FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 13. studenog 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DOHA - Hrvatska ima veliki potencijal za strana ulaganja i sada je pravi trenutak za pokretanje zajedničkih projekata, ocijenili su hrvatski dužnosnici u utorak u Dohi na katarsko-hrvatskom gospodarskom forumu koji se održava u sklopu višednevnog službenog posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Kataru. Uz katarske i hrvatske političke dužnosnike skupu u Dohi nazočilo je više desetaka gospodarstvenika koji će imati prilike u individualnim razgovorima pokrenuti zajedničke projekte i sklopiti poslove. Otvarajući skup predsjednik Josipović je naglasio da su njegovi razgovori s katarskim domaćinima, posebno s državnim poglavarom emirom Hamadom al-Tanijem, protekli u vrlo prijateljskom ozračju, te je dodao da se "nada kako će njegov posjet, kao i ovaj forum i otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Dohi, otvoriti novo poglavlje u odnosima dviju zemalja". Obrativši se nazočnima, prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić pozvao je katarske ulagače na dolazak u Hrvatsku, naglasivši da je vlada pripremila veliki broj projekata te da stalno radi na poboljšanju investicijskog okruženja. On je dodao da Hrvatska ima veliki potencijal za ulaganja u turizam i infrastrukturu, ali je posebno naglasio da je najveći ulagački potencijal na području energetike. Gospodarskim forumom Hrvatska-Katar završava službeni dio višednevnog posjeta Josipovića Kataru.

ZAGREB/KAIRO - Sastanak ministara vanjskih poslova EU-a i Arapske lige u utorak u Kairu "neobično je važan" zbog mogućnosti da na njemu ujedinjena sirijska oporba zastupa Siriju, rekla je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Postoji inicijativa da na današnjem sastanku ujedinjena sirijska opozicija, sada pod imenom 'Sirijska nacionalna koalicija' zastupa Siriju sa strane Arapske lige". Zato je, zaključila je Pusić, sastanak ministara EU-a i Arapske lige "neobično važan". Pusić se u Kairu sastala sa saudijskim princom Saudom al-Faisalom koji obnaša i funkciju ministra vanjskih poslova te zemlje. "Princ Faisal jedna je od ključnih figura u Saudijskoj Arabiji koja je i sama jedna od ključnih zemalja za stabilnost Bliskog i Srednjeg istoka te zemalja Južnog Mediterana", rekla je nakon sastanka. "U ovom trenutku, u kojem je u Kataru postignut dogovor sirijske opozicije da sudjeluje u zajedničkom nastupu i predstavljanju Sirije, Saudijska Arabija postaje još važnija u davanju smjernica i definiranju ciljeva za smirivanje situacije u Siriji i za komunikaciju sa sirijskom stranom", istaknula je ministrica Pusić.

LJUBLJANA - Susretom s ruskim predsjednikom vlade Dimitrijem Medvedevim slovenski premijer Janez Janša završio je u utorak dvodnevni posjet Moskvi tijekom kojega ga je u ponedjeljak navečer primio i ruski predsjednik Vladimir Putin, a u središtu razgovora bili su plinovod Južni tok i moguće ruske investicije u Sloveniji. Kako javljaju slovenski mediji, Janša je na konferenciji za novinare nakon susreta s Medvedevim rekao da se rusko-slovenski odnosi dobro razvijaju i nadograđuju te da je konačno potvrđena investicija u slovensku trasu plinovoda Južni tok. Službeni zaključak da će biti ostvarena investicija u slovensku trasu Južnog toka, odnosno konačnu odluku o njenoj gradnji u Moskvi su u prisutnosti Medvedeva i Janše potpisali direktor ruskog Gazproma Aleksej Miller te Marjan Eberlinc, direktor Gazpromova slovenskog partnera, tvrtke Geoplin, zajedno sa svojom zamjenicom Sarom Jezernik, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

SARAJEVO - Vlasti Bosne i Hercegovine dobile su posljednje upozorenje država članica Europske unije da poduzmu mjere kojima će spriječiti priliv lažnih azilanata u EU ili će toj zemlji u protivnom ponovo biti nametnut vizni režim, prenose u utorak lokalni mediji u BiH. Bakir Dautbašić, voditelj posebnog tima pri Ministarstvu sigurnosti BiH zaduženog za praćenje poštivanja bezviznog režima, izjavio je kako se ocjena za BiH naglo pogoršala u protekla četiri tjedna jer je u tom razdoblju zabilježen povećani broj njenih državljana koji su unutar granica EU zatražili azil. Samo u Njemačkoj, u listopadu je azil zatražilo 630 građana BiH što je dvostruko više u odnosu na prethodni mjesec. Gotovo nitko od tih osoba ne ispunjava uvjete za dobivanje azila jer je riječ o osobama koje uglavnom odlaze iz BiH zbog teškog ekonomskog stanja. Za EU trenutačno su najveći problem tražitelji azila s putovnicama Srbije i Makedonije zbog kojih je i pokrenut postupak koji bi omogućio privremenu suspenziju bezviznog režima, no sada ta mjera prijeti i BiH.

PODGORICA - Potres jakosti 4,5 stupnjeva Rihterove ljestvice dogodio se u noći s ponedjeljka na utorak u Crnoj Gori. Seizmološki zavod Crne Gore, registrirao je 18 minuta iza ponoći potres s epicentrom na udaljenosti od 15-tak kilometara zapadno od Podgorice, u blizini Danilovgrada. Žarište potresa locirano je na dubini od 17 kilometara. Kako se procjenjuje, ovaj potres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području. Kako javljaju podgorički mediji, potres je izazvao znatnu paniku u središnjem dijelu zemlje, a osjetio se u cijeloj zemlji, osobito u Podgorici, Danilovgradu, Cetinju, ali i na primorju. Potres su osjetili i građani Bosne i Hercegovine, a kratko nakon ovoga uslijedila su još dva slabija potresa te višekratno blaže podrhtavanje tla.

KIJEV - Ukrajinski sud ponovno je u utorak odgodio proces bivšoj premijerki Juliji Timošenko jer njezino zdravstveno stanje ne omogućuje da dođe na saslušanje, te sljedeće zakazao za 23. studenoga. Oporbena čelnica već izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloporabe ovlasti. Nastavak procesa zbog navodne financijske prevare, koji je počeo u travnju, već je odgođen nekoliko puta jer Timošenko nije mogla biti nazočna. Ona je u svibnju prebačena u državnu bolnicu u Harkovu s dijagnozom diskus hernije. Štrajk glađu započela je 29. listopada kako bi ukazala na falsificiranje parlamentarnih izbora 28. listopada, na kojima je pobijedila stranka na vlasti i čije rezultate u nekoliko izbornih okruga oporba osporava.

GROSSETO - Loši vremenski uvjeti pogodili su sjeverni dio Italije a posebno je teška situacija na jugu Toskane gdje se više rijeka izlilo iz korita a jedan je 73-ogodišnjak poginuo u automobilu kojeg je odnijela rijeka. U nizu nesreća uzrokovanih teškim vremenskim prilikama više je osoba ozlijeđeno, javljaju talijanski mediji. U mjestu Albinia, u blizini Orbetella, tri se osobe nalaze na popisu nestalih, a zbog izlijevanja rijeka poplavljene su i kuće, a srušeni su i neki mostovi. Autocesta A1 zatvorena je na nekim dijelovima zbog poplava, a problemi se pojavljuju i u željezničkom prometu. Vlasti Toskane zatražile su pomoć talijanske vojske, a u brojnim mjestima škole su zatvorene.

CEYLANPINAR - Sirijski vojni zrakoplov bombardirao je u utorak, drugi dan zaredom, grad Ras al-Ain, samo koji metar od turske granice pa su stanovnici s turske strane zbog gustog dima morali u zaklon. Snage odane predsjedniku Bašaru al-Asadu pokušavaju vratiti nadzor nad tim gradićem koji su pobunjenici osvojili u četvrtak. Ta je ofenziva najviše Sirijaca otjerala u izbjeglištvo od ožujka ove godine. Turska ne želi da je uvuku u regionalni sukob, ali ti su napadi toliko blizu granice da se postavlja pitanje kad će Turska ostvariti prijetnju da će se braniti od svakog upada na svoj teritorij i prelijevanja sirijskoga nasilja.

JANGON - Potres koji je u nedjelju pogodio središnji dio Mianmara usmrtio je 26 ljudi, 12 ih je nestalo, a više od 200 je ozlijeđeno, rekao je u utorak dužnosnik mianmarskog Crvenog križa. Prvi potres magnitude 6,8 dogodio se u nedjelju u zoru, stotinjak kilometara sjeverno od Mandalaya, drugog grada u zemlji. Dužnosnik Crvenog križa nije mogao precizirati koliko je ljudi ostalo bez krova nad glavom. Rekao je da je više od 250 kuća srušeno, a 22 bolnice i 137 vladinih zgrada je oštećeno.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙