FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: Zapad mora promijeniti stajalište o Siriji

Autor: vrad
PARIZ, 31. listopada 2012. (Hina/AFP) - "Prolijevanje krvi" u Siriji će se nastaviti bude li Zapad i dalje tražio odlazak Bašara al-Asada, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon susreta s francuskim kolegom Laurentom Fabiusom koji je priznao "razlike u stajalištu".

"Budu li naši partneri i dalje zahtijevali odlazak tog čelnika kojeg ne vole, prolijevanje krvi će se nastaviti", ocijenio je Lavrov nakon susreta s Fabiusom.

Rusija, vjeran saveznik sirijskog režima, polazi od ugovora zaključena koncem lipnja u Ženevi u prigodi sjednice Akcijske skupine za Siriju u kojoj su stalni članovi UN-ova Vijeća sigurnosti (SAD, Kina, Rusija, Francuska i Velika Britanija). Taj ugovor predviđa uspostavu prijelazne vlade u kojoj će biti zastupljeni sirijski režim i oporba.

No sudionici različito tumače tekst, Zapad odbija mogućnost sudjelovanja Bašara al-Asada, a Rusija i Kina tvrde da sami Sirijci trebaju odlučiti o svojoj sudbini.

Naglašavajući činjenicu da se u završnom priopćenju prihvaćenom u Grčkoj "ne kaže da sirijski čelnici moraju otići, znači da će sirijski narod odlučiti o odlasku Bašara al-Asada", ponovio je Lavrov u Parizu.

"Da, različito gledamo na sudjelovanje Bašara al-Asada u prijelaznoj vladi", priznao je Fabius.

Ipak je dodao da postoji "suglasnost" u vezi sa "spremnošću da se sukob zaustavi, da se spriječi međunarodna eskalacija i da se osigura suživot zajednica".

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti nastavka procesa u Ženevi, Fabius je rekao da se pregovori nastavljaju. Lavrov je istaknuo kako je u Ženevi bilo rečeno da će svaka strana - sirijska vlada i oporba - imenovati pregovarače za pripremu izbora, što je vlada i učinila, rekao je, ali ne i oporba, usprkos naporima međunarodne zajednice.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙