FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pšenica u Vukovarsko-srijemskoj županiji na 35.000 hektara

Autor: zdra
VINKOVCI, 13. studenog 2012. (Hina) - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u jesenskoj sjetvi pšenica je zasijana na više od 35.000 hektara poljoprivrednih površina, oko 5000 hektara više nego prošle godine, potvrdila je Poljoprivredno-savjetodavna služba Vukovarsko-srijemske županije.

Po riječima stručnjaka za ratarstvo te službe Luke Lešića, razlog većeg zanimanja poljoprivrednika za pšenicu jest velika šteta koju su zbog ovogodišnje suše pretrpjele proljetne kulture pa se dobar dio njih, zbog straha da se suša ne ponovi ove godine, odlučio za sjetvu pšenice.

Dodao je kako se suša odrazila i na pripremu tla u jesenskoj sjetvi, tako da mnogi poljoprivrednici nisu obavili uobičajeno oranje.

U pripremu se išlo s reduciranom obradom tla. Išlo se s gruberima i teškim tanjuračama. U površinskom dijelu tla i tako je napravljeno dovoljno sitne zemlje da se može obaviti kvalitetna sjetva, istaknuo je Lešić.

Po njegovim riječima, bilo je poljoprivrednih proizvođača koji su namjeravali sijati i uljanu repicu, no to im nisu dopustile vremenske prilike. Velika suša nije omogućila pripremu tla za sjetvu uljane repice tako da je ta kultura u Vukovarsko-srijemskoj županiji posijana na simbolično malim površinama, rekao je i dodao kako na poljima zbog istog razloga nema mnogo zasijanog ni ječma.

(Hina) xzdra yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙