FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi pod pritiskom četvrti dan zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 13. studenog 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi Crobex indeksi i danas mogli oslabiti, četvrti dan zaredom, pod pritiskom građevinskog sektora, ponajviše dionice Dalekovoda, kao i zbog negativnih kretanja na svjetskim tržištima.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 očekuje pad Crobexa, a 4 stagnaciju.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,40 posto, na 1.746 bodova, a Crobex10 za 0,01 posto, na 989 bodova.

Redovni promet iznosio je 21,4 milijuna kuna, što je otprilike 9,2 milijuna više nego u petak.

Pod najvećim prodajnim pritiskom našla se jučer dionica Dalekovoda, kojoj je cijena potonula više od 21 posto, na 67,39 kuna, uz promet veći od 3 milijuna kuna.

Na ranije objavljenu službenu obavijest Dalekovoda o blokadi njegova računa, jučer su se nadovezali medijski napisi o tome da je ta kompanija vjerojatno na korak do predstečajne nagodbe. Međutim, zasad nema nikakvih služenih potvrda o tome.

U građevinskom su sektoru jučer znatno oslabile i cijene dionica Ingre, za 6,2 posto, te Viadukta, za 7,2 posto.

Među izdanjima s milijunskim prometom, dionica Luke Ploče jučer je zabilježila pad cijene za 2,7 posto, a HT-a 1,2 posto, dok je dionica Končar EI ojačala 1,4 posto.

„I danas očekujem pad Crobexa, uglavnom zbog dionice Dalekovoda, kao i ostalih izdanja koja imaju veću težinu u indeksima, a također i zbog vjerojatnog prelijevanja negativnog sentimenta s inozemnih burzi“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, u većem fokusu investitora i danas bi mogla biti dionica Dalekovoda, jer je račun te tvrtke i dalje blokiran, a zasad nema rješenja na vidiku.

Uprava Dalekovoda na upit Burze izvijestila je jučer da i dalje vodi pregovore sa svojim vjerovnicima oko rješavanja pitanja blokade računa. Priopćila je i da pokušava iznaći rješenja koja bi bila najbolja i za društvo i za njegove vjerovnike i u tom smislu je predstečajna nagodba jedno od mogućih rješenja, no ne i jedino.

Na inozemnim burzama, pak, investitori nisu skloni rizičnim ulaganjima zbog američkih proračunskih problema i dužničke krize u eurozoni, navodi Franin.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči bitke oko 'fiskalne litice'.

Dow Jones indeks ostao je nepromijenjen, dok je S&P 500 ojačao 0,01 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,02 posto.

Oprez ulagača posljedica je strahovanja da Kongres i Bijela kuća neće riješiti proračunske probleme do kraja ove godine. Ako to ne uspiju, početkom iduće godine prijeti 'fiskalna litica', automatsko smanjenje proračunskih rashoda i ukidanje poreznih olakšica, ukupno vrijednih oko 600 milijardi dolara, što bi moglo gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Žestoki pregovori oko rješenja proračunskih problema mogli bi, plaše se ulagači, loše utjecati na raspoloženje poduzetnika i potrošača, što bi naštetilo investicijama i potrošnji, a time i cjelokupnom gospodarstvu.

Zbog toga su jutros i na azijskim te europskim burzama cijene dionica pale. Osim proračunskih problema u SAD-u, ulagače zabrinjavaju i grčka dužnička kriza te slabost najvećih svjetskih gospodarstava.

„Za nove smjernice investitori čekaju objavu ZEW indeks njemačkog gospodarskog povjerenja, no nisu optimistični u vezi tog podatka“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙