FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: smar
ZAGREB, 9. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Sramotno je da Vlada ne želi izdvojiti dodatnih 30 milijuna kuna godišnje za otpremnine policijskih službenika, istaknuto je danas na prosvjedu policijskih službenika koji su Vladi sa zagrebačkog Trga Sv. Marka poručili da će, ako ne ispuni njihove zahtjeve, idući put doći u većem broju te poduzeti "iznenađujuće, ali legitimne korake". S porukama "Ministre Ostojiću, zar vas nije sram?", "Lučin 2001. = Ostojić 2012.", "Mi smo vaša snaga al' od otpremnini ni traga", "Tko ima za prijatelja ministra Ranka, neprijatelj mu ne treba", oko 1500 prosvjednika jutros se okupilo pred Katedralom te se preko Trga bana Jelačića uputilo prema Trgu Sv. Marka gdje su Vladu prozvali zbog "sramotne odluke" o odgodi primjene odredbe o otpremninama u Zakonu o policiji na 2016. godinu. "Kada su u pitanju sanacije državnih poduzeća, vječitih gubitaša, Vladi nije problem izdvojiti nekoliko stotina milijuna kuna, kao što je zadnji slučaj slučaj 'Brodosplita', nije im teško izdvojiti stotine milijuna kuna za otpremnine u državnim poduzećima, ali ne želi izdvojiti dodatnih 30 milijuna kuna više godišnje za otpremnine policijskih službenika, što je sramotno", istaknuo je potpredsjednik Sindikata hrvatske policije Branko Koren. Upozorio je da Vlada nema 30 do 50 tisuća kuna za otpremnine policijskih službenika, hrvatskih branitelja koji su se zaposlili u MUP-u radi obrane hrvatskog suvereniteta, a sada odlaze u mirovinu, a istodobno ima novac za otpremnine zaposlenika u državnim poduzećima koja posluju s gubitkom.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uručio je danas ugovore o financijskoj potpori predstavnicima 87 udruga koje djeluju u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece, ukupne vrijednosti 5.145.000 kuna. Aktivnosti projekata bile su podijeljene u tri područja: zaštita i promicanje ljudskih prava, preventivno djelovanje među djecom i mladima te unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih. Prednost prilikom odobravanju financijske potpore imali su projekti koji promiču sprječavanje nasilja među djecom te oni koji promiču odgoj i obrazovanje za mir i nenasilno rješavanje sukoba, oni koji potiču odgoj i obrazovanje za poduzetništvo, koji potiču odgojno-obrazovni rad s darovitim djecom te oni koji promiču odgoj i obrazovanje o zdravoj prehrani. Na natječaj su pristigla 374 projekta, od kojih je njih 317 zadovoljilo uvjete, a financijske je potpore dobilo njih 87, odnosno 28 posto, izvjestio je ministar Jovanović poručivši dobitnicima kako će se njihov rad pratiti, a ako ne budu radili dobro novac će morati vratiti. Cilj mu je, kazao je tom prigodom, promijeniti školu, ali i sadržaje u njoj.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorili su danas da se iza otkaza zaposlenicima listova Business.hr i Aktual zapravo krije još jedna malverzacija njihova vlasnika Business Medie Grupe (BMG) na štetu novinara i države, te pozvali Državni inspektorat da konačno utvrdi nezakonitosti i spriječi daljnje malverzacije. Čelnici HND-a i SNH Zdenko Duka i Anton Filić su na konferenciji za novinare dali potporu zaposlenicima dnevnog lista Business.hr i tjednika Aktual, njih 35-ero kojima je tvrtka BMG prije dva dana uručila otkaze ugovora o radu, ponudivši im da u naredna tri mjeseca rade za honorar od 1500 kuna. Upozorili su da je na djelu još jedan slučaj zadržavanja izdavanja novina na način da se osnivanjem nove tvrtke ugasi stara na koju se prebace višemilijunski dugovi i neisplaćene plaće. Naime, u trenutku otkaza BMG zaposlenicima duguje četiri do pet plaća, a u pet mjeseci po drugi put ide u stečaj i ostavlja dugove prema zaposlenicima i dobavljačima. "To je drastičan slučaj kršenja radničkih prava. Inspekcije rada katastrofalno rade svoj posao, posebno kada je riječ o medijima", poručio je Duka. I Filić je ustvrdio kako je "akrobacija" u Business.hr-u i Aktualu zapravo odraz ukupnog stanja u hrvatskim medijima, gdje se na svaki način pokušava prevariti novinare i državu, dok državne inspekcije i druga nadležna tijela ništa ne poduzimaju da to spriječe i kazne odgovorne.

SISAK - U povodu stupanja na snagu novog Zakona o energiji i Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, po kojima se odlučivanje o cijenama ili tarifama prenosi na HERA-u, sisački gradonačelnik Dinko Pinatrić izrazio je zabrinutost kako će Siščani platiti više cijene grijanja. "Samo me zanima kako će se u Sisku, koji je preko noći ostao bez 1500 radnih mjesta u Željezari, naplatiti novi računi. Među onima na koje se odnose nove cijene su i građani koji su ostali bez posla, ali i oni koji primaju socijalnu pomoć. Ovo nije samo udar na džep potrošača, već namjera da se Sisak socijalno pregazi", rekao je na konferenciji za novinare HDZ-a sisački gradonačelnik i dopredsjednik Gradskog odbora te stranke Dinko Pintarić. Istaknuo je kako "fascinira brzina kojom nova vlast demagogiju pretvara u zakone". Budući da su gradonačelnici sada razvlašteni, istaknuo je, oni se čak nisu imali prilike ni očitovati o tome da su protiv povećanja cijena. Dodao je da će više od 4008 korisnika toplinske energije HEP - Toplinarstva, odlukom HERA-e, grijanje uskoro plaćati gotovo 40 posto više.

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" pozvao je danas predsjednike obrazovnih sindikata da se solidariziraju s članstvom, kojemu su od srpnja plaće manje od 300 do 800 kuna, te svoje plaće smanje barem onoliko koliko su smanjene plaće osnovnoškolskih učitelja i srednjoškolskih profesora. "Preporod" je priopćenjem pozvao čelnike obrazovnih sindikata na solidarnost nakon što su se, navode, "Vlada i premijer Milanović 'oglušili' na sve zamolbe i zahtjeve kojima se željelo obustaviti smanjenje učiteljskih i nastavničkih plaća, te nakon što ni prosvjed četiriju sindikata, održan 11. listopada, nije približio poželjnom rješenju ovog problema". Ocjenjuju da će smanjenjem svojih plaća čelnici sindikata poslati važnu poruku kako dijele sudbinu svoga članstva, kojega će ta gesta sindikalnih vođa potaknuti na još odlučnije zajedničko suprotstavljanje Vladi u njezinoj nakani da izlasku iz krize najviše pridonesu oni koji su najpotplaćeniji u javnim službama.

PULA - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježja u pulskoj zrakoplovnoj bazi danas je obilježena 21. godišnjica pogibije četvorice hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane te Ministarstva unutarnjih poslova. Bojnik Marijan Vinković, časnički namjesnik Dušan Belušić te policajci pirotehničari Vicelj Marjanović i Stevo Grbić poginuli su 10. studenoga 1991. prilikom razminiranja uzletišta pulske Zračne luke dan nakon njezine primopredaje. Osim mnogih članova obitelji poginulih branitelja, na obilježavanju 21. godišnjice pogibije bili su izaslanik zapovjednika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane pukovnik Anto Grgić, izaslanstva policije, županije i grada Pule te bivši vojni zapovjednici u Puli i predstavnici Zračne luke. Pukovnik Anto Grgić tom je prigodom rekao kako mu je čast da u ime Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva može odati počast kolegama i suborcima na 21. godišnjicu njihove pogibije. "Njihovo junačko djelo neće se nikada zaboraviti jer su za slobodu države dali ono najvrjednije što su mogli - svoj život", istaknuo je pukovnik Grgić.

ŽUPANJA - Svečanom sjednicom Županijske skupštine, na kojoj su zaslužnim pojedinacima, ustanovama, tvrtkama i udrugama uručene županijske nagrade i priznanja, u Županji je proslavljen Dan Vukovarsko-srijemske županije koji ta županija inače proslavlja 11. studenoga, na blagdan svojega zaštitnika Sv. Martina. Govoreći o teškome gospodarskom stanju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, župan Božo Galić pozvao je Vladu RH da "jačim angažmanom podupre nastojanja županijskih vlasti da pokrenu novi gospodarski ciklus u razvoju županije i zaustave stagnaciju i urušavanje županijskoga gospodarstva". Protekle dvije godine bile su iznimno teške, a u ovoj 2012. godini zaustavljene su sve investicije, što je rezultiralo da u listopadu ove godine u županiji imamo 16 posto više nezaposlenih osoba nego u istome mjesecu prošle godine, rekao je Galić i pozvao vladu da osigura primjenu Zakona o regionalnom razvoju i donese zakon o potpomognutim područjima te druge mjere pomoći slavonskim županijama. Govoreći u ime hrvatskih župana, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić rekao je kako se vlada prema Slavoniji "odnosi maćehinski" te da su Slavonci "mirni i strpljivi ljudi, ali vrlo tvrdoglavi i vrela srca i - kada se sve to pomiješa - može biti vrlo gadno". U ime Hrvatskoga sabora Dan županije građanima Vukovarsko-srijemske županije čestitao je njegov potpredsjednik Tomislav Čuljak, koji je posebice zahvalio braniteljima bez čije žrtve ne bi bilo ni suverene i neovisne Hrvatske.

ZAGREB - Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje i Zagrebačko dijabetičko društvo organiziralo je danas tradicionalnu akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenoga, s ciljem upozoravanja šire javnosti na opasnosti od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti te omogućavanja provjere razine šećera u krvi što većem broju građana. Cjelodnevna akcija u hotelu Dubrovnik uključuje niz događanja organiziranih za sve dobne skupine: izložbu proizvoda za dijabetičare, mjerenje šećera u krvi i kolesterola, krvnog tlaka, analizu sastava tijela i mjerenja indeksa tjelesne mase (BMI), pregled stopala uz savjete, prezentacije proizvoda te savjetovališta i radionice. Akciji se pridružio i podržao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napomenuvši da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu više od 170 miljuna ljudi boluje od šećerne bolesti, a u Hrvatskoj je takvih više od 320 tisuća. Pozvao je građane da se kontroliraju i vode računa o svome zdravlju jer je ovo peta bolest po smrtnosti u Hrvatskoj. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar rekao je da se danas može govoriti o pandemiji šećerne bolesti u Hrvatskoj i svijetu jer ona sve više uzima maha. "Sve je više pretile djece, dijabetesa u mlađoj dobi zbog loših životnih stilova, nekvalitetene prehrane i nekretanja", rekao je Šostar dodavši da je ova bolest jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj i Zagrebu. Upozorio je da oko 12 posto ukupne populacije u Zagrebu ima šećernu bolest te da su brojke alarmantne. Tom se problemu, smatra, svakako treba puno više posvetiti.

ZAGREB - Hrvatsko logopedsko društvo (HLD) proslavilo je danas u Staroj gradskoj vijećnici 20 godina samostalnog djelovanja prigodnom svečanošću i znanstveno-stručnim simpozijem "Logopedija: jučer, danas, sutra". Logopedi u Hrvatskoj aktivno djeluju više od 50 godina, a prije 20 godina Hrvatsko logopedsko društvo izdvojilo se iz Saveza društva defektologa u kojem su djelovali kao sekcija logopeda. Društvo je osnovano u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i danas broji oko 680 članova koji 'pokrivaju' sve dijelove Hravtske i pridruženi su članovi Europske udruge logopeda. "Dobro smo strukturirana znanost, imamo edukaciju s petogodišnjim studijem i možemo ići u korak s EU", izjavila je novinarima Darija Hercigonja Salamoni, jedna od osnivačica Hrvatskog logopedskog društva i zaposlenica u Poliklinici Suvag. Navela je da su potrebe za logopedima velike jer su velike i liste čekanja te ocijenila važnim pojačati službu u predškolskim ustanovama s logopedima koji su osposobljeni i za dijagnostiku i terapiju. Posebno je istaknula da je važno raditi na ranoj intervenciji izvijestivši da su u tijeku projekti primarne zaštite kako bi se što ranije mogle uočiti potencijalne poteškoće na planu govorno-jezične komunikacije i savjetom pomoći obiteljima da potiču govorno-jezični razvoj djece.

(Hina) xsmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙