti mogao bi se uklopiti u buduće krajobrazno rješenje parka Lakun ili premjestiti na neku drugu obližnju lokaciju, ali zasad ne postoji nikakva parkovna struktura i lokacija je idealna za urbani društveni vrt jer je okružena naseljima - Sopot, Travno, Sloboština te u blizini Sigeta i Dugava među čijim stanovnicima već postoji interes za obrađivanjem vrtova. Planirati vrt na lokaciji udaljenoj od naselja, odnosno budućih korisnika, bilo bi besmisleno", poručuju.

Uzgoj hrane u gradovima je trend u svijetu, društveni vrtovi postoje u mnogim europskim i svjetskim gradovima, ističu i navode da su im se od ove godine pridružili Maribor (Sloveija), Varaždin, Ivanić-Gradu.

Smatraju da se u Zagrebu odugovlači procedura i kažu da bi trošak za Grad bio gotovo zanemariv.

(Hina) pp/xsmar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙