FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa energija mogla bi dovesti u pitanje konkurentsku prednost njemačke industrije - udruženje

Autor: mkuz
LONDON, 8. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Njemački industrijalci strahuju da će izgubiti konkurentsku prednost u odnosu na američku industriju troškove čijeg je poslovanja oštro smanjio procvat nekonvencionalne proizvodnje plina iz škriljevca, upozorilo je u četvrtak udruženje BDI.

Troškovi poslovanje njemačkih poduzeća istodobno rastu jer je vlada odlučila napustiti proizvodnju struje iz nuklearne energije i uložiti milijarde eura u širenje obnovljivih izvora energije, oslanjajući se ujedno na uvoz pri podmirivanju potražnje za prirodnim plinom.

"Snažna ekspanzija proizvodnje plina iz škriljca od početka stoljeća donijela je Sjedinjenim Državama niže cijene plina i stabilnije cijene energije pa industrija sada profitira od rekordno niskih cijena plina i niskih cijena električne energije u usporedbi s onimau drugim zemljama", navodi BDI u izvješću objavljenom u četvrtak.

Njemačka privreda, najveća u Europi, u velikoj mjeri počiva na granama koje troše puno energije, poput kemijske industrije čiji su prvaci BASF i Bayer, i automobilskog sektora na čelu s Volkswagenom, BMW-om i Audijem.

Navodeći riječi industrijskih stručnjaka, BDI ističe da bi procvat proizvodnje plina iz škriljevca mogao rezultirati reindustrijalizacijom SAD-a, upozoravajući istodobno da te u Europi taj efekt neće ponoviti u istoj mjeri.

"Stoga će europske industrijske tvrtke najvjerojatnije u doglednoj budućnosti plaćati znatno više cijene struje i plina nego američke", izvijestio je BDI.

Lobistička grupa tvrdi da će njemačka energetska politika napuštanja nuklearne energije i investiranja u obnovljive izvore energije, uz koju je moguće profitabilno poslovati samo uz državne subvencije, stajati Njemačku između 150 do 350 milijardi eura do 2030. godine.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙