FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

A.P. Moller-Maersk utrostručio dobit zahvaljujući višim vozarinama

Autor: gple
ZAGREB/KOPENHAGEN, 9. studenog 2012. (Hina) - Danska brodarska i naftna tvrtka A.P. Moller-Maersk izvijestila je u petak da je gotovo utrostručila neto dobit u trećem tromjesečju zahvaljujući višim vozarinama u kontejnerskom prijevozu.

Neto dobit poskočila je 191 posto, na 5,6 milijardi danskih kruna (933 milijuna dolara). Prihodi su uvećani osam posto i iznosili su 87,2 milijarde kruna (14,6 milijardi dolara).

Grupa ističe neočekivano dobre rezultate u odjelu kontejnerskog prijevoza a na strani rashoda ukazuje na otpis tankera u ukupnom iznosu 267 milijuna dolara.

Odjel kontejnerskog prijevoza zabilježio je u trećem tromjesečju neto dobit od 2,9 milijardi kruna (498 milijuna dolara), nakon gubitka u istom lanjskom tromjesečju od 1,5 milijardi kruna (289 milijuna dolara). U kompaniji pripisuju takav rezultat prosječnom povećanju vozarina za 5,7 posto. Obujam prijevoza bio je nepromijenjen.

Izvršni direktor Nils S. Andersen zaključio je da je grupa ostvarila "dobar rezultat kada se uzme u obzir izazovno ekonomsko okruženje".

Grupa sa sjedištem u Kopenhagenu očekuje da će u financijskoj godini 2012. ostvariti rezultat od oko 3,7 milijardi dolara, nakon prošlogodišnje 3,4 milijarde dolara.

Reuters je krajem listopada prenio prognozu izvršnog direktora Maerskova odjela za kontejnerski prijevoz Sorona Skoua s jednog skupna u Hamburgu o nižim stopama rasta obujma kontejnerskog prijevoza u narednim godinama s obzirom na očekivani tek umjereni gospodarski rast.

Stope rasta obujma prijevoza od oko 10 posto, koliko su u prosjeku iznosila prije financijske krize, sada su prošlost, upozorio je Skou.

"Očekujemo da će obujam prijevoza u kratkoročnoj perspektivi rasti u prosjeku za pet do sedam posto", naglasio je. "Moramo naučiti živjeti s prekomjernim kapacitetima", dodao je.

Moller-Maersk je u listopadu najavio i smanjena ulaganja u odjel za kontejnerski prijevoz s obzirom na slabu potražnju za usluge prijevoza na ključnoj ruti između Azije i Europe.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙