FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pitanja za strance koji žele dobiti hrvatsko državljanstvo

Autor: mvra
ZAGREB, 2. studenog 2012. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je pravilnik s prilogom od sto pitanja kojima će stranci u postupku stjecanja hrvatskog državljanstva dokazivati poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja.

To poznavanje dokazivati će se upitnikom od 15 pitanja iz područja društvenog uređenja, povijesti, kulture, običaja, umjetnosti, književnosti, sporta, gospodarstva, turizma i zemljopisnog položaja Hrvatske.

Pitanja u upitniku razvrstavat će se nasumično, a smatrat će se da je stranac dokazao poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja ukoliko ponudi deset točnih odgovora.

Strance će se, primjerice pitati kroz koji grad prolaze četiri rijeke, u kojem su sportu Dražen Petrović, Toni Kukoč i Dino Rađa postizali zapažene rezultate, kako se zove najpoznatija hrvatska skijašica, što se obilježava 5. kolovoza, gdje se nalazi najveći rimski amfiteatar i kada je bila bitka na Mohačkom polju.

Pitanja su i tko je izumitelj, fizičar i elektrotehničar rođen 1856. u Smiljanu, tko je bio vođa seljačke bune 1573., koji je hrvatski političar ubijen u atentatu 1928. u beogradskoj skupštini, koji je naziv jednog od najstarijih spomenika hrvatske pismenosti koji je sačuvan na Krku, koji je odjevni dekorativni predmet koji se nosi oko vrata, kako se zove zagrebački nadbiskup koji je bio proganjan u bivšoj državi i tko je napisao prvi hrvatski roman Planine 1536.

Koju je munjevitu vojnu akciju izvela Hrvatska vojska 1993., koja ustanova osigurava jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana, tko je bila Slava Raškaj, kako se zovu poznati hrvatski začin i viteške igre koje se održavaju svake godine u Sinju na godišnjicu pobjede nad Turcima, također su neka od pitanja.

Na upitnik se odgovara zaokruživanjem jednog od ponuđenih odgovora ili nadopunjavanjem rješenja.

Pravilnikom je propisan i način provjere poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma.

Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama 26. listopada i stupa na snagu nakon osam dana. Na temelju izmijenjenog Zakona o hrvatskom državljanstvu pravilnik je donio ministar unutarnjih poslova, uz suglasnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta i ministrice kulture.

(Hina) xmvr ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙