FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

SLAVONSKI BROD - Nakon današnjeg razgovora s gradonačelnikom Slavonskoga Broda Mirkom Dusparom, predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je u vezi s onečišćenjem zraka bosanskobrodske rafinerije kako od susjeda treba tražiti da se prilagode standardima te da s njima treba nastaviti pregovarati. Kako je nakon sastanka u slavonskobrodskoj gradskoj upravi rekao predsjednik, bilo je raznih obećanja, pa i njemu osobno od početka mandata, "a na nama je da radimo i ispunimo ono što građani očekuju." "Prije dvije godine sam razgovarao s vlastima BiH i Republike Srpske, a i s vlasnicima rafinerije, a obećanja nisu ispunjena. Problem se ne smije negirati, treba raditi na rješenju. Ne mogu reći kada će biti riješen, svatko tko bi to rekao bio bi demagog", istaknuo je predsjednik Josipović. Također je rekao kako drži da vlada radi sve što je moguće i da je rješenje u dugotrajnim i upornim razgovorima sa susjedima.

ZAGREB - Vlada je danas predložila Upravnom sudu da odbaci tužbu koju su Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) i Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) podnijele krajem kolovoza protiv vladine odluke o zabrani rada državnih institucija i tvrtki s agencijama za odnose s javnošću. Udruge su u tužbi tražile određivanje privremene mjere, no vlada je u odgovoru na tužbu, na zatvorenom dijelu sjednice predložila odbacivanje tužbe jer smatra da njezina odluka o zabrani rada državnih ustanova i tvrtki s PR agencijama nema upravni karakter pa Upravni sud nije nadležan u tom predmetu. Vlada je, naime, predložila da Upravni sud odbaci tužbu kao nenadležan za postupanje u toj stvari. Odluku kojom je tijelima državne uprave, osobama s javnim ovlastima kojima je osnivač država te tvrtkama u državnom vlasništvu zabranila angažman profesionalnih agencija i pojedinaca za obavljanje poslova odnosa s javnošću i upravljanje komunikacijama (PR poslovi) vlada je donijela na sjednici 19. srpnja. PR agencije se prema toj odluci, uz suglasnost vlade, iznimno mogu angažirati samo kad se radi o projektima, programima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja.

RIJEKA - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da državnu potrošnju nećemo lako smanjiti i da će rebalansa državnog proračuna ipak biti. Čačić je danas na Ekonomskom fakultetu u Rijeci održao predavanje „Investicije kao faktor rasta gospodarstva.“ Odgovarajući na pitanje iz publike o smanjenju državne potrošnje, Čačić je rekao da tu potrošnju nećemo smanjiti lako, jednostavno i do kraja uspješno. Nastavio je da "smo do nedavno govorili da rebalansa proračuna neće biti", a da će "naravno, rebalansa biti" ali i "da je naš rezultat još u plusu." Prvi puta u povijesti Hrvatske napravljen je budžet koji je i realno i nominalno manji od prošlogodišnjeg, dakle rezovi su ozbiljni, rekao je Čačić te naglasio da će se proračun "probiti" za 600 do 800 milijuna kuna, ali da je to još uvijek dobro, iako bi moglo biti i bolje. Na dio pitanja koji se odnosio na troškove lokalnih jednica, Čačić je odgovorio da nije problem lokalne samouprave njena cijena, jer ona u ukupnom iznosu ne čini puno, nego da je problem lokalne samouprave to što je ona često izravna prepreka u brzini i kvaliteti odlučivanja.

RIJEKA - Prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić danas je za posjeta Sveučilištu u Rijeci odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s privatizacijom 3. maja i Uljanika rekao da je u tijeku drugi krug privatizacije tj. dokapitalizacija Uljanika te kako vjeruje da će Uljanik ostati zainteresiran za ulazak u 3. maj. O dogovorima s Uljanikom ovisi hoće li taj koncept biti nastavljen, rekao je. Na pitanje zašto još nije posjetio 3. maj iako je pozvan, Čačić je odgovorio da nije posjetio ni Brodosplit ni Brodotrogir ni Kraljevicu, dodajući kako ima sasvim dovoljno posla. Potpredsjednik Čačić najavio je danas i skori početak rada sisačke Željezare, dodajući da će tada ondje biti premijer i on. Željezaru je preuzela jedna od najboljih svjetskih tvrtaka 'Danieli', odmah će se zaposliti 150 ljudi, a do sredine sljedeće godine će ih biti ukupno 500, istaknuo je Čačić. Komentirajući tvrdnje Ivana Jakovčića da je IDS izložen pritiscima u vezi s izgradnjom Plomina 3, Čačić je rekao kako nije razgovarao ni s Jakovčićem ni s bilo kim iz IDS-a pa prema tome, kako je rekao, sasvim sigurno nitko nije mogao biti izložen nikakvim pritiscima. Dolaze lokalni izbori i normalno je da IDS želi ostati na vlasti, dodao je. Na pitanje koji će se energent upotrebljavati u Plominu 3, Čačić je odgovorio da će o tome odlučiti struka.

PULA - Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je danas komentirajući sinoćnju odluku Predsjedništva SDP-a Hrvatske o raspuštanju pulskoga i županijskoga SDP-a kako tu nije riječ o destabilizaciji Istre, nego je to potvrda kraha Jakovčićeve politike. "Sporazum o zajedničkom nastupu tih stranaka na lokalnim izborima je zapravo bio sporazum o podjeli fotelja u Puli. To nije sporazum s građanima jer on ne nosi nikakvu sinergiju, nego je to sporazum o foteljama", rekao je Kajin u izjavi za Hinu. Dodao je kako IDS-u ne treba potpisivanje nikakvih sporazuma, nego je pred tom strankom "sudbonosna poruka" i promjena politike, a ne zaštita pojedinaca, kroz koju će se "pružiti iste šanse i onima koji imaju članske iskaznice i onima koji su bez njih".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar "zastrašujućom" je danas ocijenio izjavu premijera Zorana Milanovića da "vlada ne bježi od donošenja strategije upravljanja državnom imovinom, ali da neke stvari mora raditi trenutno, jer joj je ostavljeno takvo stanje". Milanović je to rekao na sjednici Vlade, koja je Saboru danas predložila da ne prihvati prijedlog Laburista da se Vladu zaključkom obveže da Saboru u roku od 30 dana predloži Strategiju upravljanja državnom imovinom, koja je, po Zakonu o upravljanju državnom imovinom, trebala biti donesena još 2010. Premijer je kazao kako je neozbiljno tražiti da se takva strategija izradi u 30 dana. "Zastrašujuća je premijerova izjava da ne namjerava poštovati zakon", izjavio je Hini Lesar, kojega čudi i Milanovićeva poruka da je Strategiju nemoguće izraditi za 30 dana.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum poslao je danas pismo premijeru Zoranu Milanoviću i njegovim suradnicima u kojem ih je izvijestio o zaključku Gradskog vijeća s tematske sjednice o Spaladium centru te ih zamolio za radni sastanak o projektu javno-privatnog partnerstva, priopćeno je iz ureda gradonačelnika. Splitsko Gradsko vijeće zaključilo je na tematskoj sjednici održanoj 5. studenoga da se s vladom kao javnim partnerom i konzorcijem tvrtaka kao privatnim partnerom nastave pregovori kako bi se pronalašlo rješenje za Spaladium arenu koja je zbog financijskih teškoća zatvorena krajem kolovoza. U pismu Kerum ističe kako je nužno da se sastanak održi što prije zbog činjenice da je prošlo vrijeme od kada je Spaladium centar trebao biti završen te zbog mogućih dodatnih financijskih komplikacija vezanih za plaćanje zakupnine i stanja u kojem je tvrtka "Sportski grad", a koju je utemeljio konzorcij radi upravljanja Spaladium centrom.

ZAGREB - Gradska plinara Zagreb (GPZ) proslavila je danas u Staroj gradskoj vijećnici 150 godina postojanja, a značajan jubilej plinare koja je opstala kao najveća i najjača među pet plinara u regiji, od 118, koliko ih je nekad bilo, uveličali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrabačke Gradske skupštine Davor Bernardić. Podsjećajući na povijest Gradske plinare Zagreb, od osnutka 1862., kada je tadašnja gradska uprava potpisala ugovor o izgradnji plinare i uvođenju javne rasvjete, Bernardić je naveo kako je rasvjetni plin na Gornjem gradu od tadašnje visoke tehnologije danas postao povijesna baština i turistička atrakcija. Pohvalio je rad Gradske plinare Zagreb koja i nadalje pronalazi nove modele razvoja i danas pruža usluge distribucije za 270 tisuća korisnika putem 3.700 kilometara plinovoda te njezin menadžment i radnike o kojima, rekao je, ovisi svaka javna gradska uprava, jer su upravo oni zaslužni da plin dođe do svakog doma ili industrijskog pogona.

ZAGREB - U zagrebačkim dječjim vrtićima i jaslicama trenutno je 517 slobodnih mjesta za zagrebačke i sesvetske mališane, izvijestili su danas iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Od ukupno 517 slobodnih mjesta, u jaslicama ima 46 slobodnih mjesta, a u vrtićima je slobodno 471 mjesto u redovitom i posebnom programu. Najviše slobodnih mjesta ima na Peščenici-Žitnjak i Trnju - 86 mjesta, zatim u Novom Zagrebu - istok (59 mjesta) i u Donjem Gradu gdje je slobodno 58 mjesta za djecu u vrtićima i jaslicama. U ostalim vrtićima i jaslicama ostalo je manje od 50 mjesta.

DUBROVNIK - Projekcijom kratkometražnih filmova iz ciklusa Kockice - Babysiter Ivana Sikavice, Carver je mrtav Vanje Vascaraca, Dostava Hani Domazet te argentinskog dugometražnog filma Posljednji Elvis Armanda Boa u Dubrovniku je večeras počeo program Tjedan Zagreb film festivala. Do 14. studenog dubrovačka će publika moći pogledati izbor filmova Deset godina Zagreb film festivala. Na programu su tri ovogodišnja dugometražna filma, tri odabrana filma s prijašnjih festivala te program pod nazivom Kockice koji sadrži niz kratkometražnih filmova novih autora. Ukupno će biti prikazano 11 kratkih filmova.

SPLIT - U splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika danas je otvoren drugi Međunarodni festival arheološkog filma tijekom kojega će biti prikazano 18 filmova iz deset zemalja. Festival će trajati do petka do kada će publika moći odgledati filmove arheološke tematike autora iz Italije, Irske, Francuske, Poljske, Irana, Grčke, SAD-a, Belgije, Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske. U sklopu filmskog dijela biti će prikazan i nagrađeni film s festivala u Bordeauxu "Ponovno pronađeni parfem".

VINKOVCI - U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci danas je predstavljen projekt "BookCrossing - korak u svijet", kao prvoj narodnoj knjižnici u Hrvatskoj u kojoj će taj program razmjene knjiga zaživjeti. Predstavljajući program, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter Šverko istaknula je kako je riječ o međunarodnom projektu koji u svijetu funkcionira desetak godina, a u Hrvatskoj od 2011. godine kada ga je na razini nacionalne i sveučilišnih knjižnica pokrenula upravo Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. "Načelo je BookCrossinga da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. Poklonici ovog pokreta diljem svijeta ostavljaju knjige koje prolaznici mogu ponijeti, pročitati, a onda negdje ostaviti za novog čitatelja", objasnila je Dunja Seiter Šverko.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙