FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pri kraju sjetva u Osječko-baranjskoj županiji

Autor: vsik
OSIJEK, 30. listopada 2012. (Hina) - Jesenska sjetva poljoprivrednih kultura na ukupno 75.000 hektara u Osječko-baranjskoj županiji uglavnom je završena, a obavljena je u optimalnih agrotehničkim uvjetima.

Po riječima Ernesta Nada, voditelja Odjela poljoprivrede i gospodarstva HGK Županijske komore Osijek, ove je godine posijano znatno više pšenice nego lani, čak 10.000 hektara više.

Razlog je tome, kazao je Nad, visoka cijena pšenice na svjetskom tržištu. Otkupna cijena kilograma pšenice u Hrvatskoj iznosila je 1,35 kuna, a sada se i u Hrvatskoj cijena pšenice kreće od 1,80 do 1,90 kuna po kilogramu.

Naravno, po toj cijeni pšenicu otkupljivačima prodaje tek manji dio hrvatskih farmera, jer je najveći dio njih svoju pšenicu predao odmah nakon žetve kako bi uspjeli barem donekle ublažiti svoju tešku financijsku situaciju.

Ove je godine zasijano oko 20 posto tzv. farmerske pšenice, ali je većina poljoprivrednih proizvođača kupila strojeve za doradu, rekao je Nad.

Istaknuo je kako je poseban problem kod voćarstva nedostatak prerađivačkih kapaciteta te da Osječko-baranjska županija ulaže velike napore da u suradnji s državnim institucijama krene u izgradnju prerađivačkih kapaciteta.

Bez finalne prerade mnogi su voćari prinuđeni svoje proizvode prodati po najnižoj cijeni, dok bi kroz finalnu proizvodnju postigli daleko veću financijsku dobit, a i zaposlio bi se znatan broj ljudi.

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednjih sedam godina podignuto je 800 hektara novih nasada vinograda i 2600 hektara nasada voćaka u što je uloženo oko 24 milijuna kuna.

Uz sve probleme prisutne u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, kazao je Nad, važno je što hitnije organizirati navodnjavanje, jer je evidentno da su se klimatske prilike promijenile i da se sušna razdoblja sve učestalije ponavljaju.

(Hina) xvs yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙