FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan čeka delegate iz 60 zemalja na konferenciji o Siriji

Autor: bnov
TOKIO, 9. studenog 2012. (Hina/AFP) - Japan je objavio u petak da očekuje 150 delegata iz približno 60 zemalja radi sudjelovanja u studenom na međunarodnoj konferenciji namijenjenoj vršenju pritiska na sirijski režim predsjednika Bašara al-Asada.

Po riječima glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova, konferencija bi trebala okupiti visoke vladine dužnosnike iz zemalja "Skupine prijatelja sirijskog naroda" koji podržavaju oporbu.

Nisu izneseni detalji o datumu konferencije.

U ponedjeljak je tajnik kabineta i prvi glasnogovornik japanske vlade Osamu Fujimura kazao da će sastanku u Japanu cilj biti "povećanje broja zemalja koje usvajaju sankcije protiv sirijskog režima i povećanje djelotvornosti istih".

U četvrtak je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo taj plan konferencije ocjenjujući da to "neće biti plan prijatelja Sirije", nego onih koji okrivljuju Siriju, izvijestila je sirijska državna televizija.

Prema japanskoj novinskoj agenciji Kyodo, sirijsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od Tokija da odustane od plana, ali je dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova kazao da će se konferencija održati.

Ta je skupina održala već četiri konferencije - u Parizu u travnju, u Washingtonu u lipnju, u Dohi u srpnju i u Den Haagu u rujnu. U Nizozemskoj je bilo zastupljeno šezdesetak zemalja.

Tokio je zamrznuo imovinu Asada i sirijskih vojnih šefova u Japanu u rujnu 2011., u istom trenutku kad i SAD i EU.

Zabranio je u srpnju i komercijalne letove iz pravca Sirije.

(Hina) xbnš ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙