FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov traži da sirijska oporba odustane od Assadova odstupa

Autor: akoz
AMAN, 6. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je zatražio od sirijske oporbe da odustane od njenog preduvjeta da predsjednik Bashar al-Assad odstupi s položaja prije početka bilo kakvih pregovora o okončanju sukoba.

Govoreći nakon susreta s bivšim sirijskim premijerom Riadom Hijabom koji je u kolovozu prebjegao u Jordan, Lavrov je optužio sirijsku oporbu da tražeći da se Assad odmah ukloni s vlasti pokazuje nebrigu za živote Sirijaca.

"Najvažnije je odmah zaustaviti nasilje. Ako je drugoj strani važnije smijeniti Assadov režim onda želi nastaviti krvoproliće u Siriji", rekao je Lavrov.

Lavrovu je Hijab odgovorio da je uklanjanje Assada s vlasti "jedini izlaz" i put da se pregovorima okonča 19-mjesečni sukob.

"Rusija traži političko rješenje po kojem bi Bashar al-Assad ostao", rekao je televiziji Al-Arabiya.

Hijab, najviši dužnosnik koji je izbjegao iz Sirije od početka ustanka, igra sve veću ulogu u nastojanjima da se uspostavi politička struktura za rascjepkanu oporbu.

"Lavrovu smo otvoreno rekli da ne može biti nikakvog politčkog rješenja uz nazočnost Bashara al-Assada. To bi bilo nemoguće", rekao je.

"Prvo Assad i sve ličnosti njegovog režima koje su okrvavile ruke moraju otići i tada počinje rješenje", dodao je.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙