FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzi poduprt poslovnim rezultatima kompanija

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Ohrabrujući poslovni rezultati velikih europskih kompanija, posebice S iemensa, poduprli su u četvrtak rast najvažnijih europskih burzovnih indeksa.

Londonski FTSE do 14,30 sati porastao je 0,38 posto na 5.812 boda, frankfurtski DAX 0,57 posto na 7.274 boda, a pariški CAC 0,7 posto na 3.433 boda.

Njemački inženjerski konglomerat Siemens oraspoložio je investitore izvijestivši o manjem od očekivanja padu dobiti te najavom plana uštede 6 milijardi eura do 2014. godine. Cijena dionice Siemensa skočila je za 3,8 posto.

Objava pozitivnih poslovnih rezultata utjecala je i na cijenu dionice HeidelbergCementa, koja je ojačala 4,1 posto, te cijenu dionice banke KBC Group, koja je skočila za 6 posto.

I ostale banke bile su među većim dobitnicima, uz rast cijena dionica Barclaysa i Bank of Scotland Group za 1 posto te BNP Paribasa za 2,3 posto i Societe Generale za 1,5 posto.

Ipak, oporavak burzovnih indeksa nakon jučerašnjeg oštrog pada bio je ograničen zbog tvrdokornih europskih gospodarskih problema, koji su danas ponovno izašli na vidjelo objavom podataka o padu njemačkog izvoza u rujnu najbržim tempom od prosinca 2011.

„Gospodarska pozadina je ostala mračna, uz Španjolsku koja je i dalje pod pritiskom da zatraži paket pomoći i Grčku koja se bori da zadovolji uvjete kako bi dobila paket pomoći“, kazala je Anita Paluch iz tvrtke Gekko Global Markets.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se danas 1,51 posto na 8.837 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙