FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAS ukida radna mjesta, prodaje imovinu kako bi dobio kredit

Autor: mkuz
STOCKHOLM, 12. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Gubitaški nordijski avioprijevoznik SAS planira otpustiti gotovo 7.000 radnika u sklopu opsežnog programa preustroja koji zahtijevaju banke i vlade kako bi mu dodoijelile spasonosni kredit.

Nordijskog prijevoznika pritišće žestoka konkurencija diskontnih prijevoznika i slabljenje aktivnosti u svjetskom gospodarstvu i nije zaključio godinu u plusu još od 2007. Kredit mu je uvjet za opstanak.

Sedam banaka i vlade Danske, Švedske i Norveške, inače vlasnici 50-posto udjela, obećali su mu spasonosnu kreditnu liniju u iznosu 3,5 milijardi švedskih kruna (520 milijuna dolara)pod uvjetom da potpiše sporazum sa sindikatima o ukidanju radnih mjesta i smanjenju plaća.

SAS je u sklopu novog plana štednje najavio ukidanje 800 radnih mjesta i prodaju regionalnog prijevoznika Wideroe dok bi u odjelu za servisiranje zrakoplova broj zaposlenih trebao biti smanjen sa sadašnjih 15 tisuća na devet tisuća.

"Ovo je zaista naš zadnji pokušaj da osiguramo opstanak SAS-a", zaključio je izvršni direktor Rickard Gustafson.

Grupa je najavila da smanjenjem troškova namjerava poboljšati poslovne rezultate za tri milijarde švedskih kruna a u istom će iznosu poboljšati financijsku poziciju kroz prodaju imovine.

Plaće zaposlenih bit će smanjene do 17 posto, ovisno o tome u kojem dijelu grupe rade.

Dodatni je problem očekivani ogroman deficit u mirovinskom fondu od 12 milijardi kruna, povezan s računovodstvenim izmjenama. U grupi upozoravaju da bi mogao izbrisati temeljni kapital poduzeća, te su najavili izmjenu uvjeta za štednju u mirovinskom fondu i dodatne mjere kako bi se deficit smanjio na 7,6 milijardi kruna.

Švedska vlada ističe da je riječ o kreditnoj liniji a ne o kapitalnoj injekciji. U konačnici Stockholm želi naći kupca za SAS a plan štednje trebao bi olakšati tu potragu, tvrde.

SAS je danas također izvijestio da mu se u trećem tromjesečju neto dobit udvostručila na 434 milijuna švedskih kruna (64 milijuna dolara), dok su prihodi porasli pet posto, na 11,1 milijardi kruna (1,6 milijardi dolara).

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙