FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabija potražnja za cjepivima i niske cijene u Europi spustili prihode GlaxoSmithKlinea

Autor: mkuz
LONDON, 31. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Prihodi najveće britanske farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline pali su u trećem tromjesečju osam posto zbog nastavljenog pritiska na cijene lijekova u štednjom pogođenoj Europi i slabije potražnje za cjepivima.

Prihodi GSK-a iznosili su u trećem tromjesečju 6,53 milijarde funti (10,50 milijardi dolara), a temeljna dobit po dionici pala je 13 posto na 26,5 penija.

Proteklih nekoliko godina isteklo je nekoliko patenata za GSK-ove lijekove i kompanija muku muči s povećanjem prodaje.

Posebno je slab rezultat u usporedbi s prošlogodišnjim tromjesečjem zabilježio odjel za proizvodnju cjepiva, budući da je Japan prije godinu dana kupio veliku količinu cjepiva protiv raka grlića maternice Cervarix. Grupa je također u prošlogodišnjem trećem tromjesečju prodala veliku količinu cjepiva protiv gripe u SAD-u.

Ako se izuzme stavka cjepiva i utjecaj programa zbrinjavanja farmaceutskog otpada, prihodi su u trećem tromjesečju bili na razini prošlogodišnjih iskazano u nepromijenjenim valutnim tečajevima.

Uteg su bile i cijene u Europi, koje su u trećem tromjesečju pale sedam posto, nakon 8-postotnog pada u prethodna tri mjeseca pa izvršni direktor GSK Andrew Witty ističe da preispituje poslovanje u toj regiji. Plan o preustroju europskog poslovanja mogao bi biti objavljen u sklopu godišnjih rezultata za 2012. početkom iduće godine.

Wiity je novinarima kazao da ne očekuje oporavak u Europi "u iduće tromjesečje do dva", upozorivši vlade da industrija ne može unedogled trpjeti tako slabe prinose.

"Nerazumna su očekivanja vlada da mogu nastaviti spuštati cijene i odgađati uvođenje novih lijekova bez popratnih posljedica koje nisu planirali", naglasio je čelnik britanskog farmaceutskog diva.

U GSK-u napominju da u jednoj europskoj zemlji, čije ime nisu željeli navesti, sada prodaju lijekove po 50 posto nižoj cijeni no što je bila 1996., nakon višegodišnjeg kumulativnog snižavanja cijena.

Witty nastoji preustrojiti poslovanje kompanije kako bi smanjio njezinu ovisnost o "bijelim tabletama na zapadnim tržištima", segmentu poslovanja koji je najranjiviji na pad cijena i generičku konkurenciju.

Nova strategija uključuje prodor na tržišta u nastajanju i pojačanu orijentaciju na proizvode za poboljšanje zdravlja za koje nije potreban liječnički recept.

Središnji dio poslovanja i dalje će biti lijekovi na recept i GSK namjerava pojačati ulaganja u eksperimentalne lijekove za bolesti poput HIV/AIDS-a, raka i kroničnih plućnih bolesti.

Do srpnja GSK je za ovu godinu predviđao opetovani rast prihoda da bi sredinom godine predvidio njihovu stagnaciju. Tu je prognozu potvrdio i danas, pod uvjetom da se uvjeti poslovanja u Europi dodatno ne pogoršaju.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙