FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u blagom minusu, cijena Dalekovoda oštro pala

Autor: neba
ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi jutros blago pali, uz mršav obujam trgovanja, a pod najvećim je pritiskom dionica Dalekovoda.

Crobex indeks bio je oko 12 sati u minusu 0,11 posto, na 1.743 boda, a Crobex10 0,22 posto, na 984 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 4,6 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba, no pritom je državnim obveznicama ostvaren promet veći od milijun kuna.

„Promet je i danas vrlo slab, trguje se mirno, a Crobexi su u blagom minusu. Osim dionice Dalekovoda, koja je pod snažnim pritiskom, cijene ostalih dionica ne odskaču značajnije“, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Na mršav promet ukazuje podatak da do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna.

Najveći promet, oko 850 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Dalekovoda, pri čemu joj je cijena potonula oko 7 posto, na 65,60 kuna.

Jutros je poslovodstvo Dalekovoda priopćilo da se tvrtka „trenutno nalazi u vrlo teškoj, ali ne i nerješivoj financijskoj situaciji zbog blokada računa nekoliko poslovnih banaka“.

Uprava Dalekovoda u razgovorima je s glavnim vjerovnicima oko pokretanja postupka predstečajne nagodbe.

„Dalekovod se nada rješenju u razumnom roku kako se ugovoreni poslovi na domaćem i međunarodnom tržištu ne bi doveli u pitanje te kako se ne bi ugrozila međunarodna prisutnost, ali i mogućnost natjecanja Društva na domaćem i međunarodnom tržištu“, priopćila je Uprava tvrtke.

Iza Dalekovoda, po likvidnosti slijedi dionica Privredne banke Zagreb. Uz promet od oko 340 tisuća kuna, cijena te dionice porasla je 1,1 posto, na 522 kune.

Povlaštenom dionicom Adrisa ostvaren je, pak, promet od gotovo 300 tisuća kuna, a cijena joj je pala 0,6 posto, na 243 kune.

Premda je inače najlikvidnija, dionica HT-a danas je tek četvrta po prometu, s oko 290 tisuća kuna, a cijena joj je pala 0,3 posto, na 206,15 kuna.

Oprez ulagača ponajviše je posljedica slabosti domaćeg gospodarstva, no ni sa svjetskih burzi ne stižu poticajni signali.

Na europskim su burzama cijene dionica danas pale, jer ulagači nisu skloni rizičnim investicijama zbog proračunskih problema u SAD-u i dužničke krize u eurozoni.

Oko podneva su frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili u minusu između 0,3 i 0,6 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙