FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 12. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

DOHA

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak u Dohi nakon razgovora s katarskim emirom Hamadom al-Tanijem da postoje "vrlo dobri" izgledi za suradnju Hrvatske i Katara na izgradnji LNG terminala na Krku. Josipović, koji boravi u višednevnom posjetu Kataru na čelu brojnog hrvatskog političko-gospodarskog izaslanstva, kazao je da je s katarskim poglavarom razgovarao o "obnovi odnosa Hrvatske i Katara koji su zadnjih desetak godina bili zamrli".

"Razgovarali smo o političkoj suradnji ... ali nama je ovog trenutka najvažniji razgovor o gospodarskoj suradnji", rekao je Josipović, dodajući da je glavna tema razgovora bio LNG terminal. "Tu postoji zaista ozbiljan interes s katarske strane", rekao je Josipović, nakon što je u Amiri Divanu, Emirovoj palači u Dohi, razgovarao u četiri oka s emirom al-Tanijem. "Razgovori o tom projektu, koji su započeli prije desetak godina, propali su krivnjom naše strane. Nije bilo suglasja o tome u državnom vrhu, a danas postoji potpuno suglasje", rekao je hrvatski predsjednik. Odgovarajući na novinarsko pitanje koliki su izgledi da se realizira projekt izgradnje LNG terminala, Josipović je kazao da su "šanse vrlo dobre". Kako je rekao, hrvatska strana, posebno prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić, dala je vrlo detaljna obrazloženja o globalnim aspektima toga projekta, uključujući suradnju sa zemljama Europske unije, potencijalnim kupcima ukapljenog plina. "Mislim da je dojam vrlo dobar", rekao je Josipović. Na razgovorima je bilo riječi i o suradnji u prehrambenoj, prerađivačkoj i vojnoj industriji. "Uvjeren sam da ako pokažemo upornost i ozbiljnost da nas očekuje uspješna gospodarska suradnja", zaključio je hrvatski predsjednik. Kako se doznaje od članova hrvatskog izaslanstva, katarska strana je zainteresirana za proizvode hrvatske vojne industrije, te za obrazovanje časnika. Također je najavljeno da će "uskoro" u Hrvatsku doputovati katarsko vojno izaslanstvo koje bi trebalo nastaviti razgovore o produbljivanju vojne suradnju dviju zemalja. U Josipovićevoj pratnji u Katar je doputovalo i brojno izaslanstvo u čijem je sastavu i ministar Čačić, te više od četrdeset predstavnika hrvatskih tvrtki. Oni će tijekom dana održati niz sastanaka s katarskim kolegama, a na gospodarskom forumu Hrvatska-Katar u utorak imat će priliku uvjeriti svoje domaćine da je Hrvatska zemlja u koju se isplati ulagati i s kojom se isplati poslovati.

LJUBLJANA

Slovenska agencija za okoliš opozvala je u ponedjeljak dan ranije objavljeni "crveni alarm" za zapadni i središnji dio države koji označava najviši stupanj opasnosti od poplava. Kiše i olujno nevrijeme, koje su meteorolozi najavljivali za noć s nedjelje na ponedjeljak, izostali su i poplava Soče i Vipave na zapadu zemlje nije bilo, ali je zadržan "narančasti alarm" s nižim stupnjem opasnosti koji upozorava na mogućnost poplava u nekim dijelovima zemlje. Kako javljaju slovenski mediji, u granicama normale za ovo doba godine, s nešto većim protokom i vodostajem od uobičajenog, danas je i rijeka Drava, koja je izazvala velike štete u poplavama prije tjedan dana.

BEJRUT

Sirijsko zrakoplovstvo pojačalo je u ponedjeljak napade na pobunjenička uporišta na sjeveru zemlje dok se kopnene snage bore s pobunjenicima u četvrtima na jugu Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Na Golanu, prvi put u zadnjih 40 godina, Izrael koji je okupirao dio visoravni, ispaljivao je u nedjelju pucnje upozorenja, a borbe pobunjenika i vojnika nastavile su se u ponedjeljak, javlja SOHR koji se oslanja na aktivističku mrežu i na medicinske izvore na terenu. U Ras al-Ainu, na turskoj granici na kurdskom sjeveroistoku Sirije, bomba je usmrtila 12 osoba - petero civila i sedmoricu pobunjenika, uglavnom boraca islamističke fronte Al Nosre - izvijestio je SOHR koji nije rekao je li riječ o kopnenim ili zračnim napadima. Po snimkama AFP-ova fotografa, sirijski borbeni zrakoplov je bacio bombu na grad u kojemu od srijede traju borbe pobunjenika i snaga odanih režimu. Lovci-bombarderi izveli su pet napada na Maret al-Noman, u pokrajini Idlebu, gdje se pobunjenici i vojska bore za dionicu strateške autoceste za Alep, rekla je ta nevladina organizacija. U samom Damasku, u četvrti Tadamun i u blizini palestinskog logora Jarmuka vodile su se žestoke borbe u kojima je poginulo pet civila, rekao je SOHR koji izvješćuje i o dolasku znatnih vojnih pojačanja, napose tenkova u Tadamunu.

PRAG

NATO će braniti svoju članicu Tursku koja je uzvratila na minobacačke granate ispaljene iz Sirije koje su pale na njen teritorij, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na sastanku u Pragu u ponedjeljak. "NATO će kao organizacija učiniti što je potrebno kako bi zaštitila i obranila Tursku, našu saveznicu. Imamo spremne sve planove kako bi osigurali da možemo zaštiti i obraniti Tursku i, nadamo se, tako odvratiti napadače da se napadi na Tursku ne dogode", rekao je.

Rasmussen je također pozdravio dogovor sirijskih oporbenih skupina postignut ovog vikenda kako bi se prevladale razlike i stvorila nova koalicija.

JERUZALEM

Izraelska vojska u ponedjeljak je drugi put u dva dana pucala na Siriju odgovarajući na granatu koja je pogodila Golansku visoravan pod izraelskim nadzorom, rekao je glasnogovornik izraelske vojske. Glasnogovornik je rekao da je vojska "pucala na izvor vatre u Siriji". Sirijska granata pala je na otvoreno područje i nije nanijela štete niti ikoga ranila. Još nije poznato ima li žrtava u izraelskom odgovoru.

WASHINGTON/ZAGREB

Žena s Floride koja je primala prijeteće email poruke od Paule Broadwell, nekadašnje ljubavnice donedavna šefa CIA-e Davida Petraeusa i tako pokrenula istragu koja je dovela do njegove ostavke, identificirana je kao Jill Kelley, dobrovoljka koja sudjeluje u akcijama pomaganja vojsci. "Naša je obitelj godinama dobra s obitelji generala Petraeusa. Poštujemo njegovu i intimu njegove obitelji, a tražimo isto i za sebe i svoje troje djece", kaže se u priopćenju koje je objavila Jill Kelley.

Petraeusov blizak prijatelj kaže kako su se Kelley i njezin muž, oboje civili, sprijateljili s Petraeusima kad je on službovao na Floridi. Kelleyi su s njima slavili Božiće i posjećivali ih u Washingtonu gdje žive sestra i sin Jill Kelley. "Sasvim je jasno da ničega osim prijateljstva nije bilo" između Kelley i Petraeusa, rekao je taj blizak prijatelj za ABC News. Saga koja će dovesti do kraja karijere jednog od najcjenjenijih vojnih umova ove generacije, počela je s prijetećim emailovima koje je Kelley primila, prepala se i obavijestila FBI. Istraga je došla do 40-godišnje bivše vojnikinje Paule Broadwell koja je godinu dana provela u Afganistanu i pisala generalovu biografiju "All In: The Education of General Petraeus". Sve je upućivalo na Petraeusa koji je saslušan "prije dva tjedna", rekli su policijski čelnici za Washington Post.

Petraeus, koji je na dužnosti direktora CIA-e bio tek nešto više od godinu dana, rekao je u petak da je dan ranije ponudio ostavku predsjedniku Baracku Obami koji ju je sutradan prihvatio. Zastupnici u američkom Kongresu zatražili su istragu zbog načina na koji je FBI vodio slučaj direktora CIA-e. Demokratska senatorica Dianne Feinstein iz Kalifornije, predsjednica senatskoga odbora za obavještajne službe, rekla je da je Petraeusova ostavka došla kao "grom iz vedra neba" te da parlamentarci nisu znali da istraga traje. Petraeusa je na dužnosti glavnog direktora CIA-e zamijenio Mike Morrell koji privremeno obnaša tu dužnost.

MILANO

Talijanski premijer Mario Monti u ponedjeljak je rekao da radije ne bi ostao premijer nakon parlamentarnih izbora u travnju unatoč pozivima da ostane na čelu vlade.

Monti je imenovan na čelo tehnokratske vlade prošlog studenog kada je financijska kriza dovela taliajnski dug do razine zbog koje su druge države euro zone tražile financijsku pomoć. Mandat njegove vlade istječe u ožujku. Upitan na skupu koji je u Milanu organizirao list Financial Times, Monti je na pitanje želi li ostati na mjestu premijera odgovorio: "Ne". U rujnu je Monti rekao da bi iz osjećaja odgovornosti prema zemlji nastavio voditi vladu ako izbori ne daju čelnika s jasnom većinom.

Najnovija ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da niti jedna stranka ili koalicija stranaka ne bi osvojila više od 32 posto glasova ako bi se sada održali izbori.

PARIZ

Kirurzi na klinikama i u javnim bolnicama u Francuskoj počeli su u ponedjeljak neograničen štrajk zbog čega je zatvoren velik broj operacijskih dvorana.

Kirurzi s licencom za samostalan rad prosvjeduju protiv ugovora kojim se utvrđuju uvjeti određivanja cijene zdravstvene usluge a njihovi kolege u javnom sektoru žele se na uvjete rada i na slobodu izbora radnog mjesta za buduće liječnike. Ukupno je tridesetak sindikata i strukovnih udruga pozvalo na štrajk, što je rijetkost u toj djelatnosti. Po sindikalnim izvorima, štrajku privatnih kirurga priključilo se u ponedjeljak 70 posto privatnih klinika, gdje su kirurški zahvati najčešće otkazani ili odgođeni. Hitni slučajevi šalju se u javne bolnice. U javnim bolnicama na području Pariza (37 bolničkih ustanova) poručuju da su "neke službe prekinule rad, napose kirurški odjeli", ali će hitne slučajeve primati dežurni liječnici.

RIM

Strarije osobe su "vrednota za društvo" koje je pak sklono smatrati ih "nekorisnima", ocijenio je u ponedjeljak Papa u prigodi posjeta domu za starije osobe u Rimu, zatraživši od državnih vlasti da učine sve kako bi mogle ostati u svome domu. U susretima nabijenim osjećajima, Benedikt XVI. koji se činio umoran, ali zadovoljan i pažljiv, oko sat vremena je razgovarao sa štićenicima doma i s mladim volonterima iz Zajednice svetog Egidija. "Papa vas voli i računa na sve vas!", poručio je Joseph Ratzinger (85) manjoj skupini starijih osoba u vrtu doma "Viva gli anziani" ("Živjeli stari") na brežuljku Janikulu. Benedikt XVI. je rekao da i sam "dobro poznaje probleme i ograničenja koja donosi ta dob", što su nazočni pozdravili pljeskom. "Kvaliteta jednog društva, njegova briga za ljude ocjenjuje se po tome kako se odnosi prema starijima", istaknuo je. Rekavši da probleme treće životne dobi "pogoršava gospodarska kriza", Papa je izrazio žaljenje što "društvo u kojemu prevladava logika koristi i zarade" ne shvaća dugovječnost kao Božji dar, već "smatra starije neproduktivnima i nekorisnima".

VENECIJA

Gotovo tri četvrtine Venecije u ponedjeljak je poplavljeno i turisti plivaju po trgu sv. Marka, a loše vrijeme nad sjevernom i srednjom Italijom ne prestaje pa je u Toskani najavljena evakuacija 200 ljudi. Trgovine, kuće i povijesne znamenitosti Venecije pune su vode, a vlasti su objavile da je 70 posto grada poplavljeno.

Vodostaj je u Veneciji dosegnuo 149 centimetara, što je šesti najviši vodostaj otkad je 1872. počelo mjerenje. Stanovnici se ulicama kreću kroz vodu do pasa, a turisti u kupaćim kostimima sjede za potopljenim stolovima kafića. Zasad nema procjena štete. U Toskani su u četiri sata pala 23 centimetra kiše pa su se izlile rijeke Ricotorla i Parmignola. Lokalni mediji javljaju da su stanovnici pred izlivenim rijekama spas tražili na krovovima kuća.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙