FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: pad prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda

Autor: tper
ZAGREB, 9. studenog 2012. (Hina) - Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj iznosila 1,76 milijardi kuna, što je 2,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, konačni su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 1,2 milijarde kuna i manja je za 0,7 posto, a vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je pala za 5,9 posto, na 551,7 milijuna kuna.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju sirovo kravlje mlijeko sudjeluje s 20,2 posto. Vrijednost prodaje i otkupa sirovog kravljeg mlijeka iznosi 355,8 milijuna kuna.

Grubo obrađeno drvo u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje sudjeluje s 17,8 posto ili iznosom od 314,6 milijuna kuna.

Slijede žive svinje s udjelom od 14,8 posto u ukupnoj prodaji i otkupu, živa goveda s udjelom od 10 posto, žitarice s udjelom od 9,3 posto, živa perad sa udjelom od 8 posto, vino sa 6,3 posto, ribe, svježe ili ohlađene s 3,4 posto, kokošja jaja s 2,9 posto, ostalo povrće, svježe, s 2,7 posto, uljano sjemenje s 1,2 posto te ostali proizvodi s 3,4 posto.

Podaci o prosječnim cijenama odabranih proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva pri proizvođačima pokazuju da je prosječna cijena merkantilne pšenice u drugom tromjesečju iznosila 1.394,78 kuna po toni, a merkantilnog kukuruza 1.306,67 kuna po toni.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙